Az MSZP platformjai szerint véget ért az összefogás időszaka
Az MSZP négy platformja szerint véget ért a baloldali pártok közötti összefogás időszaka, így nem is tartják szükségesnek a pártok közötti fúziót, a párt országos elnökségét pedig arra kérik fel, hogy szabadítsa ki a baloldalt abból a csapdából, ahova Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök kényszerítette.
2014. október 15. 13:44

Az állásfoglalásról Baja Ferenc, az MSZP szocialista platformjának elnöke, Koltai Dénes, a párt baloldali tömörülés platformjának vezetője és Fekete Zoltán, az MSZP népi platformjának elnöke beszélt szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Az állásfoglalással egyetértett a harmadik hullám platform is - jelezte Baja Ferenc.

A szocialista platform vezetője közölte, a politikai összefogás eddigi szereplői és teljesítménye nem hozott eredményt, sikertelen volt, mert Orbán Viktor kormányát és rendszerét nem tudták megdönteni, valamint nem sikerült a fővárost sem "megszerezni". Baja Ferenc azt mondta, az MSZP-nek önálló társadalmi alternatívát kell kínálnia a következő években. Megismételte a Tóbiás József pártelnök által korábban mondottakat: "Van baloldali párt, úgy hívják, hogy MSZP." Ezt az MSZP-t azonban meg kell változtatni, nemcsak politikai pártként kell működnie, hanem társadalmi alternatívaként is - fejtette ki.

A platformok állásfoglalását egy vita kezdetének nevezte, amelynek során értékelik az elmúlt 25, 10, 4 évet. Mint mondta, a platformok szerint az idei választás azt tanúsítja, hogy az MSZP ma is a baloldal legmeghatározóbb ereje.

Koltai Dénes elmondta, a baloldali tömörülés szerint el kell kezdeni a párt újjászervezését, megerősítését. Közölte, nem tudja elképzelni, hogy 2018-ig valamilyen más politikai szervezettel fuzionáljanak. A baloldali szervezetek között szükséges a párbeszéd, bizonyos koordináció, de nem szükséges a fúzió - erősítette meg később egy kérdésre.

A platformelnök szerint az kell legyen a legfőbb céljuk, hogy "az Orbán-rezsim áldozataival", a szegényekkel, az alacsony jövedelműekkel kössenek szövetséget.

Fekete Zoltán felkérte az MSZP elnökségét, hogy szabadítsa ki a baloldalt, az MSZP-t abból a politikai csapdából, ahova Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke kényszerítette. Mint mondta, az MSZP-nek egyedül kell szervezett baloldali néppárttá válnia.

hirado.hu - MTI
MTI Hírfelhasználó