Kedvezményekre számíthatunk a Közmű Holding indulásával
A nyugati magánmonopóliumok luxusprofitját piaci versenyben próbálja leszorítani a Nemzeti Közműszolgáltató Vállalat, így a családok olcsóbban juthatnak energiához. Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában ismertette az új állami vállalat filozófiáját.
2014. október 5. 10:15

Nemzeti Közműszolgáltató Vállalat alapítását jelentette be a múlt héten Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára. Az új cég jövő márciusban kezdi meg tevékenységét, kezdetben gázt, később áramot, majd távhőt is szolgáltat a lakosságnak - a tervek szerint.

Csaknem két évtizede privatizációval került a hazai gáz- és az áramhálózat külföldi magánmonopóliumok kezébe, és ezek a nyugati óriásvállalatok tetemes pénzt szivattyúztak ki az országból, nagyrészt a magyar családok pénztárcájából. A Nemzeti Közműszolgáltató Vállalat úgy próbál olcsó energiát adni a családoknak, hogy az alapszolgáltatással nem kíván profitot elérni, ellentétben a nyugati nagyvállalatokkal. A nonprofit működéssel olcsóbbá teheti a gázt és az áramot, és így piaci módszerekkel szoríthatja le az árakat – a családok javára.

Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára a műsorban elmondta: a Nemzeti Közműszolgáltató Vállalat infrastrukturális hálózatát, ügyfélszolgálati rendszerét a Magyar Postán keresztül tervezik megoldani. Ezzel a Magyar Posta tekintélyét is vissza lehet építeni, a Posta méltó feladatot kap, fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: a vezetékhálózatot nem kívánja átvenni az állam, az továbbra is a mostani szolgáltatóknál marad, amelyeknek ellátási kötelezettségük van, s ezt az Energiahivatal által meghatározott áron kell teljesíteniük.

A Nemzeti Közmű Holding feladata az lesz, hogy a gáz, az áram és a későbbiekben a távhő a lehető legjobb áron és biztonságosan eljusson a lakossághoz. Németh Lászlóné úgy véli: a gáz, illetve az áram árában megjelenő, háttérben zajló, egyébként nagyon fontos munkák jelenleg magas költségeit képesek lesznek lecsökkenteni, és úgy visszaforgatni, hogy a lakosság számára extrakedvezményeket biztosítsanak.

Németh Lászlóné fontos feladatnak nevezte a lakosság tájékoztatását, hogy miért lesz érdemes Nemzeti Közműszolgáltató Vállalatot választani gáz- és áramszolgáltatójuknak. Hozzátette: be kell bizonyítani, hogy az állam is jó tulajdonos. Ahhoz azonban, hogy egy állami cég mérhető eredményeket érjen el, idő és türelem kell, hiszen nem egyik napról a másikra lesz hatékony, tette hozzá az államtitkár.

Németh Lászlóné megjegyezte: már azt is pontosan tudják, kik lesznek azok a szakemberek, akik tudnak, akarnak és képesek egy ilyen szolgáltatói rendszert működtetni. 

hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Rétvári: minden humán terület többletforrást kap jövőre
  Minden humán terület kap többletforrásokat az idei évhez képest a 2021-es költségvetésben - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Budapesten tartott sajtótájékoztatóján pénteken.
 • Az István, a király iskolába megy
  A trianoni tragédia centenáriumán pedig az István, a király iskolába megy. Meghódítja a jövőt is a kisiskolás gyermekek révén. A határokon átívelő nemzetegyesítés jegyében a Kárpát-medence különböző tájairól érkező, csillogó szemű, átszellemült arcú fiúk és lányok fogják énekelni, táncos koreográfiával előadni dicső múltunk egyik legkiemelkedőbb eseményét, elősegítve ezzel egy szép jövőbe vetetett hitet.
 • A fehér emberek "defektes lények"
  Rasszizmusból adhatna egymásnak leckét a BLM társalapítója és a Planned Parenthood szülőanyja.
MTI Hírfelhasználó