Brüsszelre mutogat a leleplezett Ökotárs
Nem tagadta az Ökotárs Alapítvány vezetője, hogy a Kehi-vizsgálat miatt a szervezetnél felmerült: a Norvég Alappal kapcsolatos pénzosztások dokumentumait menekítsék ki a norvég nagykövetségre.
2014. október 24. 09:43

Móra Veronika megjegyezte, a támogatásokat koordináló brüsszeli irodának jogában állt ilyen döntést hozni. A kormány a szabálytalanságok miatt kezdeményezi, hogy a jövőben állami vagy másik civil szervezeten keresztül osszák szét Magyarországon a forrásokat.

Az Ökotárs Alapítvány igazgatója szerint lehetetlen érdemben reagálni a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által készített jelentésre. Móra Veronika tegnap kifejtette, eleve jogsértőnek találja, hogy a sajtóból kellett értesülnie arról, lezárult a vizsgálat. A jelentés tartalmát úgy értékelte: „Bár megfogalmaz vádakat, nincs benne semmilyen azokat alátámasztó konkrétum, tény, adat.”

Az igazgató nem tagadta ugyanakkor, hogy valóban felmerült a Norvég Alapot koordináló brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) részéről, hogy a Kehi vizsgálata miatt az érintett szervezetek „minden cuccot” a norvég nagykövetségre „menekítsenek be”. Móra Veronika ugyanakkor hozzátette, a norvég civil támogatási alap esetében a FMO szerződött velük a hazai feladatok ellátására. – Ők rendelkeznek a program lebonyolításával összefüggésben keletkezett információkról és dokumentumokról, így ha ők úgy döntenek, hogy azok ne az Ökotársnál állomásozzanak, hanem szeretnék bekérni őket, akkor ehhez minden joguk megvan – fejtette ki.

Arra a kérdésre, hogy miért nem kértek a pályázóktól a konzorcium tagjai összeférhetetlenségi nyilatkozatot, Móra Veronika úgy válaszolt: a pályázat kiírójának kell eldöntenie, hogy milyen dokumentumokat kér be a pályázóktól, s ezek közt nem szerepelt az összeférhetetlenségi nyilatkozat. Ismeretes, a Kehi-vizsgálat szerint ez szabálytalan, és így a kifizetések érvénytelenek.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai sajtótájékoztatóján is foglalkozott a norvég alappal kapcsolatos vizsgálatokkal. Jelezte, a Kehi-vizsgálat eredményei nyomán meghívta Norvégia illetékes miniszterét, hogy a „helyzetet tisztázzák”, és a jövőre nézve új megállapodást köthessenek. Azt fogja javasolni, hogy az Ökotárs helyett más, akár állami, akár civil szervezeten keresztül osszák szét Magyarországon a pénzt, mert az Ökotárs méltatlan erre. Lázár egyúttal elküldi a Kehi jelentését az Európai Bizottságnak is, hogy megvizsgálják: egyáltalán érvényesek-e a korábban kötött szerződések.

Lázár János szerint a Kehi vizsgálata egyértelműen bizonyítja, hogy az Ökotárs és az ahhoz kapcsolódó néhány szervezet visszaélt a norvég kormány bizalmával, a rá bízott munkát nem végezte el, és a pénzeket az előre meghirdetett objektív szempontok helyett szubjektívak alapján osztották szét. – A jelentés alapján a norvég kormány által minden magyar civil szervezet számára biztosított pénzt egy jól körülhatárolható kör kapta meg – jelentette ki a miniszter. Hozzátette: „Ők az Ökotárshoz kötődnek, ők minősítették a pályázatokat, ők értékelték a pályázatokat, ők bírálták el a pályázatokat, és ők nyerték meg a pályázati pénzeket.”

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán tájékoztatta Tove Skarsteint, a Norvég Királyság nagykövetét a vizsgálat eredményéről, és egyben átnyújtotta a dokumentáció angol nyelvű leiratát.

