Megostromolták a Fidesz székházát
Az internetadó ellen demonstrálók a demonstráció végén teljesen elszabadultak, a Hír TV munkatársait is megtámadták.
2014. október 26. 20:37

Az internetadó elleni tüntetés MSZP-s fő szervezője 48 óra haladékot adott a kormánynak arra, hogy teljes egészében visszavonják a törvényt. Gulyás Balázs (Gurmai Zita volt MSZP-s EU képviselő fia) felszólította a tömeget: „Ha keddig nem törli el a kormány az internetadót, ugyanitt találkozunk.”

„Lassan mondom, hogy Orbán Viktor is megértse: nem lesz internetadó. (…) Azért tudjuk megakadályozni, mert ilyen hatalmas tömeg van itt” – közölte Gulyás. A Hír TV tudósítóját a szervezők arról tájékoztatták, hogy nagyjából 10-15 ezren lehettek a József nádor téren.

Gulyás szerint a kormány ezzel az adóval megsarcolja az állampolgárokat és becsapja saját szavazóit is. Mint fogalmazott: ugyanazt akarják, amit a Fidesz még 2008-ban, hogy ne legyen internetadó.

A személyeskedéstől sem mentes beszédben Gulyás Orbán Viktort „digitális analfabétának” nevezte, amire a tömeg „mondjon le!” skandálásba kezdett. Erre a felszólaló kijelentette: ez a tüntetés az internetadó ellen jött létre, de ha Orbán Viktor lemondana, tényleg nem lenne internetadó.

A Hír TV helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a Szolidaritás és a Gyurcsány-párt több aktivistája is a tömegben van, habár Gulyás Balázs fő szervező korábban arról beszélt, hogy pártsemleges lesz a rendezvény. Mellettük megjelent a megmozduláson az a krétakörös Gulyás Márton is, akiről kiderült: a Norvég Alap pénzén tüntetett a kormány ellen.

A beszéd végén Gulyás arra kérte a jelenlévőket, hogy mobiljukkal világítsák meg az eget, ezzel is azt hangsúlyozva, hogy nem kérnek ebből a „sötét adóból” és nem kérnek a digitális középkorból. A tömeg ezután hosszan „nem hagyjuk és Orbán takarodj” rigmusokat kiabált.

A demonstráció résztvevői eredetileg a Fidesz székháza elé akartak vonulni, ahol tervek szerint letették volna azokat az elromlott számítástechnikai eszközöket, amiket magukkal hoztak. Végül a vonulás végállomása a Hősök tere lett, ahol este 8 óra előtt pár perccel a szervezők hivatalosan lefújták a demonstrációt.

Ennek ellenére, a Hír TV tudósítója szerint a tömeg egy része a közeli Fidesz székház elé vonult, és megrohamozták az épületet, számítástechnikai eszközökkel dobálják az ablakokat, felmásznak az erkélyekre, néhányan az udvarra is bemásztak. Körülbelül kétezren lehetnek, sokan maszkkal takarják el az arcukat. Gulyás Balázs, a rendezvény fő szervezője korábban azt ígérte, hogy békés demonstráció lesz. A rendőrők egyelőre nem avatkoznak közbe.

Közben a Hír TV munkatársait is megtámadták, ráncigálták az operatőrt és a riportert is, berendezésüket megrongálták.

Ezután kétszáz rohamrendőr jelent meg, hogy kiszorítsa a vandál tüntetőket. A rendőrök többször is felszólítottak mindenkit, hogy hagyják el a helyszínt.

Nem a netezők fizetik meg az adót

A nemzetgazdasági miniszter szerint nem az internetezők fogják megfizetni az új közterhet. Varga Mihály az m1 Az Este című műsorában korábban azt mondta, bízik benne, hogy megfelelő verseny van a szolgáltatók között, ezért azok nem tudják majd továbbhárítani a közterhet az ügyfeleikre.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is nyilatkozott az ügyben, az Indexszel azt közölte, hogy a törvényjavaslat még biztosan változni fog, a frakció például javasolni fogja, hogy legyen felső korlát a törvényben „a távközlési adó már bevett szabályaihoz hasonlóan”. Azt még nem döntötték el, hogy ez mekkora legyen, de „talán ezer forint” körül lehetne.

mno
 • Életben akar maradni – rasszista!
  A híres brit történész, Paul Johnson már 1983-ban megírta: „Ám a hetvenes évekre az ENSZ korrupt és demoralizált szervezet lett, és rosszul átgondolt beavatkozásaival inkább előmozdította, mint gátolta a kegyetlenséget.” (A modern kor, XX. Század Intézet, 2000.; 793. oldal)
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Felavatták Hunyadi János zimonyi szobrát
  Hunyadi János egész életét a haza védelmére és az oszmán hadak kiűzésére tette fel, az általa vezetett nándorfehérvári diadalt követően a béke és az újjáépítés korszaka következhetett – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök hétfőn a Belgrádhoz tartozó Zimonyban, ahol szerb hivatali kollégájával, Aleksandar Vuciccsal együtt vett részt Hunyadi János szobrának felavatásán.
 • Donáth Anna az EP-ben: Ennél már nincs lejjebb
  Donáth megfontolás nélkül elhiszi azt, hogy egész Európa szerint a Fidesz patás ördög, ezért csak ki kell mondani a bűvös szót, hogy ez a képviselő „fideszes”, és máris mindenki szörnyülködve nyomja meg a NEM gombot.
 • A zöldek eltitkolnak valamit
  Akik azt állítják, hogy a klímaváltozás komolyabb fájdalom, áldozat és lemondás nélkül, jelenlegi életmódunk pusztán környezettudatos finomhangolásával megállítható, azok eltitkolnak valamit a választók elől.
MTI Hírfelhasználó