A gyerekek tovább növelték a kereseti különbségeket
A gyerekek száma szerint bontva tovább nőttek a kereseti különbségek az első fél évben a tavalyihoz képest Magyarországon.
2014. október 13. 14:46

Ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss elemzéséből. A növekvő különbség oka, hogy a családi adókedvezményt 2014-től a munkavállaló nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékának terhére is igénybe lehet venni, így nagyobb összeg marad a családoknál.

A hivatal adatai szerint a három vagy több gyermeket nevelők keresete a gyermekkedvezmény miatt csaknem havi 50 ezer forinttal ér többet, mint a gyermekteleneké.

A háztartások demográfiai és jövedelmi adatait is figyelembe véve a havi nettó kereset gyermektelenek esetében 150 523 forint, míg 3 vagy több gyermeket nevelőknél már 200 331 forint - írja a KSH. Két gyermek esetén 176 976 forint, egy gyermeknél 157 953 forint volt a számított átlagos nettó kereset havonta az idén januártól június végéig terjedő időszakban.

Ez azt jelenti, hogy a múlt év azonos időszakával összevetve a három vagy több gyermeket nevelőknél 15,4 százalékkal nőtt a KSH által számított havi nettókereset. Ugyanezen időszakban az egy, illetve két gyermeket nevelő foglalkoztatottak esetében közel azonos mértékben, 2,7 és 2,6 százalékkal nőttek a havi keresetek.

Az alkalmazásban állók legnagyobb része, 48,5 százaléka gyermektelen, egy gyermeket 25,4 százalékuk nevel, két gyermeke mintegy ötödüknek van, míg három vagy több gyermeket mindössze 6 százalékuk nevel - derül ki a KSH adataiból. 

MTI