Semjén: a kormány küldetése az ország újjáépítése
Ez nemcsak nagyberuházásokat jelent, hanem a legkisebb településeken történő fejlesztéseket is magában foglalja - fogalmazott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Balatonfenyvesen.
2014. szeptember 23. 17:14

Az imremajori településrésze ivóvíz-hálózatának átadó-ünnepségén fogalmazott így.

A beruházást a korábban kutakból származó víz magas bórtartalma tette szükségessé, ami miatt a majorban élő 160 ember évek óta csak lajtos kocsiból jutott iható vízhez. Az uniós támogatással, nettó 90 millió forintból megvalósult hálózat részeként 3,5 kilométer hosszú vezeték, valamint a rendszerhez tartozó műtárgyak épültek meg.

Semjén Zsolt kifejtette, a vezetékes ivóvíz kiépítése azért is fontos, mert az államnak kötelessége garantálni a lakosság alapvető ellátását, amihez biztosítani kell a villanyt, a gázt és a vizet. Ez nem lehet piaci viszonyok, vagy ár-érték arány kérdése, és az alapvető ellátást biztosító rendszerek nem kerülhetnek magánkézbe - hangsúlyozta.

A miniszterelnök-helyettes szimbolikusnak nevezte a balatonfenyvesi beruházást azért is, mert nemzeti érdek a vidék megtartó erejének növelése. Az öt évig húzódó fenyvesi projekt tanulságát is levonva azt mondta, államigazgatási szempontból át kell tekinteni, hogyan lehet csökkenteni a bürokráciát az érintett területeken.

Lombár Gábor (független) Balatonfenyves polgármestere Imremajor történetét ismertetve arról is beszélt, hogy az egészséges vezetékes ivóvízellátás öt éve vált különösen fontossá, mivel az uniós elvárásoknak nem megfelelő értékek miatt már csak lajtos kocsiból fogyaszthattak vizet az itt élők. A major ivóvíz-hálózatának kiépítésére az önkormányzat pályázatát kiemelten kezelte a kormány, mégis sokáig húzódott a megvalósítás a számtalan bürokratikus akadály, illetve a hatóságok ellentmondásos engedélyezési gyakorlata miatt - mondta, hozzátéve, hogy a következő feladat a major szennyvízhálózatának kiépítése lesz.

MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Feltételekkel támogatja hazánk az uniós hitelfelvételt
  Feltételekkel, de hozzájárul Magyarország az európai uniós hitelfelvételhez – így döntött ma az Országgyűlés, miután elfogadta a kormánypártok erről szóló javaslatát. Ennek értelmében hazánk csak akkor támogatja a hétvégi uniós csúcson a mentőcsomagot, ha a felvenni készült 750 milliárd eurót kizárólag a gazdaság talpraállítására és például új munkahelyek létrehozására fordítják. Feltétel az is, hogy a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országoké és kikötötték azt is, hogy a folyamatban lévő, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárásokat a hitelfelvétel elfogadása előtt le kell zárni.
 • Identitásunk finomítása végett fontosak a múlt részletei
  Történelmi múltunk aprólékos és szisztematikus feldolgozása nélkül "nem tudhatjuk, kik is vagyunk valójában és merre tartunk az egyre inkább elszemélytelenedő világunkban" - mondta az Alkotmánybíróság elnöke Juhász Imre alkotmánybíró Fiume - egy középkori város és kikötő a hatalmi érdekek metszéspontjában című könyvének bemutatóján kedden Budapesten.
 • Gulyás Gergely: manapság lázadás normálisnak lenni
  Manapság lázadás konzervatívnak, normálisnak lenni - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kultúrharc a XXI. században című konferencián, Budapesten kedden.
MTI Hírfelhasználó