Hiteles információkat vár Szijjártó
A külgazdasági és külügyminiszter azt várja az amerikai kormánytól, hogy bocsássa a magyar fél rendelkezésére azokat a hiteles információkat, amelyek alapján megfogalmazta korrupciógyanúját.
2014. október 18. 09:17

Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztériumban pénteken tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: amennyiben az amerikai kormány ezt nem teszi meg, magára vonja annak a gyanúját, hogy csak befolyást akar gyakorolni bizonyos ügyekben.

A miniszter elmondta, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége mostanáig nem közölte, hogy kik azok a magyar állampolgárok, akikkel szemben beutazási korlátozást vezettek be, és semmifajta hiteles információt nem közölt az állítólagos korrupciós ügyekről.

Rendszeres a konzultáció a nagykövetség és a minisztérium között, "ez így természetes". Egy ilyen konzultáción tájékoztatott az ideiglenes ügyvivő arról, hogy egyes magyar állampolgárokkal szemben beutazási korlátozást vezetnek be - tette hozzá.

Szijjártó Péter kérdésre válaszolva elmondta: őt a hét elején, az egyik államtitkárt a múlt hét második felében tájékoztatta az ügyvivő, nevek és hiteles információk közlése nélkül. A miniszter közölte: hivatalosan, jegyzékben kérték, hogy bocsássák a rendelkezésükre "az állításuk szerint hiteles információkat".

A Napi Gazdaság internetes oldalán csütörtökön megjelent értesülés szerint több amerikai érdekeltségbe tartozó intézménnyel és céggel szemben is adóhatósági vizsgálat folyik Magyarországon. A lap szerint az amerikai fél erre adott reakcióként arra készül, hogy megnehezítse a vizsgálatokban érintett hatóságok vezetőinek beutazását az Egyesült Államokba.

Ezt követően az M1 Híradójának megkeresésére a budapesti amerikai nagykövetség úgy tájékoztatott: nincs tudomásuk arról, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Magyarországon működő amerikai cég vagy intézmény ellen vizsgálatot folytatna, és semmilyen amerikai lépésre nem került sor ilyen vizsgálat következményeként.

A külképviselet tájékoztatása szerint "bizonyos magyar magánszemélyekről" úgy találták, hogy nem jogosultak a belépésre az Egyesült Államokba, ugyanis "hiteles információ áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy ezek a személyek korrupciós cselekményekben vesznek részt vagy azokból hasznot húznak". A magánélet védelmét célzó amerikai törvények miatt a neveket azonban nem adhatják ki - tették hozzá.

Pénteken bekérették a KKM-be André Goodfriendet, az Egyesült Államok magyarországi ideiglenes ügyvivőjét. Fülöp Judit, a tárca sajtófőnöke kiemelte: Magyarországnak és az Egyesült Államoknak is az az érdeke, hogy minden korrupciógyanús esetre fény derüljön, és minden ilyen esetet megfelelő alapossággal, átláthatóan és a törvényeknek megfelelően vizsgáljanak ki. Ezért a KKM azt várja az Egyesült Államok kormányától, hogy bocsássa rendelkezésre azokat a hiteles információkat, amelyek korrupciógyanús esetekre utalnak; emiatt kérették be az amerikai ügyvivőt a minisztériumba. 

------------------------------------------------------

Az amerikaiak egyelőre nem árulják el, kiket érint

Több amerikai érdekeltségű intézményt és céget vizsgál a magyar adóhatóság - csütörtökön írt erről először a Napi Gazdaság. Pénteken újabb információkat is közöltek. A lap szerint az Ökotárs Alapítvány a vizsgálat egyik érintettje, amely a norvég alapok pénzeit kezeli.

A Napi Gazdaság szerint az adóhatósági vizsgálatra válaszul Amerika arra készülhet, hogy megtiltsa például az érintett hatóságok vezetőinek a beutazását az Egyesült Államokba.

