Magukra vallottak a hitelintézetek
Több mint 450 esetben a bankvilág szereplői is elismerték, hogy tisztességtelenek azok az egyoldalú kamatemelésről szóló kikötések, amiket korábban maguk szövegeztek meg és építettek be hitelszerződéseikbe.
2014. szeptember 24. 09:49

Az első adósmentő törvény alapján a bankoknak nagyjából háromezer általános szerződési feltételről kellett számot adniuk a felügyeletnek. A vitatott kikötéseket tartalmazó hitelmegállapodások alapján megközelítőleg 6500 milliárd forintot követelnek az adósoktól a pénzintézetek.

Számos határidőt, eljárást határozott meg a július elején megszavazott első adósmentő jogszabály. Más rendelkezések mellett a törvény eleve azt feltételezte, hogy a bankok egyoldalú kamatemelése tisztességtelen, érvénytelen volt, ám megadta a hitelintézeteknek a lehetőséget, hogy ennek ellenkezőjét bizonyítsák a bíróságon. A pénzügyi szervezetek augusztusban juttathatták el érveiket az igazságszolgáltatáshoz. Az általános szerződési feltételek kapcsán ugyanakkor más tennivalójuk is akadt a bankoknak. A pénzvilág érintett szereplőinek augusztus végéig részletes jelentést kellett tenniük arról, hogy a jogi előírások alapján az egyoldalú szerződésmódosításra lehetőséget adó korábbi szerződéseik mely kikötései tekinthetők tisztességtelennek.

Kérdésünkre a pénzügyi szolgáltatók felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) részletesen felfedte a hitelintézmények bejelentéseinek legfontosabb elemeit. Ezek szerint pontosan 206 pénzintézet küldte meg a szükséges adatokat. Ez azt is jelenti, hogy az országban működő körülbelül négyszáz szervezet fele nyújtott egyoldalú drágításra is lehetőséget adó devizaalapú vagy forinthitelt a korábbi években. A bankoknak a hajdani megállapodások kikötései közül összességében nagyjából háromezer általános szerződési feltétel tisztességtelen vagy tisztességes voltáról kellett számot adniuk az első adósmentő törvény előírása alapján.

A jogszabály lehetővé tette, hogy a pénzügyi szervezetek kifejthessék álláspontjukat a szóban forgó szerződéses pontokról. Bizonyos esetekben a bankok nem éltek ezzel, körülbelül 2300 kikötésnél pedig úgy ítéltek meg, hogy a korábbi pontok tisztességesek. Több mint 450 feltétel ügyében viszont maguk a hitelintézetek is arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a hajdan megkötött kölcsönszerződéseikben szereplő egyes kitételek, előírások nem állják ki a jogi próbát, azaz tisztességtelennek számítanak.

A felügyeletnek címzett banki adatsorok ezeken kívül más információkat is tartalmaztak: az érintett hitelszerződések azonosítási számát és azt, hogy összességében mekkora követelést támasztottak adósaikkal szemben a pénzintézetek azok alapján a szerződések alapján, amelyekben – a törvény feltételezése szerint – tisztességtelen kikötések is helyet kaptak.

Az MNB kimutatása szerint 114 milliárd forint kapcsolódik azokhoz a kontraktusokhoz, amelyek ügyében a pénzügyi intézmények nem foglaltak állást, vagyis nem közölték, miképpen értékelik az azokban szereplő általános szerződési feltételeket. Lényegesen nagyobb összeget – szám szerint ötezerötszázmilliárdot – várnak a hitelfelvevőktől a pénzügyi szervezetek azok alapján a megállapodások alapján, amelyekben a bankok álláspontja szerint tisztességesek voltak az általános kikötések. Közben megközelítőleg ezermilliárd forint adósság kötődik azokhoz a szerződésekhez, amelyekben az egyik-másik kikötést a hitelnyújtók is tisztességtelennek gondolják. Az így, vagy úgy, de végső soron kétségessé váló pontokat tartalmazó kölcsönmegállapodások megközelítőleg 6500 milliárd forint tartozásról szólnak.

----------------------------------------

Elbuktak

Elbukott az UniCredit is. Újabb négy bankperben foglalt állást tegnap a Fővárosi Törvényszék. Az ítélkező fórum elutasította az UniCredit Bank Hungary Zrt. magyar állam ellen benyújtott keresetét. A nem jogerős ítélet szerint a bank általános szerződési feltételei nem feleltek meg az átláthatóság követelményének. Az elsőfokú bíróság az Argenta Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt., a Hatvan és Vidéke Takarékszövetkezet és az Impuls-Leasing Hungária Pénzügyi Lízing Zrt. ügyében is elutasító döntést hozott.

MNO - Magyar Nemzet
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
MTI Hírfelhasználó