Megoldást nem a szankciók, hanem a tárgyalások hoznak
Európa nem lesz sikeres, ha nem működik együtt a keleti országokkal - fejtette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Die Presse című lap szombati számában megjelent interjúban.
2014. október 18. 17:53

A miniszter a konzervatív osztrák lapnak nyilatkozva a keleti nyitással kapcsolatban kiemelte, hogy leginkább a munka tiszteletét kellene megtanulni az említett államoktól.

Az Oroszország elleni szankciókról úgy nyilatkozott, hogy az uniós külügyminiszterek közös döntést hoztak, melynek megváltoztatásához közös határozatra van szükséges. A megszorítások nem hozták meg a várt eredményt, hiszen a helyzet nem javult, az európai és a magyarországi gazdaság is megérzi a szankciók hatását - állapította meg a miniszter.

Kiemelte: Magyarország többek között azért is különösen érdekelt a konfliktus minél előbbi, diplomáciai megoldásában, mert Oroszország a harmadik legfontosabb gazdasági partnere. Megerősítette az álláspontot: a megoldást nem a szankciók, hanem a tárgyalások hoznák meg. A miniszter szerint az Európai Unió érdeke az lenne, hogy Oroszországgal stratégiai együttműködést alakítson ki.

A bankadóval kapcsolatban a miniszter kifejtette: 2010 óta új, szilárd és stabil adórendszer van érvényben Magyarországon, amely a valódi közteherviselésen alapszik. A földtörvényről szólva, amellyel kapcsolatban az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárás indított Magyarország ellen, Szijjártó Péter rámutatott: a kormány által hozott intézkedés megfelel az európai normáknak, nem ütközik uniós alapjogokba és számos ország fennálló gyakorlatát alkalmazza.

Az interjút készítő Christian Ultsch szerint a földtörvény rendelkezései a jogbiztonság hiányának benyomását keltik. Erre a miniszter úgy reagált, hogy éppen ellenkezőleg, azzal csupán a törvénytelen helyzetnek akarnak véget vetni. Elmondta: az ország együttműködik az Európai Bizottsággal, és be fogjuk nyújtani a törvény mellett szóló érveket.

A miniszter továbbá visszautasította azt a kérdésben megfogalmazott vádat, amely szerint Magyarországon politikai támadás indult a civil szervezetek ellen. Mint mondta, a 80 ezer szervezet közül csak néhány ügyében folyik vizsgálat, mégpedig azon gyanú alapján, hogy nem törvényes módon használtak fel közpénzeket.

Az Orbán Viktor tusnádfürdői beszédében említett "illiberális demokrácia" fogalmát firtató kérdésre válaszolva Szijjártó Péter azt hangoztatta, hogy az eddigi jóléti modell helyett a munkaalapú, "workfare" társadalomé a jövő, amelyben a munkában szerzet érdemek és nem a külön jogok számítanak. A miniszter kiemelte, hogy tisztelik az egyén jogait, de ugyanilyen fontosnak tartják a közösségéit is.

Európának vissza kell térnie a keresztényi értékekhez, hogy visszaszerezze versenyképességét - mondta a miniszter.

hirado.hu - MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
MTI Hírfelhasználó