Kunhalmi átülhet a DK-ba
Az októberi önkormányzati választás után a szocialisták budapesti elnöke, Kunhalmi Ágnes elhagyhatja az MSZP-t, és politikai pályafutását a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióban folytathatja.
2014. október 1. 08:31

Több szocialista informátorunk is beszámolt arról, hogy Kunhalmi Ágnes a választás után a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalícióban (DK) folytathatja pályafutását. Volt, aki azért is tartotta reálisnak ezt a forgatókönyvet, mert Kunhalmi fővárosi MSZP-elnöki pozíciója meginoghat egy katasztrofális szereplés esetén. Márpedig a baloldal sorozatos hibái és elszenvedett kudarcai után – a főpolgármester-jelölti castingtól kezdve a nehézkes együttműködési megállapodáson át egészen Falus Ferenc visszaléptetéséig – sokan borítékolják az újabb súlyos vereséget.

Más forrásunk arról beszélt, hogy az ellenzéki egyeztetéseken – amelyen a szocialistákat Kunhalmi Ágnes képviselte – a politikus gyakorlatilag már a pártváltást készítette elő, és ezért volt gyenge a fővárost érintő tárgyalások során az MSZP érdekérvényesítése.

Ezzel szemben volt, aki azt állította, hogy Kunhalmi pozíciója erős a fővárosi MSZP-n belül. Felmerült az is, hogy Gyurcsány Ferenc érdekét szolgálja a kiszivárogtatás, mert ez még jobban demoralizálhatja a szocialista pártot, és ez a DK malmára hajthatja a vizet. A Magyar Nemzet tegnap délután kereste a témával kapcsolatban Kunhalmi Ágnest, ám lapzártánkig nem értük el.

A baloldalon egyébként ettől függetlenül is teljes a káosz. Bokros Lajos hétfőn este az ATV-ben állította, Szigetvári Viktor, az Együtt–PM ügyvezető társelnöke „a három – sőt négy – párt felhatalmazása alapján” tárgyalt vele a támogatásáról. Ennek ellenére az Együttel szövetségben lévő PM nem állt be Bokros mögé, ahogyan a szocialisták országos vezetése sem. Tóbiás József, az MSZP elnöke közölte: nem tárgyalhatott a nevében Szigetvári Viktor. – Egyetlen egy olyan beszélgetésünk nem volt, ahol Bokros Lajos neve szóba került volna, vagy én személyesen bármilyen felhatalmazást adtam volna egy további tárgyalásra – jelentette ki arra hivatkozva, hogy az MSZP-ben testületi döntések szükségesek egy ilyen lépéshez. Karácsony Gergely, a PM társelnöke pedig azt mondta, hogy nagyon gyorsan történtek a dolgok, és „lehet, hogy voltak félreértések”.

Szigetvári lapunknak azt mondta: a múlt héten több körben, több partnerrel is egyeztetett, így amikor pénteken Bokros Lajost a négy párt nevében kereste, mind a négy párt egyetértését bírta. Ebben benne voltak a PM vezetői, elsősorban Karácsony Gergely, akit az egyeztetések minden szakaszáról tájékoztatott, illetve az MSZP budapesti elnöke, Kunhalmi Ágnes, akivel már kedden beszélt az új helyzetről.

– Jeleztem neki, hogy Falus Ferencben megérett a döntés a visszalépésről, illetve azt, hogy tudomásul veszem, ha az MSZP-ben testületi döntést kell hozni. Kérdeztem tőle, hogy mehetek-e ebbe az irányba, és ő azt jelezte, hogy igen. Kunhalmi Ágnes Gyurcsány Ferenccel is beszélt erről. Bokrosnak nyilván nem azt jeleztem, hogy az MSZP ezt már meg is szavazta – mondta Szigetvári, aki a párton belüli kommunikációs zavarnak tudta be, hogy a PM hétfőn végül úgy döntött, nem támogatják Bokros Lajost. Szigetvári elismerte, hogy Tóbiás Józseffel nem egyeztetett, mert ő korábban jelezte, hogy a kampánnyal kapcsolatban Kunhalmi az illetékes, így az MSZP elnökét szombaton értesítette a kialakult helyzetről.

--------------------------------------------------

Bokrosnak lesz óriásplakátja

Noha a baloldali kis pártok eddig azt állították, hogy a Fidesz miatt nem tudtak óriásplakátokat foglalni Falus Ferenc számára, Szigetvári Viktor lapunkat most arról tájékoztatta: Bokros Lajosnak lesznek óriásplakátjai, amelyeket az utolsó két hétre eredetileg Falusnak foglaltak le. A plakátokat már le is adták gyártásra, de azokat az egyéb kampányeszközöket is, amiket Falussal terveztek, „jó időben át lehetett fordítani Bokros Lajos számára”. Szigetvári szerint kampánybüdzséjük döntő részét eleve a kampány hajrájára tartalékolták.

MNO - Magyar Nemzet
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Csak magára számíthat a magyarság
  Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára szerint a magyar vezetőknek tisztában kell lenniük a magyar történelmi fejlődésből adódó sajátságokkal és a néplélekkel, hiszen utóbbiak behatárolják, hogy milyen döntések és stratégiák lehetnek sikeresek hazánkban.
 • Bayer Zsolt: Brexit
  Bár a hazai ellenzéki „újságok” szerdán még arról deliráltak, hogy „zárul az olló” a konzervatívok és a munkáspártiak között, csütörtök este Johnsonék kiütéses győzelmet arattak.
 • Tiszta viszonyok jöhetnek jövőre a hazai egészségügyben
  Júliustól átlátható és biztonságos rendszerre áll át a társadalombiztosítás, ezentúl nem veheti senki ingyenesen igénybe az állami egészségügyi szolgáltatásokat anélkül, hogy ne lenne meg hozzá a jogosultsága – mondta lapunknak az adóügyi államtitkár a héten megszavazott új társadalombiztosítási járuléktörvény kapcsán.
MTI Hírfelhasználó