Programok a nemzeti gyász emléknapján
Több programmal is megemlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 58. évfordulójáról kedden.
2014. november 3. 15:32

A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (HM NRH) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében kiemelte: november 4-én, a nemzeti gyász emléknapján "azokra a bátor hősökre és mártírokra emlékezünk, akik az 1956-os forradalom és szabadságharc során életüket áldozták a magyar szabadságért".

Kedden reggel 9 órakor kezdődnek a központi megemlékezések Budapesten, a Parlament előtti Kossuth téren, ahol Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében felvonják, majd félárbocra engedik Magyarország nemzeti lobogóját. A ceremóniát a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Honvéd Díszzászlóalja végzi, közreműködik a Magyar Honvédség Központi Zenekar, valamint a Nemzeti Lovas Díszegység.

A nap folyamán 10 és 15 óra között ingyenesen látogatható az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követő megtorlás egykori színhelyén létrehozott Kisfogház Emlékhely. Délután 4 órakor a Rákoskeresztúri Újköztemetőben lévő Nemzeti Emlékhelyen, a 301-es parcellánál tartanak megemlékezést. Köszöntőt mond Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke és beszédet mond Hende Csaba honvédelmi miniszter. A műsorban közreműködik a Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus.

A megemlékezést követően Hende Csaba honvédelmi miniszter és Boross Péter, Magyarország egykori miniszterelnöke, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke bejárják a Kisfogház Emlékhelyet, majd elhelyezik az emlékezés virágait. Este 7 órától a Szent István-bazilikában emlékkoncertet tartanak. Wolfgang Amadeus Mozart Requiem című művének előadásában közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a bazilika kórusa. A hangverseny után mindazok, akik szeretnék leróni tiszteletüket a forradalom hősei előtt, elhelyezhetik az emlékezés mécseseit a Szent István téren.

A HM NRH közleményében kitért arra is, hogy az emléknap programjaihoz kapcsolódóan több helyen már hétfő déltől megállási tilalom lép életbe. Szerda reggel 6 óráig nem lehet megállni az V. kerületben a Szent István tér 1-2. szám és a 12-16. szám előtt, valamint a Bajcsy-Zsilinszky út mindkét oldalán az Arany János utca és a József Attila utca között. Emellett kedden délután 3 órától fokozott gyalogos- és buszforgalomra kell számítani a Rákoskeresztúri Új Köztemetőhöz közvetlenül vezető utakon - hívták fel a figyelmet.

Az emléknap programjairól és a forgalmi változásokról bővebb információk a www.november4.kormany.hu oldalon találhatók.

hirado.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Új lendület az európai jobboldalnak
  A neomarxista, globalista hullám és politikai erők olyan támadás alá vették az Isten, haza, család hármas egységét a nyugati civilizációban, hogy annak egységes válaszreakciót kell szülnie a jobboldal részéről – szögezte le Szánthó Miklós.
 • Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát
  Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.
 • Megújult a Bakáts téri templom Budapesten
  Felújították a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplomot Budapest IX. kerületében. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap szentmise keretében áldotta meg az épületet és szentelte fel a templom új oltárát.
MTI Hírfelhasználó