Németh Miklós: Még nem zajlott le a rendszerváltás
Történetek, korrajz és máig ható események háttere - ez mind benne van abban könyvben, ami most jelent meg az egykori miniszterelnökről, Németh Miklósról Oplatka András tollából
2014. október 31. 14:32

Mert ez az ország érdeke – ezzel a címmel jelent meg könyv a rendszerváltás előtti utolsó magyar miniszterelnökről, Németh Miklósról. A politikus egy héten át mesélte élettörténetét a neves történész-újságírónak, Oplatka Andrásnak, aki nem először írt könyvet a rendszerváltás koráról.

A szerző a Kossuth Rádiónak nyilatkozva kiemelte, Németh Miklós rendkívül sok részletet elmond, amely a kor hangulatát, atmoszféráját, apró mozzanatait jellemzi. Az olvasóval így megértetheti a tárgyalt periódus politikai mindennapjait, a politika hátterét.

A kötet életrajz, amely nagyon erősen összefonódik a rendszerváltáshoz vezető időszakkal, az 1968-tól, az új gazdasági mechanizmus bevezetésének évétől a hetvenes és nyolcvanas évekig terjedő korral is.

Németh Miklós 1988 novemberétől 1990 májusáig volt kormányfő, fontos szereplője a huszonöt évvel ezelőtti nyugati határnyitásnak is. A volt miniszterelnök úgy véli, szerencsés volt a csillagok állása, így békésen történhetett meg az átmenet. Ehhez tartozik az is, hogy olyan szereplők voltak akkor a politikai élet szereplői, mint Helmut Kohl német kancellár, George Bush amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet pártvezető.

Németh Miklós már korábban személyesen megismerkedett Gorbacsovval. Mint elmondta, amikor felvetette neki a vasfüggöny lebontásának és a többpárti demokrácia bevezetésének a tervét, megkérdezte tőle, mit fog csinálni a Magyarországon titokban tárolt atomtöltetű rakétákkal és az itt állomásozó 80 ezres szovjet katonasággal. A szovjetvezető válasza az volt, hogy amíg ő a pártfőtitkári székben ül, ’56 gyalázata nem ismétlődik meg. Bizony tesztelni kellett a helyzetet – fogalmazta meg Németh Miklós.

A határnyitással Magyarország sokban hozzájárult a berlini fal leomlásához és az egy évvel későbbi német újraegyesüléshez. Németh Miklós ekkor miniszterelnökként újabb kihívások elé nézett, többek között már a sarkalatos törvényekkel, a csődhelyzet elkerülésével kellett foglalkoznia.

Németh Miklós arról is beszélt a Kossuth Rádiónak, hogy szerinte a rendszerváltás igazából még nem zajlott le, úgy látja az ország félúton tart. Még most sem lenne késő a kormányzati ciklusokon túlnyúló nagy ügyekről egy asztalhoz ülni – tette hozzá.

A hazai politikai életbe való visszatérésének lehetőségéről azt mondta, mindenről van véleménye, de 2000 novemberében kiszállt belőle, és ma már boldog nagypapaként a családjának él. 

hirado.hu - Kossuth Rádió 180 perc
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó