Támadás érte az alapvető jogok biztosi hivatalát
Ezért tartja az intézmény tisztasága felett őrködő politikus fontosnak az ombudsman igazságügyi bizottsági meghallgatását. A testület vezetője egyébként úgy látja, Székely Lászlót az intézmény egyszemélyes vezetőjeként közvetve mindenképp felelősség terheli.
2014. szeptember 22. 11:27

A Magyar Nemzet pénteken azt írta, az ombudsmani hivatal előre egyeztetett a TASZ-szal arról, mikor lásson napvilágot a VIII. kerületi tűcsereprogramról készült, a józsefvárosi vezetést elmarasztaló jelentés, amely végül az önkormányzati választások előtt egy hónappal jelent meg. Ezt követően Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter lemondásra szólította fel Székely László ombudsmant, Rubovszky György, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának vezetője pedig kezdeményezte az alapvető jogok biztosának bizottsági meghallgatását.

A politikus a hétfői Ma reggelben ezt azzal magyarázta, hogy támadás érte az alapvető jogok biztosi hivatalát, a biztosi intézményt, a jogállamiság egyik pillérét. Hozzátette: nem tudja, a támadás indokolt-e, ő az intézmény tisztaságát hivatott megőrizni. Lehet, hogy külső hiba történt, például a sajtó részéről, lehet, hogy belső, fogalmazott a politikus, aki reméli, a biztos ebben személyesen nem vett részt, ugyanakkor az intézmény egyszemélyes vezetőjeként közvetve mindenképp felelősség terheli. A bizottság vezetője ezért kezdeményezi, hogy a testület – egy vagy több meghallgatással - próbálja a körülményeket egyértelműen tisztázni és a magyar jogállamiságon esett csorbát kiköszörülni.

Két dolog azért mindenképp figyelemreméltó – mondta a hétfői Ma reggelben Rubovszky. Olyat eddig nem láttunk, hogy az alapvető jogok biztosa sajtóvitákban vett volna részt, érdekes az is, hogy egy májusban elkészült jelentés csak szeptemberben, pontosan egy hónappal az önkormányzati választások előtt lát napvilágot, úgy, hogy kritizálja az egyik önkormányzat jelenlegi vezetőjét, és az is furcsa, hogy a dokumentum előbb vált sajtónyilvánossá, mint hogy az érintett megismerhette volna.

hirado.hu - M1 - Ma reggel