Egyetlen büntetőügy sem azonosítható
Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője azt mondta: a sajtóban eddig megjelent nevek és adatok alapján egyetlen büntetőügy sem azonosítható. Önmagában azok a hírek, melyek eddig az üggyel kapcsolatban megjelentek, konkrét tényállást, konkrét bizonyítékokat nem szolgáltattak– mondta Fazekas Géza Az Estében.
2014. november 7. 09:07

Az Együtt-PM két politikusa a legfőbb ügyészség épülete előtt mondta el, hogy szerintük a legfőbb ügyész "bűnsegédként asszisztál" a kormány további működéséhez a beutazási tilalommal kapcsolatos magatartásával. Szigetvári Viktor és Szelényi Zsuzsa felszólította a legfőbb ügyészt, hogy kérjen adatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetőjétől, Vida Ildikótól, aki egy interjúban beismerte, hogy ő az egyik kitiltott. A két politikus elvárja az ügyészségtől, hogy a gyanú alapján indítsanak nyomozást.

Ezt a kívánságukat később elmondhatták a legfőbb ügyésznek is, mert az éppen vezetői értekezletet tartó Polt Péter, helyettesével, Belovics Ervinnel és Sinku Pál főosztályvezetővel fogadta a két politikust, és kamerák előtt válaszolt a kérdéseikre. A találkozón a legfőbb ügyész elmondta: a hatályos magyar törvények alapján csak akkor lehet büntetőeljárást indítani, és nyomozást elrendelni, ha van olyan tényállás, amiből ki lehet indulni.

Polt Péter hangsúlyozta: az ügyészség valamennyi, a rendelkezésére álló eszközt igénybe vette, hogy tisztázza az ügyet, és miután a sajtóban megjelent, hogy az érintett kormányzati tisztviselők esetleg a NAV kötelékébe tartoznak, azokat az ügyeket is kigyűjtötték, amelyek kapcsolatban vannak az adóhatósággal.

Fazekas Géza, a legfőbb ügyészség szóvivője csütörtökön az M1 Az Este című műsorában azt mondta: a sajtóban eddig megjelent nevek és adatok alapján egyetlen büntetőügy sem azonosítható. Önmagában azok a hírek, melyek eddig az üggyel kapcsolatban megjelentek, konkrét tényállást, konkrét bizonyítékokat nem szolgáltattak.

Mint mondta, a magyar büntetőeljárási törvény megköveteli azt, hogy büntetőeljárás csak bűncselekmény gyanúja alapján indulhat, ha pedig konkrét személyre vonatkoztatjuk ezt, akkor már megalapozott gyanú szükséges. Ahhoz, hogy egyáltalán ez felmerüljön, kell egy tényállás: hol, mikor, kivel és mi történt? – húzta alá Fazekas Géza.

A szóvivő azt is kiemelte: egy 2008-ban megkötött, a bűnözés megelőzésére létrejött államközi egyezményre való hivatkozással kért Polt Péter az Amerikai Egyesült Államok igazságügyi miniszterétől - és egyben legfőbb ügyészétől - információkat a magyar médiában megjelent adatokra vonatkozóan. Hozzátette ugyanakkor azt is: az USA jogrendszerében az, hogy valaki beutazási korlátozás alá vetnek, nem jelent automatikusan egy büntetőeljárást.

Ami eddig napvilágot látott, az alapján a közélet tisztasága elleni bűncselekmény konkrét gyanúja se az ügyvivőtől, se mástól konkrétumok szintjén nem hangzott el – fogalmazott Fazekas Géza.

A szóvivő elmondta: az ügyészség is folytat korrupciós büntetőeljárásokat, így áttekintette a nyomozásokat és a médiában is megjelent információtöredékeket. Hangsúlyozta: 2011-ben a központi nyomozó főügyészségen belül létrejött egy kifejezetten hivatali korrupciós ügyekre specializálódott osztály, amely magas beosztású emberek által elkövetett vesztegetési ügyeket vizsgál. Így a NAV-ot érintően is több eredményes nyomozás is történt, és már vádemelésre is volt példa. Ez osztályvezetői, főosztályvezetői szinten is megtörtént – húzta alá Fazekas Géza, kiemelve például a székesfehérvári NAV-os ügyet, ahol 66 személlyel szemben nyújtott be az ügyészség vádat. Mint Fazekas Géza elmondta, ebből 16 adóhatósági dolgozó volt. Jelenleg is folyik egy nyomozás, amelyben 7 személy érintett, köztük van egy NAV-os középvezető – emelte ki Fazekas Géza.

hirado.hu - M1 Az Este
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó