Itthon vagy! Magyarország, szeretlek!
1600 település csatlakozott
Szent Mihály-napi rendezvények Magyarország 1600 településén, a közmédia pedig egész napos műsorfolyammal készült. Csaknem 50 helyszínről tudósítottuk a nézőket és a hallgatókat az m1-en, a Duna World-ön, a Kossuth és a Petőfi Rádióban.
2014. szeptember 28. 10:33

Már reggel kilenc órától szinte egymást érték a programok országszerte, az "Itthon vagy, Magyarország, szeretlek!"-napon. A hagyományőrző rendezvényhez idén több mint 1600 település csatlakozott, ezek közül csaknem 50-ről a közmédia is élőben jelentkezett.

Sopronban a Deák téri Általános Iskola tanulói, egy helyi dalszerző kíséretével kórusban adták elő a Kapuvár című megzenésített verset - ők így csatlakoztak a programhoz. A hűség városaként is ismert település, kulturális értékeinek köszönhetően tavaly a Guiness-rekordok könyvébe is bekerült. T. Horváth József soproni dalszerző elmondta, a Télkergető című CD-n, amely Sarkadi Sándor soproni költő verses kötete megzenésítése volt, 2200 gyerek énekelt együtt Sopron főterén.

Zenés programmal készültek Szolnokon, a hortobágyi madárkórházban egyebek mellett sólymász-bemutató volt, Salgótarjánban pedig az óvodások szeretet - morzsákat hintettek el a város főterén, vagyis egy-egy papírszívet adtak az ott összegyűlt közönségnek.

Az "Itthon vagy!"-nap ötletgazdája azt mondta: az egész programsorozat lényege, hogy tovább örökítsük hagyományainkat. Rákay Philip úgy fogalmazott: Folyamatosan hal ki egy generáció, amelyik hordoz valamit, visz és hoz magával valamit a múltból, hogyha ezt nem adjuk át, majd nem adjuk tovább, hozzátéve saját dolgainkat a 21. században, akkor egyszerűen kihal valami”. Emellett azt is el szeretnék érni, hogy minél több, külföldön élő magyar érezze Magyarországot is a hazájának – tette hozzá a programsorozat ötletgazdája.

Tim Howard az amerikai futball-válogatott és a Everton kapusa félig magyar származású, és máig kötődik a gyökereihez. Édesanyja ugyanis Miskolcon született, majd 1956-ban disszidált, azóta pedig az Egyesült Államokban él. Utoljára több mint negyven éve járt Magyarországon.

Kurucz Éva kormányszóvivő a műsor vendégeként arról beszélt, hogy a programsorozatot a közösségépítő ereje miatt karolta fel a kormány. Elmondta, a kormány minden pályázó települést támogatott, forrást nyújtott az események megrendezéséhez.

Az "Itthon vagy, Magyarország szeretlek!" - napról minden második magyar település megemlékezett. 

hirado.hu - Duna Híradó
MTI Hírfelhasználó