Ideiglenes határellenőrzés jöhet Burgenlandban
A burgenlandi Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) támogatja az ideiglenes határellenőrzés bevezetését - mondta Hans Niessl osztrák szociáldemokrata politikus, Burgenland tartomány kormányzója hétfőn Kismartonban (Eisenstadt).
2014. október 14. 09:51

Hans Niessl szerint a határőrzés újbóli bevezetése a csempészet és a nemzetközi bűnözés elleni küzdelemhez járulna hozzá. Hangsúlyozta: az intézkedéstervezet nem a menekültek ellen szólna, hanem segítene megelőzni a lopást, betörést és egyéb bűncselekményeket.

A tartományi főnök hangsúlyozta: Burgenland továbbra is teljesíteni fogja az előírt befogadási kvótát és segíteni fogja a menedékkérőket. A politikus sürgette a schengeni övezet határainak védelmét és kifogást emelt az ellen, hogy Európában csupán néhány ország fogadja be a menekülteket.

A már korábban is felmerült kezdeményezésről az Osztrák Néppárt (ÖVP) biztonságpolitikai kabinetjének szóvivője, Rudolf Strommer úgy nyilatkozott: a határellenőrzés bevezetése csupán egy utolsó eszköz és ideiglenes megoldás lehetne, amely csak az uniós jogokkal összhangban és a kormány beleegyezésével történhetne.

A politikus ugyanakkor óvott a megalapozatlan és elhamarkodott "populista" lépésektől.

hirado.hu - MTI
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • 700 ezer felett a fertőzöttek száma a világon
  Elérte a 722 435-öt az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma hétfő reggelre. A Covid-19-ben eddig 33 997-en vesztették életüket, és 151 991-en gyógyultak meg – tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem. A vasárnap esti adatsorban 685 623 fertőzött, 32 137 halott és 145 706 gyógyult szerepelt.
 • Járványügyben mindenki kormánypárti
  Sikerült a többséget meggyőznie a kormánynak a koronavírus-törvény hatálya és a járványügyi rémhírterjesztés elleni fellépés kapcsán – közölte legfrissebb, ezer ember telefonos megkérdezésével készített közvélemény-kutatásának eredményét ismertetve a Nézőpont Intézet az MTI-vel.
 • A belföldi turizmus talán ősz előtt elindulhat
  Szeptember előtt nem indulhat újra a turizmus Budapesten, országosan talán előbb elindulhat a belföldi turizmus a járványhelyzet függvényében – mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke a Kossuth Rádióban hétfőn reggel.
MTI Hírfelhasználó