Kerestük tegnap levélben és telefonon is a norvég nagykövetséget és a norvég külügyminisztériumot, hogy reagáljanak a vizsgálat eredményeire. Lapzártánkig azonban egyik részről sem érkezett válasz. Az FMO-nak is írtunk, hogy megtudjuk, fölmerült-e az Ökotárs Alapítvány mint magyarországi partner lecserélése. A brüsszeli iroda arról tájékoztatta lapunkat, hogy az ügyben a norvég külügyminisztérium az illetékes.

Ismeretes, a Norvég Civil Támogatási Alap ügyében a Kehi a napokban zárta le a vizsgálatot, amelyből kiderült, a 63 górcső alá vett projektből 61 esetben szabálytalanságok történtek. A leggyakoribb problémák között volt, hogy több projekt megvalósításának határidejét utólag vagy a szabályzat ellenében módosították. Ez felveti a hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás gyanúját. Egyes esetekben elszámoltak olyan költségeket is, amelyek már a támogatási időszak után keletkeztek, ami szintén hűtlen kezelésnek minősülhet.

A költségvetési csalás gyanúja merül fel emellett a támogatási céllal össze nem függő költségek elszámolásával kapcsolatban, erre példa, amikor a „kulturális örökség felhasználása az egyéni szocializáció fejlesztésében” elnevezésű projektnél térdzokni, befőzőgumi és garnélarák elszámolását is elfogadta az Ökotárs. Információink szerint olyan nyertesek is voltak, amelyek helyett a pályázatot más valósította meg, illetőleg esetenként olyan cégtől származó számlákat is elszámoltak, amely már nem is létezett. Előfordult, hogy a támogatottak egyáltalán nem, vagy csak kevesebb önerőt használtak fel a projektben a szerződésben vállaltnál, ám az Ökotárs ennek ellenére sem csökkentette a támogatási összeget. Ez ugyancsak a hűtlen kezelés gyanúját veti fel.

A beérkezett pályázatok értékelési rendszere is több ponton megkérdőjelezhető. A vizsgálat ugyanis arra derített fényt, hogy a támogatási döntések sokszor nem a pályázatok minősége és megfelelő volta alapján születtek, hanem egyeseket átpontoztak, vagy megcserélték a sorrendet, szubjektív alapon, nélkülözve minden szabályszerűséget. A pénzek megítélésének visszásságára a brüsszeli FMO is felhívta a figyelmet, és jelezték azt is, hogy a magyar programokban fordul elő legnagyobb arányban, hogy magas pontszámú pályázatok nem nyernek. A benyújtott pályázatok értékelése közben az egyházi kötődést kizárták, míg a pártkötődést, legalábbis egyes esetekben (például amikor egyes liberális körök finanszírozásáról volt szó) nem tartották aggályosnak.

Nem okozott gondot az sem, hogy olyan szervezetnek nyújtsanak támogatást, amely egyértelműen kötődik a döntéshozókhoz. Pályázott és nyert olyan szervezet is, mint például a Zöld Pók, amely képviseletét maga az Ökotárs elnöke, Móra Veronika látta el. A Védegylet Egyesület, amely tanácsadó testületének szintén tagja Móra Veronika, ugyancsak nyert, méghozzá 52,5 millió forintot. Sikerrel pályázott több Foltányi Zsuzsához köthető szervezet is, így például az Energiaklub (20,2 millió forint), a Föld Napja Alapítvány (22,4 millió forint). Foltányi az Ökotárs alapítója, s egyben a szervezet kuratóriumi és adományi bizottsági tagja is.

A norvég nagykövetséggel is rendszeresen kapcsolatban állt az Ökotárs. Előfordult például, hogy a források elosztásában ugyancsak részt vevő Demnet Alapítvány vezetője a nagykövetség egyik munkatársával egyeztetett bizonyos dokumentum visszadátumozásáról. Móra Veronika a kuratórium tagjait arról is tájékoztatta, hogy egyeztetett a norvég nagykövet asszonnyal, aki „eléggé be volt rágva” a Krétakör miatt. A Krétakör azért kerülhetett szóba, mert Gulyás Márton, a szervezet vezetője beismerte: a Lázár János elleni tüntetést is részben norvég pénzből finanszírozták.

A Kehi jelezte, hogy a felmerült törvénytelenségek ügyében feljelentést tesz.

Magyar Nemzet