Kövér László: új korszak kezdődik vasárnap
Új korszak kezdődik vasárnap. A válságkezelés, az államélet teljes átalakítását idén a megkezdett munka folytatására szóló felhatalmazásával lehet lezárni.
2014. október 8. 20:03

Ezt mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán Békéscsabán, miután átadta a hajdani Sörházból kialakított Munkácsy Hotelt.

A politikus szerint a vállalkozás jó példája annak, hogy az önkormányzati beruházások (Békéscsabán ilyenek voltak az utóbbi időben a főtér, a CsabaPark és a Csabagyöngye Kulturális központ átadása, valamint a stadionfejlesztés) magukkal húzzák a környéket, és vonzzák a minőségi magánberuházásokat.

A békéscsabai önkormányzat az elmúlt hét évben 24 milliárd forintnyi fejlesztési pénzt nyert el pályázatok útján, az állam minden egy forintjához a vállalkozók még 2,5 forintot tettek hozzá - mondta. Kövér László szólt arról, hogy amikor négy éve nekiláttak az ország újjáépítésének és a vidék megújításának, lépésről lépésre tudtak csak haladni, de a megkezdett munkának mostanra már látszanak a gyümölcsei.

Hozzátette: minden település megszabadult az adósságállományától, így az új ciklusban új lehetőségek elé néz, de figyelmeztetett, hogy a következő 3,5 év sem lesz könnyebb, mint a 2010 óta megtett út volt.

Az átadó után tartott sajtótájékoztatón a házelnök azt mondta: a Békéscsabán most átadott beruházás jól példázza, hogy az ország eddig hátrányosnak minősített részei számára is vannak kitörési pontok, Magyarország turisztikai szempontból nem csak Budapestből és a Balatonból áll. Hozzátette: azért tartja fontosnak a vasárnapi önkormányzati választást, mert most dől el, hogyan folytatódhat a belpolitika a következő 3,5 évben.

Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere (Fidesz) a megnyitón elmondta, a Munkácsy Hotelre egyebek mellett azért volt szükség, mert a Csabai Kolbászfesztivál idején az egész megyében nem lehet szállást találni. Örömét fejezte ki, hogy a mostani ciklusban ez a második szálloda, amelyet fel tudtak újítani, és elmondta: várhatóan csütörtökön aláírják a Körös Szálló felújításáról szóló szerződést is.

A Munkácsy Hotelt - amely Békéscsaba első négycsillagos szálláshelye - a város hajdan egyik legszebb, azonban az elmúlt 15 évben jelentősen leromlott állapotú, funkció nélküli műemlék épülete, a Sörház átalakításával hozták létre 2013 áprilisa és 2014 szeptembere között. A beruházás teljes költsége meghaladta a 685 millió forintot, amelyből 480 millió forintot vissza nem térítendő támogatásként az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar kormány biztosított, a maradék 30 százalékot önerőből pótolták.

Az 50 férőhelyes szálloda jelenleg 15 fő számára biztosít munkalehetőséget.

A Csabakonyha Kft. által kivitelezett beruházás célja a békési megyeszékhely minőségi szálláshely-kapacitásának bővítése, ezáltal az itt eltöltött vendégéjszakák száma, az átlagos tartózkodási idő, valamint a turizmusból származó bevételek növelése.

A hotel nemcsak nevében viseli a világhírű festőművész, Munkácsy Mihály nevét, hanem hangsúlyt fektet a Munkácsy névvel védjegyezett, helyi kézművesek által előállított, tradicionális termékpaletta bemutatására is. Így a Munkácsy Pálinkára, a Munkácsy Kolbászra, a Munkácsy Csokoládéra és a Munkácsy Lekvárra. 

MTI
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Hatvanöt éve végezték ki Tóth Ilonkát, az 1956-os forradalom mártírját
  Az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő kádári megtorlás koncepciós perei közül az egyik legbotrányosabb eljárásban ítélték halálra a 24 éves Tóth Ilonát. A beismerő vallomások ellenére hosszú évek kutatómunkája alapján ki lehet mondani, hogy Tóth Ilona és társai nem követhették el azt a gyilkosságot, amivel vádolták őket.
 • Karácsony Gergely elszólta magát
  Magyarázkodni akart Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában, miután kiderült, hogy Brüsszel utasítására lejjebb veszik a világítást, nyáron a klímát, télen a fűtést a közintézményekben.
 • Lengyel–ukrán föderációról álmodnak
  Lengyelországban az utóbbi időben egyre több szó esik a nyilvánosságban egy esetleges lengyel–ukrán föderatív állam létrehozásának esélyeiről. Ez egyelőre nem több fikciónál, nagyrészt a sajtóban vitatkoznak róla, de már politikusok is megszólaltak pró és kontra az ügyben.
MTI Hírfelhasználó