Ez állhat Zoltai kinevezése mögött
A kormányzattal szemben álló zsidó szervezetek közötti zavarkeltésnek szánhatta Lázár János Zoltai Gusztáv kinevezését a Vs.hu szerint; azonban a volt munkásőr kinevezése a Fidesz–KDNP pártszövetségben is sokak bírálatát kiváltotta. Maga a kormányfő provokációnak nevezte a kinevezést, amelyet akként is kell kezelni.
2014. szeptember 26. 11:15

A portál szerint a Fidesz és a KDNP tapolcai szezonnyitó frakcióülése óta zúgolódnak egymás között a politikusok a kinevezés miatt.

Volt munkásőrből miniszteri tanácsadó

A miniszter húzása nemcsak a képviselők körében keltett indulatokat, de a Vs.hu értesülései szerint – nem nyilvánosan – kritizálta Kövér László házelnök is, aki a lépést múlt héten bíráló Schmidt Máriához, a Terror Háza Múzeum főigazgatójához hasonlóan úgy tartja, hogy a volt munkásőr, egykori MSZMP-tag Zoltai mindazt megtestesíti, ami ellen a Fidesz anno létrejött.

Schmidt emlékeztetett akkor arra is, hogy Zoltai volt az, aki a kormányzati holokauszt-emlékév bojkottját meghirdette, személyesen szervezte ezenkívül a Szabadság téren álló német megszállási emlékmű elleni demonstrációkat, s „keltette és kelti hazánk rossz hírét”; mint mondta, „magáért beszél” az, hogy a szeptember elején megrendezett Zsidó Közösségi Kerekasztal egyeztetésén Zoltai ült a fő helyen Lázár János és L. Simon László államtitkár között, míg őt, a Terror Háza Múzeum főigazgatóját meg sem hívták, sőt Lázár nem is egyeztetett vele, annak ellenére, hogy az általa vezetett Sorsok Háza egyike volt az érintett témáknak.

Az Alaptörvénnyel is ellentétes

Gulyás Gergely, a parlament fideszes alelnöke szintén bírálta Zoltai kinevezését; a Magyar Nemzetnek adott interjújában kérdésre kifejtette, hogy egy volt kommunista munkásőr kormány-tanácsadói kinevezése kibékíthetetlen ellentétben áll mindazzal, amit a Fidesz totalitárius diktatúrákhoz való viszonyulásáról sokszor és sokan elmondtunk, ahogy az alaptörvény értékrendjével is összeegyeztethetetlen.

Politikai provokáció

A Vs.hu szerint a lépést az ügyet közelről ismerő kormányzati források szerint kifejezetten fricskának, politikai gegnek szánta a Miniszterelnökség vezetője, amellyel a kormánnyal hosszú ideje szemben álló zsidó szervezetek között zavart tud kelteni.

Mint írták, azt, hogy Lázár számolt-e azzal, hogy a húzással saját térfelén is zavart kelt majd, az ügyet ismerők nem tudták egyértelműen megmondani, a lépésről az egybehangzó vélemények szerint mindenesetre nem tájékoztatta időben a miniszterelnököt. Orbán Viktor több forrás szerint is már csak a kész ténnyel szembesült, és úgy reagált az ügyre, hogy „az csak provokáció, és annak megfelelően is kell kezelni”.

A miniszterelnök Lázár Jánoshoz utalta a kérdést, amikor a Vs.hu szerdán a parlamentben a kinevezésről kérdezte; pár perccel később Lázár pedig a portálnak azt mondta, nem foglalkozik a bírálatokkal, mert „mindenki olyan tanácsadókat alkalmaz, akiket akar”.

MNO - vs.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Új lendületet kaphatnak a horvát-magyar kapcsolatok
  Orbán Viktor gratuláló levelet írt Andrej Plenković horvát miniszterelnöknek, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökének a párt választási győzelméhez; írásában jelezte: készen áll a Közép-Európa megerősítését célzó stratégiai párbeszéd folytatására - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.
 • Baloldali propaganda amerikai pénzből
  A Nyugati Pályán elnevezésű Facebook- és Instagram-oldalakat a Political Capital balliberális agytröszthöz kapcsolódó cég hozta létre és működteti – saját bevallása szerint – amerikai pénzből. Az oldalak azt az álproblémát járják körbe, amely szerint Magyarország a Nyugathoz vagy a Kelethez akar-e tartozni.
 • A baloldal nemet mondott a családok támogatására
  A baloldal ismét nemet mondott a családok támogatására - jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó