Kozma atyát megríkatták a németek
Áder János minden mondata után hatalmas tapsvihar tört ki a közönség soraiban Lipcsében. A köztársasági elnök mellett ott állt a Fényünnepség pódiumán Kozma Imre atya is, aki mélyen elérzékenyült a szeretetteljes és baráti fogadtatás közepette – számolt be a köztévé híradója.
2014. október 10. 22:19

Áder János köztársasági elnök és Kozma Imre atya beszéde váltotta ki a legnagyobb lelkesedést a német közönség soraiban csütörtök este Lipcsében. Az államfő és a Máltai Szeretetszolgálat alapítóelnöke a 25 évvel ezelőtti lipcsei tüntetések évfordulójának alkalmából tartott Fényünnepségen szólalt fel Németországban.

Szinte minden mondat után tapsvihar tört ki

A közönség a fordítás után Áder János szinte minden mondatát megtapsolta. Kozma Imre atyát, aki 25 évvel ezelőtt 50 ezer kelet-német menekült ellátásáról gondoskodott vastapssal köszöntötték.

A magyar államfő köszöntőjében felidézte Helmut Kohl volt német kancellár híres mondatát. „Sokszor és sokan idézték a Kohl kancellárnak tulajdonított mondatot, miszerint a berlini falból az első téglát a magyarok ütötték ki” – mondta Áder János.

Miután németre fordították a köztársasági elnök bevezetőjét, a közönség soraiban hosszasan tartó tapsvihar tört ki. Ezt követően Áder János bemutatta a mellette álló Kozma atyát, „itt áll mellettem Kozma atya, aki 25 évvel ezelőtt, három hónapon keresztül, közel 50 ezer kelet-német menekült ellátásáról gondoskodott”.

Elérzékenyült az atya

A fordítás még be sem fejeződött, a német közönség hangos ujjongással és tapssal köszöntötte Kozma atyát. A köztévé hiradójának felvételein tisztán látszik, hogy az atya elérzékenyül a meghitt fogadtatástól.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító-elnöke úgy fogalmazott, 25 évvel ezelőtt a magyarok vállalták a kockázatot és szélesre tárták nem csak a kapujukat, hanem a szívüket is.

Lipcsében több tízezren vonultak fel csütörtök este kezükben gyertyával, a német történelem rendkívüli napjára emlékeztek. Ezen a napon 25 éve is tömegtüntetés volt az akkori NDK-s városban, ami az úgynevezett Békés forradalom fordulópontját jelentette.

hirado.hu - MNO
MTI Hírfelhasználó