Semjén: nemzeti zarándokhely lehet Doberdónál
Nemzeti zarándokhellyé szeretné alakítani a magyar kormány Doberdóban, a Magyar Kápolnát - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az MTI-nek, miután kedden lezárta az első világháború kirobbanása centenáriumához kapcsolódó magyar megemlékezések sorát.
2014. november 4. 18:17

A kormányfő helyettese - aki koszorút helyezett el a magyar kormány nevében a helyszínen - jelezte: a nemzeti zarándokhely kiépítéséhez szükséges szellemi és anyagi erőforrásokat rendelkezésre fogják bocsátani.

Semjén Zsolt kiemelte: nagyon sok magyar utazik Olaszországba nyaralni ezen az útvonalon, és az a szándék, hogy minél többen keressék fel ezt a helyszínt, amely számos honfitársunk nyughelye.

A miniszterelnök-helyettes közlése szerint először Doberdóban helyezték el a megemlékezés koszorúját, a Magyar Kápolnában. A kápolnát Boldog IV. Károly király jelölte ki, amikor jelen volt a harcok idején. Semjén Zsolt felidézte, hogy a kápolna környéke mintegy tízezer magyar katona nyughelye. Hozzátette: Doberdó környékén százezer magyar honfitársunk veszítette életét a harcokban, az olasz fronton pedig mintegy 200 ezer magyar katona esett el. A I. világháborúban összesen 650 ezer magyar veszett oda - jegyezte meg, majd úgy fogalmazott: "a legnagyobb magyar temető" Doberdónál és környékén van.

Az ünnepség második állomásaként a magyar delegáció a Szent Mihály hegyen helyezett el koszorút, a keresztnél, ahol mintegy 150 ezer magyar katonának állítottak emléket. Semjén Zsolt közlése szerint a jelenlegi kormány hivatalba lépéséig nem ápolták ennek a kultuszát. A szocializmus idején semmiféle megemlékezés nem volt, csak az olaszok gondozták a magyar sírokat, Rákosi Mátyásék pedig elégették a katonák névsorát és beosztását, ami a magyar katonai archívumokban szerepelt.

Ezt követően ellátogattak a Redipuglia temetőbe, ahol 14 550 magyar katona nyugszik, óriási többségüket tömegsírba temették. A résztvevők itt is koszorút helyeztek el.

A miniszterelnök-helyettes az emlékhellyel összefüggésben megemlítette, hogy Ferenc pápa a közelmúltban szentmisét mondott itt. A katolikus egyházfő nagyapja is részt vett a piávei harcokban, s az egyházfő, aki az olasz  katonasírok előtt kereste fel az osztrák-magyar katonasírokat, a megbékélést hirdette gesztusával - mondta.

A megemlékezéseken részt vett Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke is.

hirado.hu - MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Bemutatkozott az unió egyenlőségi biztosa
  Az egyenlőségért felelős biztosasszony tehát olyan miniszterekkel ült egy kormányban, akik megalapozott gyanú szerint megrendelést adtak Málta legfontosabb oknyomozó újságírójának meggyilkolására.
 • Minden illegális bevándorló biológiai fenyegetést jelent
  Minden Magyarország területére illegálisan belépni akaró, az ellenőrzést elkerülő bevándorló biológiai, egészségügyi fenyegetést jelent Magyarország számára, amit bármi áron meg kell akadályozni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Egységes felvidéki magyar érdekképviselet
  Létrejött a megegyezés az egységes felvidéki magyar érdekképviselet, egy új egyesített magyar párt létrehozásáról, azon a hárompárti találkozón, amelyet a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás mozgalom vezetői között tartottak az MKP pozsonyi székházában pénteken.
MTI Hírfelhasználó