Provokációnak is felfogható a Bankszövetség közleménye
Nemcsak a jelenlegi Alkotmánybíróság, de a Sólyom László-féle is megerősítette, hogy a fogyasztók érdekében visszamenőlegesen is be lehet avatkozni a szerződésekbe.
2014. szeptember 29. 12:20

Erre hívta fel a figyelmet az alkotmányjogász. Ifj. Lomnici Zoltán a köztévében nem tartotta valószínűleg, hogy európai bírósági fórum megkérdőjelezi a Kúria, illetve az Alkotmánybíróság döntését, azzal ugyanis szerinte a magyar jogállamiságot vonnák kétségbe. Emlékeztetett arra, hogy a Kásler perben is azt mondta ki az Európai Bíróság, hogy ilyen ügyekben a magyar bíróságok hivatottak dönteni.

Tekintettel arra, hogy a polgári perrendtartás azt mondja, új bizonyíték már a másodfokú eljárásban már csak nagyon szűk körben bocsátható rendelkezésre, illetve az ezekre való hivatkozás jelenleg zajló bankperekben szinte kizárható, feltételezhetően megerősíti az elsőfokú ítéleteket a Fővárosi Ítélőtábla –jelentette ki Ifj. Lomnici Zoltán, a Civil Összefogás Fórum jogi szakértője, alkotmányjogász az M1 Ma reggel című műsorában.

A szakember szerint ez azért is valószínű, mert az ítélőtábla bírái részt vettek a Kúria jogegységi határozatának megalkotásában.

Arra a kérdésre, elképzelhető-e, hogy visszalépnek pénzintézetek, azt válaszolta: a bankok nyilván mérlegelik, hogy befizessék-e az illetéket, felfoghatják presztízskérdésnek, vagy akár tisztítótűznek is az ügyet.

Felhívta a figyelmet arra is, 2010-ben a kormány megnyitotta az utat, miszerint a Kúria döntésével szemben alkotmányjogi panaszra is van lehetőség, ez azonban nem halasztó hatályú.

Arra a felvetésre, hogy a bankok akár az Európai Bíróságra is elmehetnek, Ifj. Lomnici Zoltán úgy reagált: ez azért nem valószínű, mert a testület már a Kásler-perben is kinyilvánította, hogy ezekben az ügyekben a magyar bíróságok hivatottak dönteni. Nem tartja valószínűnek, hogy akár a Kúria, akár az Alkotmánybíróság döntését bárki megkérdőjelezné – tette hozzá.

Az alkotmányjogász aggályosnak nevezte a Bankszövetség nyilatkozatát, mert a visszamenőleges jogalkotás miatt nemcsak a jelenlegi Alkotmánybíróságot, de a Sólyom László-féle, 1991-est is degradálja. Hiszen mindkét grémium megerősítette azt, hogy a fogyasztók jogainak érdekében visszamenőlegesen is be lehet avatkozni a szerződésekbe.

Ha ezt nézzük, provokációnak is felfogható, amit most a Bankszövetség kiált. Ez már lehet az európai fórumok felé is egy kiáltás. Egy azonban biztos, a magyar jogállamiságot vonnák kétségbe azok a külföldi szervezetek, amelyek megkérdőjelezik ennek az egész eljárásnak az alkotmányosságát – tette egyértelművé.

M1-Ma reggel
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Új lendület az európai jobboldalnak
  A neomarxista, globalista hullám és politikai erők olyan támadás alá vették az Isten, haza, család hármas egységét a nyugati civilizációban, hogy annak egységes válaszreakciót kell szülnie a jobboldal részéről – szögezte le Szánthó Miklós.
 • Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát
  Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.
 • Megújult a Bakáts téri templom Budapesten
  Felújították a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplomot Budapest IX. kerületében. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap szentmise keretében áldotta meg az épületet és szentelte fel a templom új oltárát.
MTI Hírfelhasználó