Hétfőn meghallgatják az ombudsmant
Az igazságügyi bizottság hétfői ülésén kezdeményezni fogom, hogy a testület hallgassa meg Székely László urat – olvasható Rubovszky György közleményében.
2014. szeptember 20. 18:10

A tegnap napvilágot látott hírek szerint az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a vele szemben támasztott objektív és független vizsgálódás elvárásait nem teljesítve, elfogultan együttműködött szeptember 12-én kiadott jelentése tartalmának előkészítésében, és annak közzététele időzítésében azzal a szervezettel, amely a vizsgálatot kezdeményezte – olvasható dr. Rubovszky György közleményében. Az Országgyűlés Igazságügyi bizottságának elnöke kifejti: a napvilágot látott levelezésből többi között az derül ki, hogy a jelentés már azelőtt elkészült, mielőtt a bepanaszolt felet meghallgatták volna.

Az ügy számos kérdést vet fel, melyek tisztázására az Igazságügyi bizottság hétfői ülésén kezdeményezni fogom, hogy a testület a közeljövőben hallgassa meg Székely László urat, a biztos számoljon be a történtek körülményeiről – tartalmazza a Kereszténydemokrata Néppárt közleménye.

Bizonyítékok vannak

Székely László ombudsman állítását cáfolva a Magyar Nemzet dokumentummal tudja bizonyítani, hogy valóban egyeztetett a TASZ jogvédő szervezet programvezetője az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala egyik főosztályvezetőjével a józsefvárosi tűcsereprogramról készült ombudsmani jelentésről.

Székely szerint hamis látszatot keltetta Magyar Nemzet

Közleményben kelt ki a Magyar Nemzet ellen pénteken Székely László alapjogi biztos. A közlemény szerint A TASZ irányítja a hivatalt? című cikkben közölt elektronikus levél a vizsgálat első megállapítása szerint a hivatal zárt levelezési rendszeréből származik, és sem feladóként, sem címzettként nem szerepel benne a Társaság a Szabadságjogokért. A levél az ügy előadója és a hivatali vezetői között, a jelentés tervezetének előkészítése során készült, és ismeretlen módon került a Magyar Nemzet birtokába. A biztos leszögezi: a Magyar Nemzet címlapján a címzettek és a feladó nevének kitakarásával másolatban közölt elektronikus levéllel, valamint a hozzáfűzött feltételezésekkel azt a hamis látszatot keltette, mintha az a hivatal munkatársai és a jogvédő szervezet közötti levélváltás dokumentuma volna.

„Azt beszéltük meg”

Az állításokkal szemben a cikkben többször is szó szerint idézett a Sárosi Péter programvezető és Borza Beáta főosztályvezető közötti levélváltásokból, ahogy arról is írtak, hogy a hivatal munkatársai egymás között egyeztettek arról, mit válaszoljanak a TASZ programvezetőjének arra a kérésére, hogy ne a szabadsága ideje alatt jelenjen meg a jelentés. Mivel a terjedelmes levélváltás teljes közlése - a Magyar nemzet szerint - lehetetlen lenne, munkatársak közölt egyik levélváltást tették közzé, amit cikkünkben jelezték is. Szó szerint ezt írták: „az ombudsmani hivatal munkatársainak levelezése szerint a jelentés már május 28-án készen volt, és a főosztályvezető olvasta is. »Azt beszéltük meg, hogy a minisztériumnak, önkormányzatnak küldünk mégis megkeresést 15 napos határidővel, tehát az egyébként már általad is olvasott jelentés utána mehet ki« – fogalmazott az elektronikus üzenet küldője.”

A Hír TV-ben tett beismerést a TASZ elnöke

Bevett gyakorlat volt a TASZ-nál, hogy beadványok megjelenéséről egyeztetnek az ombudsmani hivatallal – ismerte el a Hír TV Magyarország élőben című műsorában a jogvédő szervezet elnöke. – Az egy teljesen bevett dolog, hogy ha valaki panasszal fordul a hivatalhoz, akkor érdeklődik, hogy mi a helyzet a panaszra, mikor várható annak az eredménye. Mi nem olvastuk előzetesen, mielőtt az állásfoglalás elkészült – jelentette ki Kapronczay Stefánia.

Lázár János: Székelynek mennie kell!

Le kell mondania Székely László ombudsmannak, ha hivatala előre egyeztetett a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezettel – jelentette ki tegnap lapunk kérdésére Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: ezt dokumentumok bizonyítják, ami azt jelenti, nem Székely, hanem más szervezetek irányítják a hivatalt.

Kocsis: Koncepciózus dokumentum

A tűcsereprogram kapcsán szerdán nyilvánosságra hozott jelentést Kocsis Máté tájékoztatóján „koncepciózus, politikailag rendelt, a TASZ által megírt, lejárató” dokumentumként jellemezte. A Fidesz kommunikációs igazgatója, a VIII. kerület polgármestere arra a kérdésre, hogy az ombudsmannak le kell-e mondania az ügy miatt, azt válaszolta: ha a hivatal belső vizsgálata során kiderül, hogy az alapjogi biztos hibázott, akkor szerinte igen. Úgy fogalmazott: befészkelte magát a droglobbi az ombudsmani hivatalba. Ezért felszólította Székelyt, takarítsa ki onnan.

A Fidesz kommunikációs igazgatója a jelentés tartalmát is visszautasította. Reagálásában közölte: a józsefvárosi önkormányzat három éve végzi a „drogszemét” eltakarítását az utcáról.

Székely László, az alapvető jogok biztosa a héten közzétett jelentésében azt állapította meg, hogy a józsefvárosi tűcsereprogram megszüntetése az egészséghez és az egészséges környezethez való jog sérelmének közvetlen veszélyét idézte elő. A biztos a TASZ beadványa alapján foglalkozott a VIII. kerületi Kék Pont tűcsereprogram bezárásának körülményeivel.

MNO, MTI
MTI Hírfelhasználó