A norvégok külön vizsgálódnak Ökotárs-ügyben
Norvégia, mint donor, nemzetközileg elismert auditáló cégekkel ellenőrizteti a norvég alapok pénzfelhasználását. Nem akarnak a magyar vizsgálatra támaszkodni - mondta a Duna Közbeszédben Vidar Helgesen norvég EU-ügyi miniszter.
2014. október 28. 10:41

Lezárult a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata a Norvég Civil Támogatási Alap ügyében. A KEHI az Ökotárs Alapítvány vizsgálata során 63 projektből 61 esetben állapított meg szabálytalanságokat, ezekben az ügyekben a hivatal feljelentést tesz. Lázár János szerdán kijelentette, hogy meghívja Magyarországra az ügyben illetékes norvég minisztert, hogy a helyzetet tisztázzák és tárgyaljanak egy új szerződés megkötéséről. A Duna Közbeszéd felkereste Vidar Helgesent, Norvégia európai ügyekért felelős miniszterét, akivel exkluzív interjút készített a Norvég Alapokat érintő kérdésekről. A miniszterrel még azelőtt beszélgettek, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a vizsgálat eredményét nyilvánosságra hozta volna.

A miniszter szerint a mostani helyzet azért alakult ki, mert a magyar kormány megsértette a Norvégia és Magyarország között megkötött szerződést a Norvég Alapok kezelésére vonatkozólag. „Amikor mi erre reagáltunk és jóhiszeműen kerestük a tárgyalásos megoldást, akkor nem jártunk sikerrel a magyar kormánynál. A magyar kormány továbbra is megsértette ezt a megállapodást, ami oda vezetett, hogy Norvégia felfüggesztette a pénzek folyósítását” – mondta Vidar Helgesen.

Magyar sajtóhírek szerint az Ökotárs Alapítvány nem megfelelően használta fel a pénzeket - például alkoholra és cigarettára is költöttek belőle -, és végig ugyanazt a 30 alapítványt támogatta a 2007-től 2013-ig terjedő időszakban. Erről Helgesen elmondta, hogy ellenőrizték a civil szervezetek operátorainak munkáját, nemcsak itthon, hanem az összes többi országban is.

„A magyar kormánynak egyébként régóta tudnia kellett, hogy éppen ebben a hónapban is egy ilyen auditálást hajtunk végre. Nekünk, mint donoroknak a felelőssége, hogy egy ilyen ellenőrzés megtörténjen. Ha pedig szabálytalanságot találunk, a legteljesebb mértékig biztosak lehetnek abban, hogy határozottan fellépünk a szabályszegések ellen” – mondta. Hozzátette: semmi okunk feltételezni azt, hogy nagyobb mértékű szabálytalanságok történtek volna, de a soron következő auditálás feltárhat bizonyítékokat arra vonatkozólag, ha ilyenek mégis történtek volna. Mi nem akarunk a magyar kormányzat által elvégzett vizsgálatra támaszkodni, hanem mi, mint donorok végeztetjük el az ellenőrzést nemzetközileg elismert auditáló cégek segítségével - hangsúlyozta.

„Abban hiszünk, hogy lesz egy alapos, aprólékos, és kritikus szemléletű auditálás, és ha szabálytalanságokat tár fel ez a vizsgálat, akkor a magyarok és a norvég adófizetők is teljesen biztosak lehetnek abban, hogy megfelelően fellépünk” – mondta Vidar Helgesen.

Lázár János korábban azt mondta: hogy a norvég kormány túl erősen reagált arra, ahogy a magyar fél lefolytatta a vizsgálatot. A norvég miniszter szerint ugyanakkor nem az átvilágításra reagáltak erőteljesen, hanem a két ország közötti kétoldalú megállapodás megszegésére. Ez képezi a további viták és események alapját. „Az év elejétől kezdve törekedtünk a békés megoldás elérésére, és arra, hogy visszatérjünk a megállapodásban foglaltakhoz, de ez nem volt lehetséges és ezt mi nagyon sajnáljuk” – mondta a Norvégia Európai Ügyekért felelős minisztere.

hirado.hu - Duna TV
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Bemutatkozott az unió egyenlőségi biztosa
  Az egyenlőségért felelős biztosasszony tehát olyan miniszterekkel ült egy kormányban, akik megalapozott gyanú szerint megrendelést adtak Málta legfontosabb oknyomozó újságírójának meggyilkolására.
 • Minden illegális bevándorló biológiai fenyegetést jelent
  Minden Magyarország területére illegálisan belépni akaró, az ellenőrzést elkerülő bevándorló biológiai, egészségügyi fenyegetést jelent Magyarország számára, amit bármi áron meg kell akadályozni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Egységes felvidéki magyar érdekképviselet
  Létrejött a megegyezés az egységes felvidéki magyar érdekképviselet, egy új egyesített magyar párt létrehozásáról, azon a hárompárti találkozón, amelyet a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás mozgalom vezetői között tartottak az MKP pozsonyi székházában pénteken.
MTI Hírfelhasználó