"Az EU-n kívül is lehet jövője Nagy-Britanniának"
Akkor, ha a brit kormány nem jut dűlőre Brüsszellel a London által igényelt EU-reformok, mindenekelőtt a bevándorlás kérdésében - mondta London polgármestere.
2014. október 12. 18:25

Boris Johnson - aki a brit sajtó és a politikai elemzők egybehangzó véleménye szerint David Cameron miniszterelnök legesélyesebb utódjelöltje a kormányzó Konzervatív Párt élén - a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: el kell érni, hogy a jelenlegi korlátlan munkaerőmozgást feltételekhez kötött rendszer váltsa fel az EU-ban.

Hangsúlyozta: London lakosságának 40 százaléka külföldi születésű - köztük ő maga is, mivel New Yorkban született -, és a londoni gazdaság sokat profitált a bevándorlók tehetségéből és szakképzettségéből. Az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgást azonban nem 28, hanem hat, nagyjából azonos gazdasági fejlettségű tagországra tervezték - tette hozzá.

Johnson kijelentette: olyan pontrendszer-alapú uniós bevándorlási szabályozást tartana megfelelőnek, amilyent például Ausztrália is alkalmaz, különböző kritériumok alapján elbírálva a letelepedni szándékozók folyamodványait.

Ha viszont ezt és a többi brit reformelképzelést nem sikerül Brüsszellel elfogadtatni, akkor Nagy-Britanniának "semmi félnivalója nem lenne" attól, hogy otthagyja az Európai Uniót - tette hozzá a londoni polgármester. Kifejtette: a számos előzetes figyelmeztetés ellenére annak sem lett semmiféle katasztrofális következménye, hogy Nagy-Britannia kimaradt az euróövezetből, London így is megőrizte globális pénzügyi központként betöltött szerepét.

Johnson szerint Nagy-Britanniának ennek alapján "életképes jövője lehet" az EU-hoz fűződő, "a jelenlegitől eltérő jellegű" - vagyis uniós tagság nélküli, de az európai piaci hozzáférést továbbra is biztosító - kapcsolatrendszer esetén is.

David Cameron miniszterelnök az elmúlt hetekben maga is több nyilatkozatában kijelentette, hogy nem lehet korlátlan jognak tekinteni az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgást. Cameron szerint meg kell adni a lehetőséget arra, hogy a régi tagállamok csak akkor engedhessenek be munkavállalókat az EU-hoz újonnan csatlakozó országokból, ha azok gazdasági fejlettsége az övékéhez hasonló szintet ér el.

Az ellenzéki Munkáspárt is az uniós munkaerőmozgás szigorítását szorgalmazza. Ed Miliband, a párt vezetője és miniszterelnök-jelöltje a The Observer című vasárnapi baloldali brit lapnak írt cikkében közölte: a Labour reformelképzelései alapján csak az telepedhetne le munkavállalóként Nagy-Britanniában, aki beszél angolul, és a társadalombiztosítási alapú szociális juttatásokat azok vehetnék igénybe, akik munkájukkal "kiérdemelték" ehhez a jogot.

A Munkáspárt vezetőjéhez közeli források a BBC-nek vasárnap elmondták: a párt tervei alapján sikeres angol nyelvvizsgát kellene letenniük legalább azoknak a külföldi uniós állampolgároknak, akik a brit közszférában - például az állami egészségügyi szolgálatnál (NHS) - kívánnak munkát vállalni.

MTI
  • Cél: hazai tulajdoni fölény az élelmiszerláncban
    A pandémia következtében mára meghaladottá vált a régi dogma az ellátási és beszállítói láncok nemzetközivé tételéről, és a világ országai elkezdtek az önellátás képességére törekedni.
  • Szükség van a migrációt kezelő fegyveres szervezetre
    Bakondi György azt mondta: a jelenleginél szélesebb körben - intézményesített formában - tervezik bevonni a védekezésbe a polgárőrséget is. Ennek tart az előkészítése - közölte.
  • Magyarország nem fordulhat vissza
    Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
MTI Hírfelhasználó