A reformációra emlékeztek országszerte
„Magyarország a tolerancia földje, mindenki szabadon gyakorolhatja vallását, de történelmi hagyományaink okán mindenkitől elvárjuk, hogy adja meg a kijáró tiszteletet a kereszténységnek” – mondta a reformáció napján a miniszterelnök. Október 31-én országszerte több helyen arra emlékeztek, hogy 1517-ben ezen a napon tűzte ki tételeit a wittenbergi vártemplom kapujára, Luther Márton, ezzel pedig elindult a reformáció.
2014. október 31. 20:43

Egy kis mesével köszönték meg a soltvadkerti gyerekek az óvoda új épületét, ahol tornaterem, sószoba és hatalmas játszószobák várják őket.

A kormányfő a soltvadkerti evangélikus óvoda új épületszárnyának átadásán gratulált a település polgármesterének újraválasztásához. Rátermett polgármester nélkül egyetlen város sem boldogulhat – fűzte hozzá Orbán Viktor, aki a reformáció emléknapja alkalmából kifejezte a kormány nagyrabecsülését az evangélikusok közössége iránt.

A miniszterelnök köszönetet mondott azért, hogy ebben a városban, választókerületben és Bács-Kiskun megyében mindig támogatták az emberek a kormánypártokat.

Öröm látni, hogy vannak az országban olyan települések, ahol gyerekzsivaj veszi körül a templomot, és ahol Isten háza nemcsak földrajzilag, de lelkileg is a város középpontjában áll – emelte ki. Felidézte Luther szavait, aki arra a kérdésre, hogy mit tenne, ha eljönne a világvége, azt felelte, ültetne egy almafát. Szavai szerint ez a kijelentés fontos szellemi és lelki útravaló egész Európa számára.

Szavai szerint „mikor elérkezett a kommunista világ vége” Magyarországon, a soltvadkertiek a jövő felé fordultak, és egy olyan óvodát alapítottak, amely minden gyerek előtt nyitva áll. Hangsúlyozta, a gazdasági válság és a helyi takarékszövetkezet tönkremenetele ellenére mégis megvalósulhatott a beruházás. Köszönet érte a magyar adófizetőknek és a gyülekezet tagjainak – jegyezte meg.

A mi felfogásunk szerint az óvoda nem egyszerű játszóház, ahová a szülők beadják gyermekeiket; úgy gondoljuk, hogy az itt végzett munka szolgálat és nem szolgáltatás – emelte ki.

Hozzátette: az óvoda az oktatási rendszer alapja, lehetővé teszi, hogy a gyerekek jobb eséllyel kezdhessék meg az életpályájukat, segít kiszűrni és leküzdeni a hátrányokat, valamint lehetőséget ad a tehetséges gyermekek felismerésére is. Mint mondta, ezért döntött úgy a parlament egy évvel ezelőtt, hogy 2015 szeptemberétől minden három éves gyermek számára elérhetővé teszik az óvodát.

Úgy fogalmazott, mindezek mellett az óvodának van egy gazdasági vonzata is, mivel segíti az édesanyákat az elhelyezkedésben.

Orbán Viktor kijelentette, Magyarország a tolerancia földje, ahol mindenki szabadon gyakorolhatja vallását, „de történelmünk és hagyományunk okán mindenkitől elvárjuk, hogy adja meg a kijáró tiszteletet a kereszténységnek”. A keresztény kultúra a magyar nemzet összetartó ereje, ez az erő adja az állam belső értelmét és lényegét – fűzte hozzá.

Azt a demokráciát valljuk magunkénak, amely a szabadsághoz a testvériség eszméjét is hozzárendeli; valljuk, hogy a társadalom nem emberek puszta halmaza, nem fogyasztói csoportok összessége, hanem szerves egység – húzta alá. A miniszterelnök elmondta azt is, az egyházak a kormány fontos szövetségesei a családok, az idősek, az elesettek, vagy a fiatalok segítésében.

Orbán Viktor példaértékűnek nevezte a soltvadkerti óvoda új épületének felépítését, szavai szerint ezért ez a kormány számára nem csupán „költségvetési kérdés” volt, hanem erkölcsi kötelességüknek is tekintették a projekt támogatását.

Kifejtette, a keresztények azt vallják, a lelkiismeret mindig megmutatja a helyes utat. Azt kívánom a soltvadkertieknek, hogy sikerüljön megmaradniuk ezen az úton, Isten éltesse önöket és családjaikat, Soli Deo Gloria – zárta beszédét a kormányfő.

Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője beszédében felidézte a soltvadkerti óvoda történetét, és külön kiemelte, hogy a helyi takarékszövetkezet tönkremenetele után az elveszett összeget a kormány pótolta. Az óvoda építése hű példája az összefogásnak, a kitartásnak, az akaratnak – jelentette ki.

Font Sándor reményét fejezte ki, hogy az utódok majd méltán lesznek büszkék az óvoda miatt az ebben az időszakban szolgáló kormányfőre, kormányra, püspökökre, lelkészekre, valamint a gyülekezet valamennyi tagjára.

---------------------------------------------------------------


A köztársasági elnök a hit megtartó erejéről beszélt Szatmárcsekén, ott, ahol Kölcsey megírta a Himnuszt. Áder János azt mondta: Luthert és Kálvint is ez a hit vezette.

„Magyar követőik az ő nyomukba eredtek és felmérhetetlen kincset adtak a nemzetnek. Károli Gáspár szentírás fordítása nélkül biztosan más magyar nyelvet beszélnénk. Kölcsey Ferenc és Arany János hallhatatlan költészete nélkül más lenne kultúránk, más lenne irodalmunk” – állapította meg az államfő.

Bölcskei Gusztáv református püspök az egyház küldetéséről beszélt. „Újra és újra csak oda térünk vissza, hogy ha nem ez áll a középpontban, az Isten szeretete és a felebarát szeretete, akkor mi is lehetünk olyanok, akik sokféle magyarázkodást tudnak mondani, hogy miért nem azt tesszük, ami a dolgunk lenne, ami a Krisztus tanítása szerint elvárható lenne tőlünk” – mutatott rá.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere - aki maga is református lelkész a reformáció emléknapja alkalmából Károli Gáspár-díjat adott át Felhősné, Dr. Csiszár Sarolta múzeológus-kutatónak, Bódis Tamás, orgonaművésznek és Benczúr László építésznek. 

hirado.hu - Duna Híradó
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
MTI Hírfelhasználó