Kövér: együttműködő partnert válasszanak a települések élére!
Kövér László házelnök szerint olyan embereket kell a települések élére választani, akik együttműködő partnerei lehetnek az ország vezetésének.
2014. szeptember 18. 17:14

Az Országgyűlés elnöke csütörtökön Nagykanizsán tartott sajtótájékoztatóján az októberi önkormányzati választással kapcsolatban közölte: azt kéri a emberektől, olyan személyt válasszanak a településük élére, aki alkalmas arra, hogy együttműködő partnere legyen az ország vezetésének.

Felidézte, hogy a Fidesz-KDNP idén már kétszer, az országgyűlési és az európai parlamenti választáson is bizalmat kapott.

"Szavazzanak harmadszor is bizalmat, támogassák meg ezt a kormányt még egyszer, hogy folytatni tudja azokat a törekvéseit, amelyeket az előző ciklusban elkezdett!" - kérte Kövér László.

A politikus kijelentette: a helyhatósági választás és az országos politika között mindig van összefüggés, ez az 1990 óta regisztrált választási eredményekből is kiolvasható. Minden egyes önkormányzati választás elsődleges tétje az volt, hogy sikerül-e "megfelelő, tisztességes, korrekt, ambiciózus, tehetséges embereket választani az adott település élére", de ezeknek a választásoknak az eredménye az országos erőviszonyokból is kirajzolható volt.

Felidézte, hogy az őszödi beszédet követő 2006-os kampány gyakorlatilag eldöntötte a 2010-es választás eredményét.

Az elmúlt négy esztendőből is számos példát lehet mondani, hogy a "kormányzattal való együttműködés vagy az együttműködésre való képtelenség" hogyan segítette elő vagy vetette vissza egy település boldogulását - vélekedett.

Kövér László arra is kitért, hogy a Fidesz-kormány - függetlenül attól, hogy milyen színezetű volt egy település vezetése, vagy hogy gondos gazdaként bánt-e a település vagyonával -, minden egyes önkormányzatot kiváltott az adottságcsapdából, amibe a 2010-et megelőző MSZP-SZDSZ kormányzat juttatta őket. Ez Zala megyében 12 milliárd forintos összeget tesz ki, Nagykanizsa esetében 6,3 milliárd forintot.

Az országgyűlés elnöke három, általa fontosnak ítélt témáról is kifejtette véleményét, a rezsicsökkentésről, a hitelfelvevők helyzetéről, valamint a gazdaság növekedésének megalapozásáról.

Kijelentette: a rezsicsökkentési folyamat vége - reményei szerint a mostani ciklus végénél előbb -, hogy nonprofit közszolgáltatói szektort alakítsanak ki "túlsúlyos állami dominanciával". Rogán Antal frakcióvezető bejelentését idézve elmondta: két állami holding felállítását tervezi a kormány a közszolgáltató cégek összefogására.

A jövőbeli lakossági számlákon így "csak az adott szolgáltatás költsége, ezeknek a szolgáltató cégeknek a fenntartása, amortizációja és a szükséges fejlesztések költségei szerepelnének".

Nem az az extraprofit, amelyet a rezsicsökkentés kezdetéig a külföldi tulajdonú cégek vittek ki az országból - jelentette ki.

A fideszes politikus közölte: ezeket a közszolgáltató cégeket nem lett volna szabad eladni, 1995 előtt is állami tulajdonú cégek szolgálták ki az embereket, "semmivel sem rosszabb színvonalon mint most, ellenben sokkal alacsonyabb áron". Ehhez az állapothoz szeretnének visszajutni.

Kövér László szólt arról is, hogy a parlament hamarosan elfogadja azt a törvényt, amely szerint minden banknak minden adósával egyenként el kell számolnia, a tisztességtelennek minősülő banki nyereséget pedig vissza kell fizetnie.

Nemcsak a devizaadósokról, hanem a forinthitelesekről is szól ez a döntés, ami összességében mintegy ezermilliárd forintot jelent - mondta.

Közölte: a kormányzat végső célja, hogy a devizahiteleseket kimentse az árfolyam-ingadozásból fakadó nehéz helyzetből, a devizahitelek forintosításával a bankok papíron is pontosan el tudják könyvelni a veszteségeiket.

"Ez ma még nehezen megjósolható terhet jelent Magyarország devizatartalékaira", de a jegybank megoldhatónak, a "bankrendszerre vonatkozó kockázatokat kezelhetőnek" látja - jelezte az országgyűlés elnöke. 

MTI
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó