A KDNP szerepe a magyar politikai életben
A Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési frakcióvezetője, Harrach Péter a Vasárnapi újságnak nyilatkozva az önkormányzati választások eredményéről, és ennek kapcsán arról is beszélt, milyen szerepe van a KDNP-nek a magyar politikai életben.
2014. október 19. 12:01

Közép- és kelet-Európában más szelek fújnak, mint a kontinens nyugati részén, és nálunk talán a kereszténydemokrácia is más színezetet kap – mondta a jobboldal idei magyarországi választási győzelmei kapcsán Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési frakcióvezetője.

A Vasárnapi újságnak nyilatkozó politikus hozzátette: a választási eredmények okai közül az sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a baloldal meglehetősen széttagolt. Ennek oka nem csak személyekben keresendő, közrejátszik benne, hogy azon a térfélen egyfajta ideológiai válság van, és ez érződik a választók szimpátiáján is.

Harrach Péter arról is beszélt, az önkormányzati választásokon elért siker után a KDNP-ben meg van az elszántság, hogy a győzelmet kihasználja értékrendje közvetítésére. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy egyrészt szövetségi rendszerben dolgoznak, másrészt az értékeiket a magyar társadalom felé kell képviselniük.

A szövetségi rendszer úgy épül fel, hogy van egy nagy néppárt, és viszonylag kisebb, talán rétegpártnak nevezhető világnézeti erő. A politikában a kompromisszumnak mindig nagy szerepe volt. Egy nagy néppárt, amelynek támogatói körében eszmei és szociológiai értelemben különböző elemek jelennek meg, elég sokszor kompromisszumra kényszerül, ami a közös döntésekben is megjelenik. Nagyon fontos azonban, hogy ott legyen mellette az a kis világnézeti párt, amelyik eszmei kérdésekben nem ismer alkut, radikálisan képviseli a soha nem kirekesztő, hanem befogadó keresztény értékrendet. Ez az együttes jól működik, ahogy eddig is helyt állt – tette hozzá.

Arra a kérdésre, van-e a KDNP-nek olyan nemzedéke, amely érzékelteti a magyar fiatalokkal, hogy a kereszténydemokrácia modern eszme, Harrach Péter azt válaszolta, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) a magyar politikai életben talán a legaktívabb munkával jelent meg az ifjúsági szervezetek között. A pártnak tehát erős ifjúsági szervezte van, de a KDNP-n belül is ott vannak a fiatalok, államtitkárok és képviselők is kerültek ki ebből a korosztályból. Ők a politikába beviszik a saját élethelyzetüket, megjelenítik problémáikat, tartva a keresztény értékrendet. Így megvannak a személyi okai annak, hogy a KDNP képes a mai emberekhez, illetve fiatalokhoz is szólni – mondta a politikus a Kossuth Rádió műsorában.

Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
  • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
    A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó