Amerikát nem lehet erre kötelezni
Az amerikai beutazási tilalom ügyében nyilatkozott Lattmann Tamás nemzetközi jogász a Kossuth Rádiónak. A szakember szerint az is elképzelhető, hogy Amerika titokban ad majd át információkat a témában.
2014. november 8. 09:27

Nincs kötelezettsége az Egyesült Államoknak arra, hogy adatokat adjon át a beutazási tilalom ügyében a magyar ügyészségnek, a meglévő jogsegélyegyezmény ellenére sem – mondta a 180 percben Lattmann Tamás nemzetközi jogász. A szakember szerint nincs olyan kitétel, amelynek alapján bármelyik félnek információkat kellene átadnia a másiknak.

Lattmann Tamás annak kapcsán nyilatkozott a Kossuth Rádiónak, hogy Polt Péter legfőbb ügyész az Egyesült Államok legfőbb ügyészéhez, illetve a budapesti nagykövetség ideiglenes ügyvivőjéhez fordult az amerikai beutazási tilalommal kapcsolatban. A megkeresésben – amely nem azonos a bűnügyi jogsegélyegyezmény szerinti jogsegélykérelemmel – a magyar legfőbb ügyész az érintett üggyel kapcsolatos minden olyan adat átadását kérte, amelyet a vonatkozó jogszabályok lehetővé tesznek. Polt Péter a két kormány között a bűncselekmények megelőzése és az ellenük folytatott küzdelemben kialakított együttműködés fokozásáról szóló, 2008-ban aláírt megállapodás 11. cikke alapján kereste meg Eric H. Holdert, az Egyesült Államok legfőbb ügyészét és André Goodfriend ideiglenes ügyvivőt.

Október 6-án André Goodfriend arról tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy az amerikai kormányzat úgy döntött, bizonyos számú - tíznél kevesebb - magyar állampolgárt nem engednek be az Egyesült Államokba, mert korrupciós gyanú merült fel velük kapcsolatban. A nevüket, beosztásukat azonban nem árulta el. Később Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke közölte, ő a listán szereplő egyik személy, valamint a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt is elmondta, rajta kívül vannak még érintettek az adóhatóságnál, akiket személyesen ismer, és biztos benne, hogy tisztességesek.

Lattmann Tamás szerint alapvetően politikai ügyről van szó, de az is elképzelhető, hogy az amerikaiak titkosszolgálatokon keresztül átadnak bizonyítékokat, majd megindul az itthoni eljárás, úgy, hogy arról a nyilvánosság nem szerez azonnal tudomást. Ha azonban az Egyesült Államok nem ad át információkat, akkor felvetődhet, hogy azért nem teszi, mert az az érdeke, hogy ködös maradjon a történet. A nemzetközi jogász szerint az is lehet, hogy az amerikai igazságügyi tárcának nincsenek információi a külügy által vitt ügyről.

A szakember szerint a magyar legfőbb ügyész lépésének gyakorlati haszna az lehet, hogy kiderülhet, milyen adatai vannak az amerikai igazságügyi minisztériumnak, egyáltalán együttműködött-e a külüggyel.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Hollandiában mindig a bemázolt arcú Fekete Péter kíséri a Mikulást
  A Karácsonyt megelőző időszaknak minden országban és minden családban megvannak a hagyományai. Vannak, akik a megváltó eljövetelére készülnek, mások vásárlási lázban égnek. Sok gyerek pedig az adventi kalendárium ablakait nyitogatva türelmetlenül számolja vissza a napokat a Jézuska vagy a Mikulás és az ajándékok érkezéséig.
 • Szuperexpresszel a fapadosok ellen
  Legyőzheti-e a nagy sebességű vasút a repülőgépet? A most 25 éves Eurostar példája azt mutatja, hogy ha odafigyelnek a részletekre, a vasút versenyképes alternatíva lehet, és egyre inkább azzá válik, ahogy nő a szén-dioxid-mentes közlekedés jelentősége.
 • A Momentum identitástipró ideológiája
  Azokat az értékeket, amelyeket elődeink csendes hangyamunkával megteremtettek, a momentumosok most zsetonként herdálják el az egyre mélyebbre züllő európai politikai kaszinóban.
MTI Hírfelhasználó