Huszonhárom településen kell időközi önkormányzati választást tartani
Ezeken a településeken a teljes választási eljárás az elejéről kezdődik, azaz új jelöltek is indulhatnak a választáson.
2014. október 29. 16:31

Ezt mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke szerdán Budapesten.

Az NVI elnöke a sajtótájékoztatón emlékeztetett: azokon a településeken kell időközi önkormányzati választást tartani, ahol október 12-én jelöltek hiányában elmaradt a voksolás, vagy a választást megtartották ugyan, de szavazategyenlőség miatt eredménytelen lett a voksolás.

Az időközi választás kitűzésére a helyi választási bizottságoknak 30 napjuk van, és 80-100 napon belülre kell kitűzniük a választást, így várhatóan ezekre az időközi választásokra csak a jövő év elején kerül majd sor - tette hozzá.

Szavazategyenlőség miatt a következő településeken kell időközi polgármester-választást tartani: Tengeri (Baranya megye), Fancsal és Mezőnyárád (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), Alsótold (Nógrád), Mike és Szorosad (Somogy), Lispeszentadorján és Zalamerenye (Zala).

Október 12-én jelölt hiányában elmaradt a voksolás, így időközi polgármester-választást kell tartani a következő településeken: Répáshuta (Borsod-Abaúj-Zemplén), Aparhant és Udvari (Tolna), Daraboshegy és Tanakajd (Vas), Nemesvita (Veszprém), Valkonya (Zala).

Időközi egyéni választókerületi választást kell tartani szavazategyenlőség miatt a következő településeken: Pilis (8. számú egyéni választókerület), Tiszavasvári (8. számú egyéni választókerület), Mezőtúr (1. számú egyéni választókerület).

Elegendő számú jelölt hiányában elmaradt az egyéni listás választás, ezért időközi voksolást kell tartani Kishajmáson (Baranya) és Tanakajdon (Tolna). Mivel nem sikerült elegendő számú jelöltet választani, így Kisbudmér (Baranya), valamint Bozzai és Mesterháza (Vas) településen lesz időközi egyéni listás választás.

Pálffy Ilona elmondta: 2010-ben tizenhárom településen volt időközi polgármester-választás, három településen időközi egyéni listás és két településen időközi egyéni választókerületi választás.

Október 12-én tartották választásukat a nemzetiségek is, három településen eredménytelen volt a választás: Egerben a ruszin nemzetiségé, Halásztelken és Mezőhegyesen a roma nemzetiségé. 

MTI
 • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
  A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Brüsszel támadásba lendült: bemutatták a „jogállamisági jelentést”
  Vera Jourová vezetésével bemutatták Brüsszelben a magyar és lengyel kormányok által ellenzett jogállamisági jelentéseket. A Magyarországról szóló dokumentum legkritikusabb része a hazai médiapiacról szól és a papírformának megfelelően az Index ügye is visszaköszön benne.
 • Újabb megelőző intézkedések lépnek életbe
  Mindenkinél, akinél felmerül a fertőzés gyanúja, térítésmentesen elvégzik a koronavírus kimutatására alkalmas PCR-tesztet - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
 • Tíz pontban a magyar médiáról
  A magyar sajtópiac kiegyensúlyozott, nagyságrendileg ugyanannyian tájékozódnak konzervatív, mint balliberális forrásokból – derül ki a Médianéző Központ legújabb elemzéséből. A tanulmány átfogó képet ad a magyar sajtópiac helyzetéről, rámutatva arra, hogy 2010 óta folyamatosan növekszik a balliberális médiumok száma, s hogy Magyarország legjelentősebb médiavállalkozásai kormányhoz való viszonyuktól függetlenül nyereségesek.
MTI Hírfelhasználó