A kormány nem engedi el a devecseriek kezét
Ezt jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Devecserben a vörösiszap-katasztrófa negyedik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.
2014. október 4. 17:26

Kontrát Károly elmondta, 2014-ben belügyminiszteri döntés alapján a kamerapályázatokból 1 milliárd 600 millió forintot ítéltek oda 177 településnek. Devecser kilencmillió forint támogatást nyert el 38 darabos kamerarendszer kiépítésére.

Az államtitkár a kamerarendszer fontosságáról szólva kiemelte, a bűnmegelőzési szempont mellett a bűncselekmények elkövetőinek kézre kerítésében is hasznos segítséget nyújtanak a térfigyelő eszközök.

Emlékeztetett, az új rendőrőrs épületét 2011 júliusában adták át, és 2013 februárjától már 12 járőrrel, négy körzeti megbízottal és háromtagú bűnügyi csoporttal működik. A járőrök a szolgálat felét gyalogosan látják el, bevezették a mobil fogadóóra intézményét, különböző helyszíneken találkozhat a lakosság a rendőrökkel.

Kontrát Károly közlése szerint az elmúlt négy évben a devecseri közbiztonság óriásit javult, s ezt a kamerarendszer csak még tovább erősíti.

Toldi Tamás (Fidesz-KDNP), a Veszprém megyei település polgármestere azt mondta: Devecser több szempontból is hátrányos település, és "társadalmi összetétele, múltja és az itteni értékek szükségessé teszik, hogy egy ilyen jellegű beruházás létesüljön".

Hozzátette, Devecser több frekventált pontjára kerültek ki kamerák, a településről ki-behajtó és az áthaladó forgalom figyelését, illetve a városon belüli problémásabb helyeket vették célba. A kamerarendszer központja az új buszállomás épületében abban a helyiségben lesz, ahol a polgárőrség tartózkodik.

A vörösiszap-katasztrófára emlékezve a hétvégén több rendezvényt is szerveztek Devecserben. Pénteken huszonhárom helyi képzőművész kiállítása nyílt meg a kastélykönyvtárban, a járás iskoláiból több mint száz diák részvételével futballtornát rendeztek az új sporttelepen.

Szombat este a Makovecz parkban - ahol az iszapkárosultak új házai készültek el - a helyi ifjúsági fúvószenekar ad koncertet. A 2012-ben készült ökumenikus Makovecz-kápolnánál átadják a Bakonyerdő Zrt. által elkészített kápolnabútorokat, valamint a ház kulcsait a katolikus, református és evangélikus egyház képviselőinek. Ezután fáklyás menet indul a vörösiszap által elöntött területen fekvő Rotary-házig, ahol folytatódik a megemlékezés.

A Mal Zrt. ajkai telephelyén 2010. október 4-én, Kolontár községnél átszakadt a timföldgyár X-es számú zagytározójának gátja, és a kizúduló vörösiszap elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit. A katasztrófa következtében tíz helybeli lakos meghalt, több mint kétszázan megsérültek és több száz épület lakhatatlanná vált.

MTI
  • Sikeresen tért vissza a fővárosba a körverseny
    Az ausztrál Damien Howson vasárnap megtartotta a sárga trikót a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny záró etapján, a 92 kilométeres budapesti körözés végén Edward Theuns bizonyult a leggyorsabbnak.
  • Lemeszelt vagonok
    A rendőrség 1951. május 21-én, hetven évvel ezelőtt kézbesítette Budapesten az első deportálási határozatokat. Miért kell erről ma írni? Mert a múltat csak úgy lehet lezárni, ha az elkövetett tettekről, tettesekről, bűnökről tudunk, tisztázzuk azokat, hatásukat megpróbáljuk feldolgozni, mert különben kísértetként bukkannak fel, és később is rombolják a társadalom erkölcsét.
  • Galgóczi: a 16-18 évesek több mint 50 százaléka regisztrált az oltásra
    A 16-18 évesek több mint 50 százaléka regisztrált a koronavírus-elleni vakcinára, az oltások beadása jelenleg is tart - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője vasárnap a közmédiának.
MTI Hírfelhasználó