Nagy kapkodás lehet a másik oldalon
Október végéig asztalra teszi a kormány a rezsiholding kereteit – jelentette be Varga Mihály a Hír TV P8 című műsorában. A nemzetgazdasági miniszter tisztázta az „1700 milliárd forintos csomag” jeligével elterjedt „mese” valóságtartalmát is.
2014. szeptember 27. 23:18

Kapitális marhaság, amit a baloldal próbál belelátni – fogalmazott a „Varga-csomagként” a balliberális sajtót megjárt, egy vállalkozói hitelezésről szóló konferencián elhangzottak kapcsán Varga Mihály a Hír TV P8 című háttérműsorában szombaton. Jelezte, nincs szó semmiféle megszorításról; ha az ország többet fog termelni és ugyanakkora marad összegszerűen az állami kiadások összege, az százalékos arányaiban az össztermékhez képest kisebb lesz.

– Valószínűleg olyan kapkodás van a másik oldalon, hogy hirtelen ezt tudták előkapni, elég vérszegény – véli magyarázatként Varga Mihály, aki felhívja a figyelmet, hogy azon a bizonyos konferencián általa elmondottak teljes egészében megtalálhatóak az interneten, egy kivetített számsor köré kerekítette a sajtó a megszorításról szóló mesét.

Ez a kormány eddig csak belerakott

Emlékeztetett: az egészségügybe és az oktatásba csak pluszba „pakolt bele” ez a kormányzat, ki nem vett belőle egyetlen forintot sem.

Az ellenzék azon kritikájára, miszerint titkolózásból halasztotta a kormány az önkormányzati választások utánra a költségvetési vitát, úgy felelt, a halasztást a megyei jogú városok szövetsége kérte és összesen két hét halasztásról van szó.

Varga stabilnak látja a költségvetést

Azzal kapcsolatban, hogy felboríthatja-e a magyar költségvetést a honvédelmi kiadások kényszerű növelése, azt mondta, szerinte nem, ráadásul olyan átgondoltan fejlesztik hazánk védelmi képességeit, hogy az közben növelje a magyar gazdaság teljesítményét is, munkahelyeket teremtve, és olyan új, piaci termékeket is előállítva, amelyekre később adott esetben a katasztrófavédelemnek szüksége lehet. Ettől persze még nagyon bízik benne a kormány, hogy a keleti konfliktus hamarosan rendeződni fog, és a szankciókat is feloldja az unió, amivel stabilizálódhatnának piaci pozícióink.

Új utak

Utalt ugyanakkor arra is, hogy vannak Kelet felé kereskedelmi kiskapuk Svájcon, Fehéroroszországon vagy éppen Szerbián keresztül, csak erre eladni élelmiszer-ipari termékeinket mindig drágább. Amit még lehet tenni, hogy Ázsiában, Afrikában megnézni, hová lehet még több terméket elhelyezni, amit pedig nem tudunk eladni, azt igyekezzünk belső fogyasztásban felhasználni – például az almát a közétkeztetésben.

Van tartalék a bankoknál

A bankok elszámoltatásával kapcsolatban meghozott törvénnyel kapcsolatban elmondta, azt azért fogadta el a parlament, mert a Kúria egy jogegységi döntésben kimondta, hogy tisztességtelen módon számoltak el a bankok az ügyfelekkel. Márpedig ha ez így van – mondta Varga –, „akkor amit tisztességtelen módon elvettek az emberektől, azt kutyakötelességük visszaadni”. Jelezte ugyanakkor, hogy ezt a jogegységi döntést néhány bank még vitatja.

– Valóban nagy az összeg, 1000 milliárd forint, de ha azt vesszük, hogy a 2009-es válságévben a bankoknak 300 milliárd forint nyereségük volt, akkor azt mondom, ez belefér még, a magyar bankok tőkehelyzete stabil.

Lesz még a helyzet rendezésének egy harmadik eleme is, a kormány – mint Varga bejelentette – meg fogja szüntetni a lakáscélú, deviza alapú hitelezést, ezeket a hiteleket forintra fogják átváltani, ehhez viszont szükség van az MNB devizatartalékára. Ezzel az ország egy óriási kitettségtől megszabadul – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter. Hogy milyen árfolyamon fog történni az átváltás, abban még a kormány nem határozta el magát, át kell gondolni ugyanis azok helyzetét, akik forinthitelt vettek fel annak idején; ők sem járhatnak rosszabbul.

Nonprofit közműszolgáltató

A Fidesz–KDNP kormánnyal szemben a közvéleményben nagy várakozás előzi meg a nemzeti közműszolgáltató létrejöttét. Ezzel kapcsolatban Varga Mihály a következő bejelentést tette:

– Október végéig fog ezzel a kormányzat foglalkozni. Azokon a területeken, amelyek a mindennapi életünket érintik, amelyeknek közük van a közszolgáltatási szférához, tehát a szemétszállítás, a vízi közmű, a kéményseprés, a távhőszolgáltatás, a gáz- és a villamos energia területén akkor tud a rezsicsökkentés tartós maradni, ha ezeknek a cégeknek a működtetésében valamilyen szerepe lesz az államnak, illetve garantálni tudjuk, hogy nem a profitszempontok lesznek az elsődlegesek. Esetleg csak olyan minimális profitot tervezünk, hogy az esetleg szükséges, energiabiztonsággal kapcsolatos költségeket az fedezze. Olyan országok közé akarunk tartozni, ahol a rezsi megfizethető, ehhez szükség van egy közműholding létrehozásához.

MNO - HírTV
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Orbán: csak egy Európa van
  Mindig is tudtuk, a kettészakítottság idején is, hogy csak egy Európa van - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten hétfőn, Sopronban.
 • Magyarország Európában jelenleg a világító fáklya
  Udvarnoky László hangsúlyozta, hogy Magyarország már most fáklya a hanyatló Európában. Szerinte éppen ezért kétségbeesnünk nem szabad, mert igenis van esélyünk arra, hogy fennmaradjunk.
 • Megpróbálják besározni a történelmi megemlékezést
  Sokan megpróbálják elvitatni Magyarország történelmi érdemeit, amit az ország 1989-ben tanúsított – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 Ma este című műsorában. A Századvég jogi szakértője a hétfőn Sopronba látogató Angela Merkel német kancellárt érő nemzetközi bírálatokra reagált.
MTI Hírfelhasználó