Kedvezményekre számíthatunk a Közmű Holding indulásával
A nyugati magánmonopóliumok luxusprofitját piaci versenyben próbálja leszorítani a Nemzeti Közműszolgáltató Vállalat, így a családok olcsóbban juthatnak energiához. Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában ismertette az új állami vállalat filozófiáját.
2014. október 5. 10:15

Nemzeti Közműszolgáltató Vállalat alapítását jelentette be a múlt héten Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára. Az új cég jövő márciusban kezdi meg tevékenységét, kezdetben gázt, később áramot, majd távhőt is szolgáltat a lakosságnak - a tervek szerint.

Csaknem két évtizede privatizációval került a hazai gáz- és az áramhálózat külföldi magánmonopóliumok kezébe, és ezek a nyugati óriásvállalatok tetemes pénzt szivattyúztak ki az országból, nagyrészt a magyar családok pénztárcájából. A Nemzeti Közműszolgáltató Vállalat úgy próbál olcsó energiát adni a családoknak, hogy az alapszolgáltatással nem kíván profitot elérni, ellentétben a nyugati nagyvállalatokkal. A nonprofit működéssel olcsóbbá teheti a gázt és az áramot, és így piaci módszerekkel szoríthatja le az árakat – a családok javára.

Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára a műsorban elmondta: a Nemzeti Közműszolgáltató Vállalat infrastrukturális hálózatát, ügyfélszolgálati rendszerét a Magyar Postán keresztül tervezik megoldani. Ezzel a Magyar Posta tekintélyét is vissza lehet építeni, a Posta méltó feladatot kap, fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: a vezetékhálózatot nem kívánja átvenni az állam, az továbbra is a mostani szolgáltatóknál marad, amelyeknek ellátási kötelezettségük van, s ezt az Energiahivatal által meghatározott áron kell teljesíteniük.

A Nemzeti Közmű Holding feladata az lesz, hogy a gáz, az áram és a későbbiekben a távhő a lehető legjobb áron és biztonságosan eljusson a lakossághoz. Németh Lászlóné úgy véli: a gáz, illetve az áram árában megjelenő, háttérben zajló, egyébként nagyon fontos munkák jelenleg magas költségeit képesek lesznek lecsökkenteni, és úgy visszaforgatni, hogy a lakosság számára extrakedvezményeket biztosítsanak.

Németh Lászlóné fontos feladatnak nevezte a lakosság tájékoztatását, hogy miért lesz érdemes Nemzeti Közműszolgáltató Vállalatot választani gáz- és áramszolgáltatójuknak. Hozzátette: be kell bizonyítani, hogy az állam is jó tulajdonos. Ahhoz azonban, hogy egy állami cég mérhető eredményeket érjen el, idő és türelem kell, hiszen nem egyik napról a másikra lesz hatékony, tette hozzá az államtitkár.

Németh Lászlóné megjegyezte: már azt is pontosan tudják, kik lesznek azok a szakemberek, akik tudnak, akarnak és képesek egy ilyen szolgáltatói rendszert működtetni. 

hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
MTI Hírfelhasználó