"Menj sietve az üszkös, fagyos Budapestre"
Az 1956-os forradalom évforduló alkalmából az InfoRádió arra volt kíváncsi, a korszakot megélt, vagy a témát kutató írók, irodalmárok, milyen, az eseményeket hűen tükröző alkotásokat ajánlanának az utókor figyelmébe. Az egész világon megszólaltak a költők, a művészek a magyarok, a magyar forradalom mellett - hívja fel a figyelmet Szigethy Gábor irodalomtörténész.
2014. október 23. 12:56

Szigethy Gábor irodalomtörténész az 1966-ban megjelent és a nyugati emigráció körében több kiadást megért Gloria Victis 1956 című verseskötetet emelte ki, amely világszerte a magyar forradalom emlékére írt költeményeket gyűjtötte egybe.

Szőcs Géza költő úgy érzi még, alig-alig született valóban rangos alkotás 1956 témájában. A kevés kivétel közül Márai Sándor "Mennyből az angyal" című versét emelte ki. Szakonyi Károly író, drámaíró a forradalom 40. évfordulójára megjelent Hulló levelek vére c. antológiát ajánlja a fiatalabb generációk figyelmébe.


Sárközy Mátyás író, publicista András Sándor író, költő kritikus, 56-os forradalmár Nagy Imre című versét választotta ki.

Sárközy Mátyás emlékezettett, hogy 56-ban a mindenki által kívánt miniszterelnök egy egykori moszkovita kommunista politikus volt, akinek elképzelése a forradalom utáni rendezésről nem biztos, hogy egyezett az ő elképzeléseivel, ugyanakkor mégis fontosnak tartja, hogy október 23-án tisztelettel adózzunk a mártír miniszterelnök sírja előtt.

InfoRádio
  • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
    Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
  • Politikai stabilitás mint érték
    Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
MTI Hírfelhasználó