Czibere: Ez az ösztöndíj befektetés
A kormány 1,8 milliárd forinttal összesen 11 ezer diákot támogat az Útravaló ösztöndíjprogram középiskolai és érettségi alprogramja keretében.
2014. október 7. 11:28

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára keddi, budapesti sajtótájékoztatón elmondta: az Út a középiskolába és az Út az érettségihez alprogramban 5500-5500 diák kap segítséget tanulmányaihoz.

Pénz és mentorálás

Kiemelte, hogy ezek a fiatalok a magyar társadalom erőforrásai, az ösztöndíj nem segítségnyújtás csupán, hanem befektetés, ami meg fog térülni. Ezek nem szánalomból, irgalomból odaadott támogatások – fogalmazott az államtitkár, aki ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy egyformán segítsenek mindenkit „a rajtnál”.

Hozzátette, akkor jó a felzárkózáspolitika, akkor eredményes egy program, ha minden egyes „támogatási fillér” kiegészül szolgáltatással, személyes segítségnyújtással, mentorálással is. Ezt az elvet szeretnék követni minden egyes támogatási programnál. Czibere Károly szólt arról is, hogy az Út a szakiskolához és az Út a diplomához alprogram pályázati eredményeiről október, illetve november közepén adnak tájékoztatást. E két alprogramra 200 millió forint áll rendelkezésre.

Jó és javuló teljesítményt várnak

Kurucz Éva kormányszóvivő közölte: a juttatás összege elérheti akár a havi 15 ezer forintot is, cserébe jó és egyre javuló teljesítményt vár el a diákoktól kormány. Az elmúlt tanévben mintegy 14 ezer diákot segítettek, és 7700 mentor működött közre a programban – jelezte.

Kitért arra is: a kormány és az Országos Roma Önkormányzat közötti keretmegállapodás alapján a támogatottak ötven százalékának roma fiatalnak kell lennie. Ez megvalósult, az elmúlt tanévben a támogatott diákok 54 százaléka vallotta magát cigány származásúnak – jegyezte meg.

Akár az egyetemen is elkísér

A kormányszóvivő a fővárosi Jezsuita Roma Kollégium és Szakkollégium épületében tartott tájékoztatón kiemelte: a kabinet célja, hogy a segélyalapú társadalom helyett munkaalapú társadalmat teremtsen, és a foglalkoztatottak száma elérje az 5 milliót. Hozzátette, ehhez a gyermekeket úgy kell kiengedni az iskolapadból, hogy versenyképes tudással rendelkezzenek. Ugyanakkor számos fiatal olyan hátrányos helyzetben él, hogy sikeres tanulmányaihoz segítő kezet kell nyújtani. A program keretében szakképzés megszerzéséhez vagy akár egyetemi diplomához segítik a diákokat.

Minden erejükkel segítenek

Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője korábban a program értékelésénél azt mondta: a Fidesz kormányzásának két alapértéke a munka és a gyermek, ezért minden erejükkel segítik a gyermekeket nevelő családokat. Ezzel együtt soha nem fogják elfogadni azt, hogy valaki az állami támogatásokat felvegye, de ne gondoskodjon a gyermekek iskoláztatásáról – mondta. Ennek figyelembe vételével alakították át a segélyezési és az adórendszert, illetve a közfoglalkoztatást – fűzte hozzá. Az intézkedések között az Útravaló ösztöndíjprogram mellett felsorolta a családi pótlék iskoláztatási támogatássá alakítását, amelynek köszönhetően a felére csökkent az iskolai hiányzások száma; a már 3 éves gyerekek számára is kötelező óvodáztatást, a 20 ezer gyermeket és családját érintő Gyermekesély programot és a Biztos kezdet gyermekházakat.

MNO - MTI
MTI Hírfelhasználó