Most van a legnagyobb esély a megoldásra
Talán soha ilyen jó esély nem volt a magyar–szlovák viszonyban meglevő nyitott kérdések megoldására, mint most – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Új Szónak adott interjújában, amelyet a szlovákiai magyar nyelvű napilap szombati kiadásában közölt.
2014. október 12. 10:40

Szijjártó Péter miniszterként tett első hivatalos külföldi útja, keddi pozsonyi látogatása során nyilatkozott a magyar nyelvű lapnak. A nyitott kérdések – köztük a kettős állampolgárság és néhány nyelvhasználati kérdés – megoldására a külügyminiszter szerint talán még soha nem volt ilyen jó esély, mint most.

Most van esély a megoldásra

Rámutatott: bár korábban volt már olyan időszak, amikor Pozsonyban és Budapesten egyidejűleg ugyanazon pártcsaládhoz tartozó kormány volt hivatalban, most pedig fordított a helyzet, mégis most van esély azok megoldására.

Szijjártó Péter elmondta: megállapodás jött létre arról, hogy napirendre kerülnek azok a témák is, amelyekben döntően nincs egyetértés. Ezek vonatkozásában viszont nem azok felvetése a fontos, hanem azok sikeres megoldása, ehhez pedig közös sikertörténetek által lehet eljutni – hangsúlyozta, utalva a két ország közötti gazdasági együttműködésre és a folyamatban lévő közös fejlesztésekre. A „forró témák” napirendre tűzésének időpontját firtató kérdésre válaszolva hozzátette: arra várhatóan már a jövő év eleje alkalmas időpont lesz.

Megváltoztak az erőviszonyok

Szijjártót a pozsonyi lap újságírója a magyar külpolitika új alapokra helyezéséről és a keleti nyitásról is kérdezte. A külügyminiszter az előbbivel kapcsolatban azt mondta: a világgazdaságban és a világpolitikában olyan változások mentek végbe, amelyek alapvetően megváltoztatták a gazdasági, politikai és katonai erőviszonyokat, erre pedig mindenkinek reagálnia kell, legalábbis ha nyertese szeretne lenni a változásnak. „Ezért helyeztük teljesen új alapokra a magyar külpolitikát, aminek most már egyértelműen az a feladata, hogy a külpolitika eszköztárával magyar gazdasági érdekeket érvényesítsen” – szögezte le.

„Értünk el sikereket, de világosak a kihívások is” – mondta a magyar külpolitika vezetője a keleti nyitás eredményeit firtató kérdésre. Kifejtette: siker az, hogy ázsiai irányban a magyar export jelentősen növekedni tudott, és komoly előrelépés, hogy Ázsiából folyamatosan emelkednek a Magyarországra irányuló beruházások. Hozzátette: nagyon komoly kihívás viszont, hogy az orosz–ukrán konfliktus és az embargó miatt jelentősen csökkent az Oroszországba és Ukrajnába irányuló magyar kivitel.

Új típusú megközelítés

A külügyminiszter az interjúban megerősítette: Balogh Csaba pozsonyi magyar nagykövetet hamarosan a külügyi tárca helyettes államtitkárává nevezik ki. Azért rá esett a választás, mivel olyan nagyköveteket is be akart vonni a tárca munkájába, akik „az új típusú megközelítést már eddig is alkalmazták és sikeresek voltak” – jelentette ki a miniszter. Az új nagykövet személyével és kinevezésének időpontjával kapcsolatban pedig kijelentette: az előterjesztés már megtörtént, a jelölt pedig olyan diplomata, aki teljesített már szolgálatot Pozsonyban.

MNO - MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
MTI Hírfelhasználó