Rég született már ennyi gyermek
Öt éves csúcsot érhet el idén a születések száma, legalábbis az év első nyolc hónapjának adatai ezt jelzik előre.
2014. október 25. 22:36

 Január és augusztus között – ezek a legfrissebb adatok – majdnem 3 százalékkal több gyerek született, mint tavaly ebben az időszakban. Nőtt a házasságkötések száma is. A héten bemutatott adótervek szerint januártól adókedvezményt kapnak a friss házasok, 2016-tól pedig tovább emelkedik a kétgyerekes szülők adókedvezménye.

Nikolett hétfőn született Debrecenben. Ő már a harmadik gyerek a Petrovics családban. A 32 éves édesanya azt mondta, nagyon örülnek, hogy az állam támogatja a nagycsaládokat.

Mindig is szerettünk volna három gyereket, nagy családot, nem volt kérdés, hogy a harmadikat is vállaljuk. A kormány ezt mostanában támogatja, ennek pedig örültünk – nyilatkozta a Híradónak Petrovics-Varga Kornélia.

A debreceni Kenézy Gyula Kórházban évente mintegy 2400 gyerek születik. Idén eddig már 100-al több baba jött világra, mint tavaly.

Folyamatosan követjük a tavalyi évhez hasonlítva a szülések számának alakulását, amelyben azt látjuk, hogy több mint 100-al több a szülés, a tavaly ezen időhöz hasonlítotthoz képest – magyarázta Bacskó György, a kórház osztályvezető főorvosa.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2014 első nyolc hónapjában csaknem 60 ezer gyermek született, ami 2,9 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában, közben pedig mérséklődött a halálozások száma is. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy Magyarországon nőtt a házasságkötések száma is: az egy évvel korábbinál ugyanis közel ezerrel több pár mondta ki a boldogító igent, ez 3,6 százalékos növekedést jelent.

A Népességi Kerekasztal vezetője szerint bár azt még nem lehet kijelenteni, hogy megállt volna a népesség fogyása, az adatok azonban évről évre biztatóbbak.

Az a jó, ha minél több gyerek születik. Egy társadalomnak a jövőképét, a jövőjét az határozza meg, hogy vannak-e utódok – minden gyerek születése fontos – hangsúlyozta Benkő Ágota.

A kormány évek óta kiemelt figyelmet fordít a népességcsökkenés megállítására. Első lépésként bevezették a családi adókedvezményt, ami egy gyermek esetén tíz, két gyermek esetén húsz, három gyermek esetében pedig százezer forintot hagy a dolgozó családok zsebében.

A gyed extrát januártól lehet igénybe venni. Eszerint, ha egy édesanya a gyermek egy éves kora után munkát vállal, nem veszíti el a gyedet. Ha pedig a gyes és a gyed folyósítása alatt ismét gyermeke születik, akkor mindkét gyerek után megkapja a juttatásokat. A kormány januártól adókedvezménnyel ösztönzi majd a fiatal párok házasságkötését is.

Azokat a párokat, akik közül legalább az egyik az első házasságát köti, szintén adókedvezménnyel támogatjuk. Ez azt jelenti, hogy havonta öt ezer forintot tud a házaspár igénybe venni az első gyermek megszületéséig, hiszen utána már az első gyermek megfogantatásának pillanatában igénybe tudja venni a gyermek után járó magasabb kedvezményt – mutatott rá Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Hozzátette: a kétgyermekes családok támogatását is kiemelt feladatnak tartják, ezért a tervek szerint a második gyermek vállalását is ösztönözni fogja az adórendszer: 2019-től a két gyermeket nevelő családok gyermekeként havonta húszezer forintos, vagyis összesen negyvenezer forint adókedvezményt vehetnek majd igénybe. 

hirado.hu - Duna Híradó
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Orbán: csak egy Európa van
  Mindig is tudtuk, a kettészakítottság idején is, hogy csak egy Európa van - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten hétfőn, Sopronban.
 • Magyarország Európában jelenleg a világító fáklya
  Udvarnoky László hangsúlyozta, hogy Magyarország már most fáklya a hanyatló Európában. Szerinte éppen ezért kétségbeesnünk nem szabad, mert igenis van esélyünk arra, hogy fennmaradjunk.
 • Megpróbálják besározni a történelmi megemlékezést
  Sokan megpróbálják elvitatni Magyarország történelmi érdemeit, amit az ország 1989-ben tanúsított – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 Ma este című műsorában. A Századvég jogi szakértője a hétfőn Sopronba látogató Angela Merkel német kancellárt érő nemzetközi bírálatokra reagált.
MTI Hírfelhasználó