A Híradó csütörtökön kereste az Egyesült Államok budapesti nagykövetségét. Akkor azt közölték: nem tudnak adóhatósági vizsgálatáról. Ugyanakkor azt írták: úgy találták, hogy bizonyos magyar magánszemélyek nem jogosultak belépni az Egyesült Államokba. Levelükben csütörtökön a hungarian individuals - vagyis magyar magánszemély kifejezést használták.

Pénteken háttérbeszélgetést tartottak a követségen. Ezen az amerikai diplomata már a government officials, vagyis a kormányzati tisztségviselő megfogalmazást használta, amikor a korrupcióban érintett emberekről beszélt.

"Ha egyes személyek, korrupt kormányzati tisztségviselők sértik az Egyesült Államok érdekeit, akkor a mi törvényeink lehetőséget biztosítanak arra, hogy számukra megtiltsuk a belépést az Egyesült Államokba" - mondta a nagykövetség ideiglenes ügyvivője a sajtónak.

Az ideiglenes ügyvivő a Híradónak adott különinterjúban ugyanakkor már nem a kormányzati hivatalnokok, hanem a kormánytagok - vagyis a members of government megfogalmazást használta. A követség azt is közölte: a NAV-vizsgálat és a kitiltások között nincs összefüggés.

A Híradó tisztázni szerette volna: nyelvtanilag és tartalmilag van-e különbség a kormányzati tisztségviselő és a kormánytag angol kifejezések között. Az angol-magyar tolmács szerint az egyik kifejezés csak kormánytagot jelenthet, a másik viszont akár hivatali munkatársat is.

Szkórits-Tala Gábor elmondta: a kormányzati tisztségviselő az tulajdonképpen a kormányzati intézményekben dolgozó, szinte bárki lehet. A kormánytag pedig a kormány tagja, valamelyik miniszter.

A külgazdasági és külügyminiszter azt várja az amerikai kormánytól, hogy bocsássa a magyar fél rendelkezésére azokat a hiteles információkat, amelyek alapján megfogalmazta korrupciógyanúját.

Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztériumban pénteken tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: amennyiben az amerikai kormány ezt nem teszi meg, magára vonja annak a gyanúját, hogy csak befolyást akar gyakorolni bizonyos ügyekben. A miniszter elmondta, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége mostanáig nem közölte, hogy kik azok a magyar állampolgárok, akikkel szemben beutazási korlátozást vezettek be, és semmifajta hiteles információt nem közölt az állítólagos korrupciós ügyekről.

Hozzátette: rendszeres a konzultáció a nagykövetség és a minisztérium között, "ez így természetes". Hozzátette: egy ilyen konzultáción tájékoztatott az ideiglenes ügyvivő arról, hogy egyes magyar állampolgárokkal szemben beutazási korlátozást vezetnek be. Szijjártó Péter kérdésre válaszolva elmondta: őt a hét elején, az egyik államtitkárt a múlt hét második felében tájékoztatta az ügyvivő, nevek és hiteles információk közlése nélkül.

A miniszter közölte: hivatalosan, jegyzékben kérték, hogy bocsássák a rendelkezésükre "az állításuk szerint hiteles információkat". 

hirado.hu - MTI - m1Hirado
  • A magyaroknak kultusza van Lengyelországban
    Az évszázadok során sokszor bebizonyítottuk egymásnak, hogy barátok vagyunk, és ha kell, kiállunk egymás mellett. Egy lengyel számára valahogy természetes, hogy a magyar csak jó ember lehet.
  • Lenyeli a főváros a vendéglátósok bértámogatásait
    "Csúnyán belerúgott" a főváros vezetése az egyébként is "földön fekvő" vendéglátósokba: a cégek számlájára éppen megérkeztek a kormány által folyósított bértámogatások, amikor a főváros inkasszózta a tavalyi iparűzésiadó-előlegeket.
  • "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson"
    "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson" - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó