Lánczi: Nem biztos, hogy a tüntetések miatt döntött így Orbán
A Századvég politikai elemzője úgy véli: Orbánnak még jól is jöhet az internetadó visszavonásával gyakorolt gesztus, amivel az ellenzék se nagyon tud mit kezdeni.
2014. november 1. 11:12

Lánczi Tamás egyáltalán nem biztos abban, hogy a miniszterelnök a tüntetések miatt döntött a javaslat visszavonása mellett.

Még nőhet is Orbán Viktor népszerűsége az internetadó-ügynek köszönhetően – vélekedett Lánczi Tamás, a Századvég politikai elemzője a köztévé péntek esti műsorában. Lánczi szerint Orbán politikai gesztust gyakorolt az adó visszavonásával, ami még hozhat is neki a konyhára. Láthatóan az ellenzéki pártok meg is zavarodtak ettől – tette hozzá.

Az elemző szerint ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy a miniszterelnök a tüntetések miatt döntött a javaslat visszavonása mellett. Itt inkább arról lehet szó, hogy az internetadó a párton belül is megosztó volt és Orbán az egységet fontosabbnak tartotta – mondta Lánczi, aki egyébként vitatta, hogy a keddi, internetadó-ellenes tüntetés lett volna a legnagyobb kormányellenes tüntetés az Orbán-kormány regnálása óta. Mint mondta, az Alaptörvény ellen tartott demonstrációk nagyobbak voltak ennél.

Lánczi szerint most inkább frusztrált ellenzékiek mentek az utcára, mert dühösek a három elveszített választás miatt – foglalja össze az interjút az Index.

Mandiner, index
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Gyulai Várszínház – Ahol a művészet felszabadít
  Figyelmet fordítunk a nemzeti múltunk különböző eseményeit feldolgozó darabok bemutatására. Lásd például idén A veszett brigadéros, a Zenta, 1697, a Karády zárkája, a Tóték, a Pornó – Feleségem története, az Eltűntek, A kassai polgárok, Hallgatni akartam című előadásokat. Idén négy előadásunk foglalkozik külön Trianonnal, illetve a következményeivel.
 • A nép uralma
  Amikor a szemünk láttára hullik szét a nyugatias demokrácia, egyre sürgetőbb lenne elgondolkodnunk, hogy vajon mi jöhet az összeomlás után.
 • Új lendületet kaphatnak a horvát-magyar kapcsolatok
  Orbán Viktor gratuláló levelet írt Andrej Plenković horvát miniszterelnöknek, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökének a párt választási győzelméhez; írásában jelezte: készen áll a Közép-Európa megerősítését célzó stratégiai párbeszéd folytatására - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.
MTI Hírfelhasználó