Európa nem akar ezzel foglalkozni
Tovább kell folytatni a harcot a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarokért – mondta a Kossuth Rádiónak Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, akinek az Európai Parlament ellen benyújtott keresetét elutasította az Európai Bíróság.
2014. október 15. 10:01

Nyilvánvaló, hogy a magyar honosítási törvényre válaszul hozott szlovák jogszabály, amelynek értelmében már több mint kilencszázan vesztették el szlovák állampolgárságukat, magyarellenes intézkedés volt, mert hiszen a szlovák alkotmány értelmében akarata ellenére senkit sem foszthatnak meg állampolgárságuktól – jelentette ki Lomnici Zoltán a 180 percben. Az érintettek közül – németek, csehek, amerikaiak mellett – ötvenöten magyarok, nincs állandó bejelentett lakcímük, nem szavazhatnak, de még az egészségügyi biztosítást is megvonták tőlük – sorjázta, felidézve: Tamás Ilona tanító lányait még díjazás ellenében sem látták el, utóbb pedig egyikük életét vesztette az átélt izgalmak következtében.

Állampolgársági alapú diszkriminációnak vagyunk a tanúi, a szlovák külügyminiszter pedig hazudik, amikor azt állítja, hogy a nemzetközi bíróságok jóváhagyták a törvényt – jelentette ki. Erről szó nincs, ráadásul a szlovák alkotmánybíróság dolga lett volna eldönteni, hogy a törvény alkotmányos-e vagy sem – tette hozzá.

Európa nem akar ezekkel az ügyekkel foglalkozni – mondta Lomnici Zoltán arra a kérdésre, hogy miért nincs tartalmi válasz a kérdésben az uniós fórumok részéről. Kitért rá: még egy többszörös gyilkos is meghallgatásra talál az emberi jogi bíróságon, ha a jogait keresi, az említett ügyet pedig, amely az ellátatlan felvidéki magyarról szól, három éve a fiókban tartják. Tudják, hogy nagyon nehéz lenne kimondani: a magyarsága miatt nem látták el még úgy sem, hogy hajlandó lett volna fizetni érte – fogalmazta meg, majd úgy folytatta: nem marasztalták el Szlovákiát azért sem, amiért állig felfegyverzett rendőrök jelentek meg Fehér István tanár elsősöknek tartott tanóráján a személyi igazolványáért.

A szlovákok rendkívül ügyesen, rafináltak politizáltak, ennek következménye, hogy a legutóbbi népszámláláson 120 ezerrel kevesebben vallották magyarnak – mondta. Felidézte: „Ilonka néni" azért kérte, hogy kerüljön az ügy a nemzetközi fórumok elé, mert az igazi cél, hogy az emberek megtudják, mi történt a felvidéki magyarokkal. Az, hogy a nemrég még 750 ezres felvidéki magyarság lélekszáma félmillió alá csökkent, nem véletlen, hanem egy nagyon tudatos asszimilációs politika következménye, amelynek a pszichológiai hadviselés mellett a jogi rafinéria is a része – tette hozzá.

Ha mindent elbukunk, ezt a harcot akkor is végig kell vinni – fogalmazta meg Lomnici Zoltán, megjegyezve: az ügyet csak a politika tudná megoldani, Magyarországnak eközben elemi érdeke a V4-együttműködés, ezért a kormány mozgástere behatárolt.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
MTI Hírfelhasználó