MSZP-s törésvonalak
Újabb törésvonal rajzolódott ki az MSZP fővárosi és országos vezetése között amiatt, hogy Kunhalmi Ágnes átigazolhat a Demokratikus Koalícióba.
2014. október 2. 10:33

Szocialista forrásaink szerint a fő ellentét hetek óta fennáll: Budapesten elégedetlenek azzal, hogy Tóbiás József kivonult az önkormányzati kampányból. A pártelnök sokak szerint hibát hibára halmoz, nem kizárt, hogy a székére pályázók között Mesterházy Attila is felbukkanhat.

Nem vette védelmébe Tóbiás József, az MSZP elnöke pártja fővárosi vezetőjét, amikor tegnap arról kérdezték: igaz-e, hogy Kunhalmi Ágnes elhagyná a szocialista pártot. Lapunk írta meg, hogy több pártbéli informátorunk szerint Kunhalmi az önkormányzati választás után a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióban (DK) folytatná pályafutását.

– Én nem hiszem, hogy Kunhalmi Ági, aki szinte mindent köszönhet ennek a politikai közösségnek, annyira önző lenne, hogy feladná ezt – közölte Tóbiás József. Kunhalmi Ágnes cáfolta a vele kapcsolatos információt. Az MTI-nek azt mondta, hogy szereti a pártját, és írásunkat „látomásos költészetnek” nevezte.

Az MSZP országos és fővárosi szervezete közötti ellentét azonban egyre inkább érzékelhető. A Magyar Nemzetnek több budapesti szocialista politikus is elfogadhatatlannak nevezte, hogy Tóbiás József mint frissen megválasztott pártelnök egyáltalán nem vette és nem is veszi ki a részét az önkormányzati kampányból.

Arra hivatkozva, hogy ezek helyi ügyek, gyakorlatilag magára hagyta nemcsak a budapesti, de országszerte máshol is a területi szervezeteket. Informátoraink kifogásolták, hogy nincs semmilyen központilag irányított kampány, a pártelnök szinte semmit sem tesz a jó önkormányzati szereplés érdekében.

Budapesti forrásaink külön kiemelték, hogy miközben a fővárosban hosszú hetekig tartó nehézkes egyeztetések zajlottak az Együtt–PM-mel és a DK-val, Tóbiás eltűnt. Ráadásul a napokban Falus Ferenc visszaléptetése kapcsán szembement a fővárosiak állásfoglalásával. Emlékezetes, hétfőn este a kérdésben illetékes budapesti párttanács arra szólította fel szimpatizánsait, hogy szavazzanak a főpolgármesteri posztért induló Bokros Lajosra, akinek javára Falus visszalépett, míg néhány perccel később Tóbiás látványosan kihátrált a volt pénzügyminiszter mögül. Szocialista forrásaink valós és mély konfliktusról beszéltek. A fővárosiak azt fejtették ki, hogy nem tudnak ugyan azonosulni a Bokros által képviselt ideológiával, de a jövő hét végi önkormányzati választásra kell koncentrálniuk. Attól félnek, ha nem buzdítanák szavazóikat arra, hogy szavazzanak Bokrosra, akkor sok baloldali választó szemében értelmetlenné válna a voksolás, és el sem mennének.

Ennek következménye pedig az lenne, hogy a kerületekben induló MSZP-s polgármesterjelöltek sem érhetnének el sikereket. Úgy vélték, hogy az országos vezetés mindezt figyelmen kívül hagyja, amikor a baloldali identitás megőrzésére hivatkozik, és ezzel jó szándéka ellenére maga éri el, hogy baloldali politikai célokról legfeljebb ellenzéki képviselőkként beszélhessenek a helyi jelöltek, ahelyett hogy a győzelem után megvalósítanák azokat. Úgy tudjuk, ez a hozzáállás sokakban ellenérzést keltett.

Tóbiás József gyenge pártelnöki szereplése akár odáig is vezethet, hogy nem tölti ki az idén júliusban megkezdett kétéves vezetői ciklusát. Egy ilyen esetben pedig a pártelnöki székre pályázók között felbukkanhat akár elődje, Mesterházy Attila is.

MNO - Magyar Nemzet
MTI Hírfelhasználó