Magyarország kimozdításáról beszélgettek a DK-sok
Az újpesti időközi országgyűlési képviselőválasztásról, a jövő évi költségvetésről és adótörvényekről , valamint az amerikai ügyvivővel folytatott beszélgetésről is nyilatkozott a 180 percben Vadai Ágnes, a DK alelnöke.
2014. november 4. 10:44

Keresik az útját-módját annak, hogy Magyarországot hogyan lehetne kivinni a mostan külpolitikai mélypontról, az elszigeteltségből – mondta a 180 percben Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke arra a kérdésre, miről beszélgettek André Goodfrienddel, az Egyesült Államok magyarországi ügyvivőjével.

Vadai Ágnes szerint mivel barátaik, szövetségeseik vannak, teljesen természetes, hogy beszélgetnek, és nemcsak az amerikai barátaikkal, hanem mindenkivel, aki segíthet Magyarországon. Hozzátette, a tárgyaláson elhangzottak tartalma nem nyilvános, a beszélgetések zártkörű rendezvényen zajlottak. Az eseményre nagyköveteket hívtak, magyarországi külképviseletek vezetőit, a DK pedig nem kapott felhatalmazást arra, hogy megossza, mi hangzott el az összejövetelen. Egy dolog azonban biztos, hogy Magyarországot a mostani mélypontról ki kell hozni, és az is látható, hogy az Orbán-kormány külpolitikája sehová sem vezet - tette hozzá.

A DK vezetősége október végén találkozott diplomatákkal a Parlamentben, köztük az amerikai ügyvivővel. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a Facebook közösségi oldalon azt írta, pártja célja, hogy az Európai Unió korlátozza a magyar kormányt abban, hogy "saját oligarcháit hizlalva, korrupt módon használja fel a mi pénzünket".

Vadai Ágnes a Kossuth Rádió műsorában arról is beszélt, hogy az újpesti időközi országgyűlési képviselőválasztáson nem állítottak jelöltet, a baloldali ellenzék részéről az MSZP szállt versenybe, aki Horváth Mihályt indítja. Hangsúlyozta, mivel az MSZP elnöke, Tóbiás József az októberi önkormányzati választások éjszakáján kijelentette, hogy a baloldali összefogás véget ért, a DK nem támogatja a szocialisták újpesti jelöltjét.

A jövő évi költségvetésről és adótörvényekről Vadai Ágnes arról beszélt, már most látni, hogy sokan felkapták a fejüket, és tiltakoznak például a cafetéria brutális megadóztatása ellen, vagy éppen az úgynevezett samponadó miatt. A politikus szerint, ha mindent összevetünk, akkor az új adók egy ponton túl komoly terhet jelentenek a családoknak, és elviszik az úgynevezett rezsicsökkentés eredményeit, sőt negatív lehet az egyenleg. Míg a rezsicsökkentés évente átlag 80 ezer forint megtakarítást jelenthet egy családnak, addig az újabb terhek 100 ezer forint lehetnek. Hozzátette: az összes emelés abba az irányba megy, hogy a családokat és a legszegényebb sorsúakat fogja érinteni, hiszen ez az adózás akár az élelmiszerek árára is hathat.

Vadai Ágnes kitért az internetadóra is, amiről úgy gondolja, azt a kormány valamilyen formában be fogja vezetni. Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor múlt pénteken a Kossuth Rádióban tett kijelentését sokan az internetadó visszavonásaként értelmezik, a DK alelnöke azt mondta, ő már semmit nem hisz el a kormányfőnek, azt pedig „parasztvakításnak” tartja, hogy a terhet a szolgáltatók fizetik majd. Úgy véli, egy ilyen plusz költséget, illetve annak egy részét a netszolgáltatók áthárítanák a fogyasztókra, mint ahogy a bankok is ezt tették a rájuk kivetett adók jelentős részével.

A DK alelnöke kritizálta az Orbán Viktor által bejelentett, az internetről szóló nemzeti konzultációt is. Vadai Ágnes szerint az internetről nem konzultálni kell, hanem gyors, mindenki számára elérhető, olcsó szolgáltatásra van szükség. Olyan politikát kell folytatni, hogy a távközlési cégek a legeldugottabb helyeken is ki tudják építeni az internetet – fogalmazott. A DK-s képviselő azt is megjegyezte, a miniszterelnök a diskurzus felügyeletét olyan politikusra bízta, aki a politika ötödik vonalában sincsen, és nem vehető komolyan.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó