A nemzeti közszolgáltató letöri az árakat
Az nem szabad piac, ha mindenki lerabolhatja a magyar családokat - jelentette ki Németh Szilárd. A Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetője a köztévében azt mondta: a nemzeti közszolgáltató jövőre belép a piacra, és letöri az árakat.
2014. október 1. 10:16

A profitot a biztonságos üzemeltetésre és a fejlesztésekre fordítja majd. A cél a rezsicsökkentés fenntarthatósága, hogy a magyar háztartások kapják Európában a legolcsóbban az energiát – tette egyértelművé.

Az első rezsicsökkentés, 2012 óta a távhő ára összesen 23,3 százalékkal csökkent. Az alapdíj tekintetében most 2002-es árakat fogunk fizetni, ez most 378 forint, míg 2008-2009-ben, a Gyurcsány-Bajnai-kormány ereje teljében 738 forint volt. Ugyanígy 4700-ról 2500 forintra csökken a hődíj ára – jelentette ki Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetője az M1 Ma reggel című műsorában.

Hozzátette: nem véletlen, hogy korábban Európában nálunk volt a legdrágább a háztartási energia, ma viszont vásárlóerő-paritáson gyakorlatilag sereghajtók lettünk. Elértük azt a célt, amit szerettünk volna, biztonságban élhetnek a magyar családok – szögezte le Németh Szilárd.

Beszélt arról is, hogy Bokros Lajos, a Modern Magyarországért főpolgármester-jelöltje megválasztása esetén vissza akar térni a 90-es évek gyakorlatához, amikor „tokkal-vonóval” privatizálták az energiaszektort, a külföldi tulajdonú cégeknek pedig extraprofitot biztosítottak, „ha törik, ha szakad”. Ennek volt aztán egyenes következménye a 2002 és 2010 közötti, 15-szörös áremelés, melyet a Gyurcsány- és Bajnai kormányok hagytak jóvá. A gáz ára 206 százalékkal, a villany ára 97 százalékkal majdnem kétszeresére emelkedett ebben az időszakban.  A magyar családokkal fizetették meg a külföldi tulajdonú cégek hasznát, amit aztán ők előszeretettel talicskáztak ki az országból, összesen 1068 milliárd forintot – hívta fel a figyelmet a fideszes politikus.

Megemlítette azt is, hogy Bokros Lajos a BKV-bérletek árának csökkentését sem támogatja. Az ő pénzügyminisztersége idején 11 400 forintról 30 ezer forintra drágult az éves BKV-bérlet – hangoztatta.

A Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa tegnap a Duna Közbeszéd című műsorában azt mondta: a kormány eddig háromszor csökkentette az energiaárakat, a folyamatos mérséklés pedig azt jelenti, hogy idén minimum a negyedével fizetnek kevesebbet az emberek, mint két évvel ezelőtt. 

Arról is beszélt, az állami tulajdonú szolgáltató piacra lépéséből az emberek annyit vesznek majd észre, hogy marad a rezsicsökkentés, ami fenntarthatóvá és biztonságossá válik, csakúgy, mint maga a szolgáltatás. A politikus megjegyezte: utóbbi színvonalán javítani szeretnének, és egyértelművé tenni, hogy ezen a piacon kinek mit kell fizetni.

A Fidesz országgyűlési képviselője kifejtette: a rezsicsökkentéssel megspórolt pénzeket a családok nemcsak a kiskereskedelemben költötték el, hanem igyekeztek lefaragni azokból az adósságaikból, amelyek a megfizethetetlenül magas árak miatt keletkeztek. Az egyetemes szolgáltató – szavai szerint – azonban új cég lesz, amely a korábbi adósságokat nem veszi át, a fogyasztók ugyan itt tiszta lappal indulhatnak, de tartozásaik megmaradnak a korábbi cégek felé - hangzott el.

A vállalatoknak szóló rezsicsökkentésről Németh Szilárd elmondta: a legfontosabb cél, hogy megszűnjön európai szinten a magyar vállalkozások versenyhátránya, amelyet a magas energiaárak okoznak. "Ezen a piacon is megjelenik az állami tulajdonú szolgáltató" - jegyezte meg Németh Szilárd.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Itthon 36-an fertőződtek meg egy családi rendezvényen
  Harminchatan fertőződtek meg koronavírussal egy Győr-Moson-Sopron megyei családi rendezvényen - közölte az M1 Híradója. Az esettel összefüggésben több mint 120-an kerültek hatósági házi karanténba.
 • Utcai zavargásokat hozhat az ősz Magyarországon
  A koronavírus-járvány alapjaiban írta át a politikai közbeszédet, így a pandémiát megelőző időszakhoz képest jelentősen háttérbe szorult az ellenzéki pártok között végbemenő dominanciaharc, sőt sokáig a pártok belső konfliktusairól sem lehetett hallani – fejtette ki Deák Dániel a Magyar Nemzetnek készített elemzésében.
 • "Az ellenzék nem tud hatékonyan fellépni"
  Az ellenzék csak próbálkozik, de nem tud hatékonyan fellépni a nemzeti konzultáció ellen – mondta a Médianéző Központ elemzője hétfőn az M1 aktuális csatornán.
MTI Hírfelhasználó