Magyarországon szemléletváltás történt
A kormány továbbra is kiemelt feladatnak tekinti, hogy támogassa a hazai kis- és közepes vállalkozásokat, hiszen a munkahelyek háromnegyed részét ők adják Magyarországon - mondta el a nemzetgazdasági miniszter Az Estében annak kapcsán, hogy a jövő héten kiírják az új hét éves ciklus első uniós pályázatait.
2014. október 4. 09:11

Varga Mihály a műsorban emlékeztetett rá, hogy Magyarországon szemléletváltás történt, a kis- és középvállalkozásokra koncentrál a magyar gazdaságpolitika. Az Európai Bizottság nemrég napvilágot látott jelentése is elismeri, hogy Magyarországon ez a szektor átlag feletti teljesítményt ér el a közbeszerzéseken. Ez annak is köszönhető, hogy a kormány sokkal jobban támogatja az ilyen vállalkozásokat, mint az korábban történt, vagy ahogy az más európai országokban gyakorlat - tette hozzá.

A 2014 és 2020 közötti európai uniós fejlesztési ciklusban 34 milliárd eurót használhat fel az ország. A Nemzetgazdasági Minisztérium 58 milliárd forint értékben ír ki öt pályázatot abból a kilencből, amellyel 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus első 120 milliárd forintos kerete megindul. A kormány döntése alapján a pályázatok már az uniós jóváhagyás előtt megjelennek a központi költségvetés kockázatára; elsősorban olyan kiírásokról van szó, amelyeket nagy valószínűséggel jóváhagy majd az Európai Bizottság.

A nemzetgazdasági tárca által kiírandó öt pályázatról szólva Varga Mihály ismertette: a fiatalok vállalkozóvá válását 4 milliárd forinttal támogatják, a kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítésére, gép- és eszközbeszerzésére 8,5 milliárd forintot különítettek el, a fiatalkori munkanélküliség csökkentését célzó ifjúsági garanciaprogram kerete 40 milliárd forintos, a kereskedelem fejlesztésére és a piacnyitás támogatására szóló pályázatok induló kerete 1,5 milliárd forint, a munka és a magánélet összehangolására, a rugalmas foglalkoztatás elősegítésére szolgáló kiírás kerete pedig 4 milliárd forint.

Az Európai Bizottság jelentésével kapcsolatban Varga Mihály azt mondta: abban sok olyan pont van, amit nem kell javasolni, mert azokat Magyarország saját érdekében következetesen képviseli. A miniszter példaként említette a kisebb államháztartási hiányt. Hangsúlyozta: az elmúlt három évben be tudtuk bizonyítani, hogy 3 százalék alatti hiánnyal is képes a magyar államháztartás működni. Ennek volt köszönhető az is, hogy megszüntették a túlzottdeficit-eljárást Magyarországgal szemben - emlékeztetett.

Varga Mihály szerint adósságügyben ugyanez a helyzet: három éve tartósan csökkenő pályán van a magyar államadósság, és év végére tovább fog mérséklődni azzal, hogy 80 százalék alá kerül. Ezt részben úgy akarja a kormány elérni, hogy bizonyos hiteleket nem akarnak megújítani, hanem törleszteni és lezárni - mondta. Az a cél, hogy a magyar államadósság egyre kisebb mértékű legyen, de ezen belül az is cél, hogy a meglévő adósságunkat kisebb kamat terhelje, és hosszabb futamidejűek legyenek ezek a hitelek, amelyeknek folyamatosan zajlik kedvezőbbekre a cseréje.

A forintárfolyamot sok tényező befolyásolja, ezért azt nehéz megjósolni - mondta. Úgy fogalmazott: nem kell futnunk olyan dolgok után, amit nem tudunk alapvetően befolyásolni, a magyar kormánynak inkább arra kell törekedni, hogy a gazdaságpolitikai céljai teljesüljenek. Ezek pedig az adósság csökkentése, a növekedés ösztönzése, a kis- és középvállalkozók támogatása, illetve munkahelyek teremtése. Hogy ehhez milyen árfolyam társul, az legyen a piac dolga - tette hozzá. 

hirado.hu - M1 Az Este
  • A Merkel-korszak vége
    Nyugatnémet szülők lánya, de keleti politikusként lett kancellár, majd halványult a keleti öröksége. Fiatal miniszterként Helmut Kohl köpönyegéből bújt elő, de hátat fordított a konzervatív értékeknek. Az ellentmondások mindent túlélő asszonya, Angela Merkel.
  • Újratemették Slachta Margitot
    Újratemették az amerikai emigrációban 1974-ben elhunyt Slachta Margit szerzetes nővért, a magyar Országgyűlés első női képviselőjét kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
MTI Hírfelhasználó