Nagy kapkodás lehet a másik oldalon
Október végéig asztalra teszi a kormány a rezsiholding kereteit – jelentette be Varga Mihály a Hír TV P8 című műsorában. A nemzetgazdasági miniszter tisztázta az „1700 milliárd forintos csomag” jeligével elterjedt „mese” valóságtartalmát is.
2014. szeptember 27. 23:18

Kapitális marhaság, amit a baloldal próbál belelátni – fogalmazott a „Varga-csomagként” a balliberális sajtót megjárt, egy vállalkozói hitelezésről szóló konferencián elhangzottak kapcsán Varga Mihály a Hír TV P8 című háttérműsorában szombaton. Jelezte, nincs szó semmiféle megszorításról; ha az ország többet fog termelni és ugyanakkora marad összegszerűen az állami kiadások összege, az százalékos arányaiban az össztermékhez képest kisebb lesz.

– Valószínűleg olyan kapkodás van a másik oldalon, hogy hirtelen ezt tudták előkapni, elég vérszegény – véli magyarázatként Varga Mihály, aki felhívja a figyelmet, hogy azon a bizonyos konferencián általa elmondottak teljes egészében megtalálhatóak az interneten, egy kivetített számsor köré kerekítette a sajtó a megszorításról szóló mesét.

Ez a kormány eddig csak belerakott

Emlékeztetett: az egészségügybe és az oktatásba csak pluszba „pakolt bele” ez a kormányzat, ki nem vett belőle egyetlen forintot sem.

Az ellenzék azon kritikájára, miszerint titkolózásból halasztotta a kormány az önkormányzati választások utánra a költségvetési vitát, úgy felelt, a halasztást a megyei jogú városok szövetsége kérte és összesen két hét halasztásról van szó.

Varga stabilnak látja a költségvetést

Azzal kapcsolatban, hogy felboríthatja-e a magyar költségvetést a honvédelmi kiadások kényszerű növelése, azt mondta, szerinte nem, ráadásul olyan átgondoltan fejlesztik hazánk védelmi képességeit, hogy az közben növelje a magyar gazdaság teljesítményét is, munkahelyeket teremtve, és olyan új, piaci termékeket is előállítva, amelyekre később adott esetben a katasztrófavédelemnek szüksége lehet. Ettől persze még nagyon bízik benne a kormány, hogy a keleti konfliktus hamarosan rendeződni fog, és a szankciókat is feloldja az unió, amivel stabilizálódhatnának piaci pozícióink.

Új utak

Utalt ugyanakkor arra is, hogy vannak Kelet felé kereskedelmi kiskapuk Svájcon, Fehéroroszországon vagy éppen Szerbián keresztül, csak erre eladni élelmiszer-ipari termékeinket mindig drágább. Amit még lehet tenni, hogy Ázsiában, Afrikában megnézni, hová lehet még több terméket elhelyezni, amit pedig nem tudunk eladni, azt igyekezzünk belső fogyasztásban felhasználni – például az almát a közétkeztetésben.

Van tartalék a bankoknál

A bankok elszámoltatásával kapcsolatban meghozott törvénnyel kapcsolatban elmondta, azt azért fogadta el a parlament, mert a Kúria egy jogegységi döntésben kimondta, hogy tisztességtelen módon számoltak el a bankok az ügyfelekkel. Márpedig ha ez így van – mondta Varga –, „akkor amit tisztességtelen módon elvettek az emberektől, azt kutyakötelességük visszaadni”. Jelezte ugyanakkor, hogy ezt a jogegységi döntést néhány bank még vitatja.

– Valóban nagy az összeg, 1000 milliárd forint, de ha azt vesszük, hogy a 2009-es válságévben a bankoknak 300 milliárd forint nyereségük volt, akkor azt mondom, ez belefér még, a magyar bankok tőkehelyzete stabil.

Lesz még a helyzet rendezésének egy harmadik eleme is, a kormány – mint Varga bejelentette – meg fogja szüntetni a lakáscélú, deviza alapú hitelezést, ezeket a hiteleket forintra fogják átváltani, ehhez viszont szükség van az MNB devizatartalékára. Ezzel az ország egy óriási kitettségtől megszabadul – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter. Hogy milyen árfolyamon fog történni az átváltás, abban még a kormány nem határozta el magát, át kell gondolni ugyanis azok helyzetét, akik forinthitelt vettek fel annak idején; ők sem járhatnak rosszabbul.

Nonprofit közműszolgáltató

A Fidesz–KDNP kormánnyal szemben a közvéleményben nagy várakozás előzi meg a nemzeti közműszolgáltató létrejöttét. Ezzel kapcsolatban Varga Mihály a következő bejelentést tette:

– Október végéig fog ezzel a kormányzat foglalkozni. Azokon a területeken, amelyek a mindennapi életünket érintik, amelyeknek közük van a közszolgáltatási szférához, tehát a szemétszállítás, a vízi közmű, a kéményseprés, a távhőszolgáltatás, a gáz- és a villamos energia területén akkor tud a rezsicsökkentés tartós maradni, ha ezeknek a cégeknek a működtetésében valamilyen szerepe lesz az államnak, illetve garantálni tudjuk, hogy nem a profitszempontok lesznek az elsődlegesek. Esetleg csak olyan minimális profitot tervezünk, hogy az esetleg szükséges, energiabiztonsággal kapcsolatos költségeket az fedezze. Olyan országok közé akarunk tartozni, ahol a rezsi megfizethető, ehhez szükség van egy közműholding létrehozásához.

MNO - HírTV
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó