A KGB képezte az MSZP újpesti jelöltjét
Az egykori Szovjetunió titkosszolgálatától, a KGB-től kapott kiképzést Horváth Imre, akit az MSZP az újpesti időközi országgyűlési képviselő-választáson indít – értesült a Magyar Nemzet.
2014. november 3. 09:29

A lap birtokába került okiratmásolat tanúsága szerint Horváth 1984-ben elvégzett egy öt hónapos kurzust, amelyet a fegyveres szervek emelt szintű parancsnoki állományának tartott a KGB (Komityet Goszudarsztvennoj Bezopasznosztyi, magyarul: Állambiztonsági Bizottság). A továbbképzés két részből állt: egyrészt a határőr-alakulatok taktikai irányításából, másrészt hadvezetési ismeretekből. A bizonyítványból kiderül, hogy Horváth Imre mindkettőre a legjobb, jeles minősítést kapta.

Egyébként Horváth, aki idén júniusban töltötte be hetvenedik életévét, 1967-ben egyidejűleg elvégezte az Egyesített Tiszti Iskola határőr szakát, illetve a Szegedi Tanárképző Főiskola földrajz szakát. Ekkortól egészen 1997-es nyugdíjazásáig a Budapesti Határőr Igazgatóságon teljesített szolgálatot, előbb hadnagyként, végül alezredesként.

Hogy mi minden máshoz is ért a nyugdíjas határőrtiszt, jelzi: 1998-ban labdarúgó-edzői szakképesítést szerzett a Testnevelési Egyetemen, 2000 és 2006 között pedig az újpesti önkormányzat gazdasági intézményénél portásként dolgozott. Majd portásból 2006 őszén önkormányzati képviselő lett, MSZP-s színekben, s 2010-ben (egyedüli szocialistaként) és idén is nyerni tudott egyéni választókerületében, Káposztásmegyeren. 2010-től az önkormányzat lakásügyi bizottságának az elnöke volt.

Trippon Norbert, az MSZP kerületi elnöke szeptemberben jelentette be, a november 23-i újpesti időközi választáson Horváth Imrét indítják, mert „erős helyi beágyazottsága van”. A választást azért kellett kiírni, mert júliusban elhunyt Kiss Péter szocialista országgyűlési képviselő. Horváth indulását a választókerület szocialista taggyűlése egyhangúlag támogatta. A főváros 11-es számú (Újpest nagy részét és Angyalföld északi részét lefedő) egyéni választókerületének jelöltjéről az Index azt írta: az MSZP-nek a jelöltről az Együtt–PM-mel és a DK-val is tárgyalnia kell, s Gyurcsányék szava lehet a döntő, ugyanis az EP-választáson a DK szerepelt a legjobban Újpesten.

Nem Horváth Imre az első közszereplő, akinek a neve a KGB-vel összefüggésben elhangzott. 2007-ben derült ki, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal élére jelölt Laborc Sándor hat évig tanult a KGB iskolájában, a Dzerzsinszkij Akadémián, s ezt a Magyarországon és a NATO-ban közzétett életrajzából is „kifelejtette”. Májusban pedig lapunk írta meg: a Legfőbb Ügyészség kezdeményezte Brüsszelnél Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését az EU intézményei elleni kémkedés gyanújával. Mint arról beszámoltunk: a jobbikos politikus felesége, Szvetlana Isztosina a KGB kémelhárításának a munkatársa volt. Múltja miatt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában az SZDSZ – eredménytelenül – nem támogatta Laborc kinevezését az NBH élére.

Magyar Nemzet
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
 • A baloldal irányítja a tüntető álcivileket
  Baloldali pártok állnak a pedagógustüntetéseket szervező Tanítanék Mozgalom mögött. A hangfelvétel azt bizonyítja, hogy Tordai Bence adott tanácsokat az álcivil mozgalomnak arra, hogyan kezeljék a hétfői parlamenti botrányukat, mit mondjanak az újságíróknak.
MTI Hírfelhasználó