A legrosszabb Bokros is jobb, mint a legjobb Tarlós
Gyurcsány Ferenc szerint a papírforma Tarlós István főpolgármester-jelöltnek kedvez ugyan az önkormányzati választáson, de nem érdemes latolgatni az esélyeket, inkább azon kell dolgozni, hogy elhiggyék, a legrosszabb Bokros is jobb, mint a legjobb Tarlós. A Demokratikus Koalíció elnöke erről a párt pénteki budapesti kampányzáró rendezvényén beszélt.
2014. október 10. 20:27
Kijelentette: nincs kétsége afelől, hogy a demokratikus erők jelentős lépéseket tesznek előre, jobban szerepelnek, mint a 2010-es önkormányzati választáson. Hozzátette, úgy gondolja, hogy a mai, négy ellenzéki vezetésű fővárosi kerület helyett hetet, nyolcat vagy tízet irányít majd az ellenzék.

A vasárnapi választáson nem fognak "áttörni" - mondta -, ezért nem is akarnak ilyet ígérni, de talán képesek lesznek arra, hogy a tavaszi voksoláshoz hasonlóan ismét levágják a "hétfejű sárkány" egyik fejét. Tavasszal ugyanis szerinte képesek lettek volna megakadályozni a Fidesz kétharmadát, ha a kormányoldal nem módosít számára kedvezően a választási törvényen.

Bálint György újságírót, esszéistát idézve azt mondta: "felháborodok, tehát vagyok". Ebben a helyzetben a hazafiság egyik alapkövetelménye, hogy az ember nem köt kompromisszumot, nem magyarázza meg, hogy miért vállalható a vállalhatatlan, miért demokratikus az önkény - tette hozzá.

A pártelnök arra biztatott mindenkit, hogy merjen felháborodni, akarja elutasítani mindazt, amitől ez az ország nehezen élhető. A választás nemcsak városról és faluról szól, nemcsak arról, hogy melyik kerületben nyernek, hanem sokkal többről - mondta. Minden, a demokratikus erőkre leadott szavazat világos üzenet a kormánynak, hogy "a mi lelkünkben, a mi szívünkben egy másik ország él, hogy nem adtuk fel a reményt, hogy el fogjuk érni újra (....) hogy ez a mi közös hazánk".

Azt kérte hallgatóitól, hogy mondjanak igent egy másik világra, mondjanak igent arra, hogy politikai riválisaik nem ellenségeik, hanem ellenfeleik. Nem maguknak akarnak hazát, hanem valamennyi itt élőnek - jelentette ki.

Ha a demokraták és az önkény között kell választani - folytatta -, akkor a demokratákra szavaz, mert ez a nemzet és a haza érdeke. Aki ebben "finnyáskodik", aki pártérdekre hivatkozva távol tartja a választókat a szavazástól, az Orbán Viktor malmára hajtja a vizet, "ha úgy testszik, az önkényt szolgálja". Felszólította az LMP-t és a Liberálisokat, hogy döntsék el, Tarlós Istvánt vagy Bokros Lajost akarják-e főpolgármesternek. Aki nem Bokrost támogatja a demokratikus oldalon, az Tarlóst és ezért az ellenfelük - mondta.

Gyurcsány Ferenc beszéde végén azt üzente a választóknak, hogy nem elég zúgolódni, morogni, hanem a választáson kell elmondani a véleményüket, hiszen minden hatalom a szavazóktól származik, csak ők változtathatnak az országon. A DK készen áll küzdeni a hazáért, mert szeretik, és szerintük a jelenleginél "sokkal, de sokkal jobbat érdemel".

Az eseményen felszólaltak a párt budapesti polgármesterjelöltjei is. Élő Norbert X. kerületi polgármesterjelölt azt mondta, ha győz, akkor Kőbányán nem lesz korrupció, nem lesz hazugság, nem lesz ígérgetés. Bejelentette, hogy visszaállítják a közgyógyellátást, csökkentik a szociális lakbéreket, lesz ingyenes temetés, felállítják a városőrséget, és feltöltik a rendőrség létszámát. A vállalkozók ötszázezer forint támogatást kapnak azért, hogy új alkalmazottat vegyenek fel, és vagy ingyen, vagy nagyon kedvezményesen megkapják az üresen álló üzlethelyiségeket. Megígérte a panelprogramot, és bejelentette, hogy a panelházak tetejére napelemet vagy napkollektort telepítenek. Végül bejelentette a Hofi színház és egy nagycsarnok felépítését.

Farkas Ferenc VII. kerületi polgármesterjelölt hangsúlyozta, hogy négyszeresére akarják emelni a társasházak támogatását, a bérlakások díját pedig azonnal megpróbálják csökkenteni, miközben kiemelt figyelmet fordítanak az öregek és a betegek támogatására.

Az önkormányzat élén azonnal egyeztetéseket kezdenének a forgalmas vendéglátóhelyek és a lakók között, valamint minden eszközzel kiállnak a Városliget beépítése ellen - sorolta elképzeléseiket.

Gy. Németh Erzsébet, a DK budapesti listavezetője és XVII. kerületi polgármesterjelöltje arról beszélt, hogy Budapest ma rosszabbul él, mint négy éve, mert Tarlós István főpolgármestersége "a város kormányzati és fideszes kifosztásáról szólt".

Hajdú László, az ellenzéki párt XV. kerületi polgármester-aspiránsa szerint minden esélyük megvan arra, hogy a városrészben legyőzzék a kormányoldalt. Hangsúlyozta, erre azért is nagy szükség van, mert a jelenlegi kerületi vezetés "minden intézkedése antiszociális", az elmúlt négy évben ráadásul nem történt új munkahelyeket eredményező önkormányzati beruházás.

Horváth Gyula, a DK csepeli polgármesterjelöltje azt hangoztatta, hogy a kerület jelenlegi vezetését az elzártság és a félelem jellemzi, amit "a gyűlöletkampányuk is jól mutat". Csepel mindig is nyitott, szabad és integráló volt - mondta. Hozzátette: a Fidesz vezetése alatt ezzel szemben összeomlott a városrész közlekedése, a helyi civil szervezetek pedig a tönk szélére kerültek. Horváth Gyula szerint ezen csak az változtathat, ha a csepeliek a baloldali összefogás jelöltjeire szavaznak.

Az eseményt egy VII. kerületi szálloda különtermében tartották, a helyiség a kezdésre szinte teljesen megtelt.
 
hirado.hu - MTI
MTI Hírfelhasználó