"Menj sietve az üszkös, fagyos Budapestre"
Az 1956-os forradalom évforduló alkalmából az InfoRádió arra volt kíváncsi, a korszakot megélt, vagy a témát kutató írók, irodalmárok, milyen, az eseményeket hűen tükröző alkotásokat ajánlanának az utókor figyelmébe. Az egész világon megszólaltak a költők, a művészek a magyarok, a magyar forradalom mellett - hívja fel a figyelmet Szigethy Gábor irodalomtörténész.
2014. október 23. 12:56

Szigethy Gábor irodalomtörténész az 1966-ban megjelent és a nyugati emigráció körében több kiadást megért Gloria Victis 1956 című verseskötetet emelte ki, amely világszerte a magyar forradalom emlékére írt költeményeket gyűjtötte egybe.

Szőcs Géza költő úgy érzi még, alig-alig született valóban rangos alkotás 1956 témájában. A kevés kivétel közül Márai Sándor "Mennyből az angyal" című versét emelte ki. Szakonyi Károly író, drámaíró a forradalom 40. évfordulójára megjelent Hulló levelek vére c. antológiát ajánlja a fiatalabb generációk figyelmébe.


Sárközy Mátyás író, publicista András Sándor író, költő kritikus, 56-os forradalmár Nagy Imre című versét választotta ki.

Sárközy Mátyás emlékezettett, hogy 56-ban a mindenki által kívánt miniszterelnök egy egykori moszkovita kommunista politikus volt, akinek elképzelése a forradalom utáni rendezésről nem biztos, hogy egyezett az ő elképzeléseivel, ugyanakkor mégis fontosnak tartja, hogy október 23-án tisztelettel adózzunk a mártír miniszterelnök sírja előtt.

InfoRádio
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Bemutatkozott az unió egyenlőségi biztosa
  Az egyenlőségért felelős biztosasszony tehát olyan miniszterekkel ült egy kormányban, akik megalapozott gyanú szerint megrendelést adtak Málta legfontosabb oknyomozó újságírójának meggyilkolására.
 • Minden illegális bevándorló biológiai fenyegetést jelent
  Minden Magyarország területére illegálisan belépni akaró, az ellenőrzést elkerülő bevándorló biológiai, egészségügyi fenyegetést jelent Magyarország számára, amit bármi áron meg kell akadályozni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Egységes felvidéki magyar érdekképviselet
  Létrejött a megegyezés az egységes felvidéki magyar érdekképviselet, egy új egyesített magyar párt létrehozásáról, azon a hárompárti találkozón, amelyet a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás mozgalom vezetői között tartottak az MKP pozsonyi székházában pénteken.
MTI Hírfelhasználó