Norvégia dollármilliókkal támogatja Clinton alapítványát?
Amerikai és norvég sajtóinformációk szerint Norvégia pénzeli a Clinton-alapítványt, amelynek rendezvényén Barack Obama amerikai elnök azt mondta: Magyarországon szabályozások egész sorával zaklatják a civileket. A norvég állam idén többször is bírálta a magyar kormányt, például az úgynevezett norvég alapok felhasználása miatt. A KDNP szerint újabb szervezett támadás indult Magyarország ellen.
2014. szeptember 26. 08:35

Külföldi államok pénzelik Clinton alapítványát - erről ír egy amerikai portál. Azt írják: Norvégia például igen bőkezű volt az alapítványhoz. 2008-ban lépett az évi 5 millió dolláros körből a 10 milliósba, míg idén már a 15 milliós körbe. Vagyis a norvég állam 3 milliárd 600 millió forinttal támogatta Bill Clinton alapítványát.

Bill Clinton szólította a színpadra Barack Obamát hétfőn, a Clinton Globális Kezdeményezés gálán. Clinton és Obama hosszasan fogott kezet, miközben a civil szervezetek vezetői állva tapsolták őket.

Barack Obama arról beszélt: nem a politikusok, hanem a civilek a fontosak a gálán. És azt ígérte: Amerika növelni fogja a civil szervezetek támogatását. Az elnök ezután Magyarországot is szóba hozta.

Magyarországtól Egyiptomig szabályozások végtelen sorával és nyílt megfélemlítéssel zaklatják a civil társadalmat. Azokat a bátor embereket pedig, akik fel merik emelni a szavukat, világszerte támadják és zaklatják. Akár meg is ölik őket - mondta Barack Obama.

Elemzők szerint nem véletlen, hogy Barack Obama éppen Bill Clinton alapítványi gáláján fogalmazott meg éles bírálatokat.

Egy norvég lap, az Aftenposten azt írja: Norvégia évi 20 millió koronát költ Clintonra. Vagyis mintegy 780 millió forinttal támogatják a Clinton-családot, a norvég állam fejlesztési keretéből.

A norvég külügyminisztérium államtitkára az Aftenpostennek azt mondta: Norvégia több éve működik már együtt Clinton alapítványával, annak központi tevékenységi körében.

A norvég külügyminisztérium ugyanakkor többször élesen bírálta a magyar kormányt, az úgynevezett norvég alapok felhasználása miatt. Volt, hogy a norvég külügyi tárca arra szólította fel Brüsszelt: léptessen életbe szankciókat Magyarországgal szemben.

Elképzelhetőnek tartják, hogy Bill Clinton vagy Obama Washington DC-ben álmából arra riad fel, hogy mi van az Ökotárs alapítvánnyal? - tette fel a kérdést Vejkey Imre.

A KDNP frakcióvezetője szerint az amerikai elnök azért kritizálta Magyarországot, mert félreinformálták. Vejkey György arról beszélt: a norvég alap pénzeit Soros Györgyhöz köthető alapítványok kezelik, a kormány viszont sérti a norvégok érdekeit.

Ezen köröknek nem tetszik az, hogy a kormány kiáll az emberek mellett, a bankelszámoltatás, a rezsicsökkentés és az egyenlő közteherviselés ügyében. Ezen ügyekben ugyanis a multiktól a magyar kormány jelentős extraprofitot von el, és a magyar emberek javára teszi ezt - fogalmazott.

A Magyar Nemzet csütörtökön írt arról: kiderítették, hogy Soros György magyar származású amerikai üzletembernek is köze lehet a norvég civilekhez. A lap szerint a norvég pénzek szétosztását felügyelő szervezeteket Magyarországon, és több európai országban is Soros György spekuláns pénzelte és alapította.

A hazai, baloldali, liberális értelmiségi elitnek egy ilyen komoly aknamunkája állhat e mögött - mondta a Századvég stratégiai igazgatója, aki úgy látja: több magyarországi és külföldi csoportnak is az az érdeke, hogy külföldről támadják Magyarországot.

Én úgy olvastam ezt a beszédet, mintha ez a baloldali ellenzék egy ilyen felnagyított, felerősített vádjainak a megfogalmazása lenne. Azt gondolom, hogy nyilván nem saját kútfőből találta ki ezeket a vádakat. Hanem mondjuk felkészítették arra, hogy mi lehet a helyzet Magyarorszégon - jelentette ki G. Fodor Gábor. Szerinte korábban sem jártak sikerrel a Magyarország elleni ámadások, mert - ahogy mondta - az eddig sem gyengítette, hanem erősítette a kormány felhatalmazását. 

hirado.hu - MTI
  • A jegybank helyre teszi Bokros Lajost
    A magyar gazdaság rendkívüli kihívásokkal néz szembe, ezért nagy szükség van a közgazdasági folyamatokról és lehetőségekről szóló vitákra, de csak akkor, ha ezek a tényeken alapulnak. Visszatérően felmerülő probléma azonban, hogy egyes álláspontokat nem a valós adatok, hanem korábban rögzült világképek befolyásolnak.
  • Fantasztikus ezüstérmet szerzett a magyar váltó a csapatversenyben
    Óriási bravúr a Lupa-tavon. Világbajnoki ezüstérmet szerzett a Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összetételű magyar váltó a nyíltvizi úszók csapatversenyében. Betlehem óriásit úszott, a végén Rasovszky célfotóval győzte le az 1500 méter budapesti világbajnokát, Gregorio Paltrinierit, aki szombaton csaknem világcsúcsot úszott a Duna Arénában.
  • Ez a száz nap nem fog változtatni az ezeréves magyar-lengyel barátságon
    A magyarokat és lengyeleket szándékos dezinformációkkal ugrasztja össze a sajtó – mondja lapunknak a lengyel szejm külügyi bizottságának elnöke. Marek Kuchciński megértően fordult a kárpátaljai magyarok problémái felé is, de szerinte a vitákat könnyebb lesz rendezni, ha Ukrajna EU-tag lesz.
MTI Hírfelhasználó