Ha én őrült vagyok, másfél millió szerb is az?
Megkezdte záró védőbeszédét a hágai Nemzetközi Törvényszéken (NT) szerdán Radovan Karadzic: a legsúlyosabb háborús bűntényekkel vádolt volt boszniai szerb elnök azt hangoztatta, hogy a bíróság nemcsak felette, hanem az egész szerb nép felett ítélkezik, az ügyészségnek pedig jottányi bizonyítéka sincs, amely összefüggésbe hozná őt a boszniai háború idején elkövetett bűncselekményekkel.
2014. október 1. 15:13

Karadzic azt hangoztatta, hogy nem követte el a terhére rótt bűncselekményeket, az NT nem ítélheti el, még ha volt elnökként erkölcsi felelősség is terheli bármilyen bűncselekményért, amelyet a boszniai Szerb Köztársaság (RS) polgárai vagy katonái elkövettek a háború idején.

"Ha én őrült vagyok, őrült-e az a másfél millió ember, aki hagyta, hogy fia három éven át fagyos árkokban védje otthonát és családját?" - firtatta Karadzic.

A Karadzic elleni 11 pontos vádiratban népirtás, háborús és emberiesség elleni bűntények szerepelnek. A bűncselekmények az 1992-95-ös, közel százezer halottat követelő boszniai háború idején történtek. A legsúlyosabb vádpont kapcsolatba hozza őt a srebrenicai népirtással, amelyben a boszniai szerb erők mintegy nyolcezer boszniai férfit és fiút gyilkoltak le. Ez volt a legsúlyosabb bűntény Európa területén a második világháború óta.

Az ügyészség a per során 195 tanút vonultatott fel, szeptember 29-én fejezte be záró vádbeszédét, és életfogytig tartó börtönbüntetést kért rá. Azzal vádolta Karadzicot, hogy a háború idején a boszniai Szerb Köztársaság elnökeként ő volt az etnikai tisztogatások "mozgató ereje", és hazug maffiafőnökként viselkedett. Az ügyészségi bűnlajstrom arra a megállapításra épül, hogy Karadzic kulcsfontosságú embere volt annak a "bűnszövetkezetnek", amely célul tűzte ki a muzulmán és horvát lakosság elűzését a szerbek lakta boszniai területekről.

Szerdai védőbeszédében a 69 éves vádlott azt hangoztatta, hogy miközben a bíróság őt bűnszövetkezeti ténykedéssel vádolja, az emberek emlékezetében csak azok a jó cselekedetek maradnak meg, amelyeket népéért és a másik két boszniai népért tett.
A per során Karadzic azzal védekezett, hogy a srebrenicai vérengzés csupán legenda, a bűncselekményeket a muzulmánok rendezték meg, és a boszniai szerbekre terelték a gyanút. Azt hajtogatta, hogy őt nem megbüntetni, hanem kitüntetni kellene, amiért minden tőle telhetőt megtett a véres polgárháború elkerülésére.

Karadzic szerint az ügyészség által felhozott bizonyítékok kétségbe vonják azt, hogy Srebrenicában valóban nyolcezren haltak meg, és hogy az ott történt bűncselekmények népirtásnak minősülnek. (Az NT már több jogerős ítéletében kimondta, hogy ami Srebrenicában történt, népirtás volt.)

A boszniai háború után Karadzic éveken át bujkált, 2008 júliusában, Belgrádban fogták el, majd kiadták Hágának. A rákövetkező évben kezdődött meg hágai pere.

A volt politikusnak tíz óra áll a rendelkezésre szerdán és csütörtökön, hogy elmondja záró védőbeszédét.

Az ítélethozatal jövőre várható.

hirado.hu - MTI
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó