Így élték meg a fal leomlását
A német egység előmozdításában történelmi érdemeket szerzett Helmut Kohl akkori nyugatnémet kancellár éppen Varsóban tartózkodott 1989. november 9-én, a berlini fal leomlásakor. Kohl másnap megszakította a kulcsfontosságú lengyelországi látogatást, és egy napra hazautazott.
2014. november 9. 09:07

A ma 84 éves volt kancellárt november 9-én a varsói Radziwill Elnöki Palotában tartott állami banketten érte őt az NDK határainak, illetve a Nyugat-Berlinbe vezető átkelők megnyitásának híre, amit Günther Schabowski, a keletnémet kommunista állampárt, a Német Szocialista Egységpárt KB tájékoztatáspolitikai titkára jelentett be a televízióban. Kohl azonnal értesült arról is, hogy berliniek tízezrei indultak a határátkelőhelyekhez, s másutt is tömegek lépték át a határt.

A visszaemlékezek szerint legszívesebben azonnal Nyugat-Berlinbe indult volna. Akkor azonban még nem azok az idők jártak, hogy egy nyugatnémet kancellár kormánygépe azonnal felszállva és az NDK felett átrepülve Berlin nyugati felében landolhat.

A német egység kancellárjának ezért egy napot várnia kellett, és másnap, november 10-én Svédországon keresztül repülhetett haza, majd Hamburgból egy amerikai katonai gép fedélzetén érkezett meg a nyugat-berlini Tempelhof repülőtérre. Még aznap délután a schönebergi városháza előtt megtartott nagygyűlésen a német lakossághoz intézett beszédében felidézte a történelmi pillanat nagyszerűségét, továbbá azoknak az emlékét, akik a fal fennállásának évtizedei alatt menekülés közben vesztették életüket. Varsóba november 11-én tért vissza, és a lengyel-német megbékélést jelző közös nyilatkozatban kötelezte el magát Lengyelország határainak sérthetetlensége mellett.

A ma hivatalban lévő kancellárnak, Angela Merkelnek a negyedszázaddal ezelőtti történelmi napon nagyobb szerencséje volt. Az NDK-ban felnőtt, akkor 35 éves Merkel abban az időben a kelet-berlini tudományos akadémia fizikusa volt. Szavai szerint a televízióban látta, hogy Günther Schabowski bejelenti az utazási korlátozások azonnali hatállyal történő feloldását az NDK valamennyi állampolgára számára. Rögtön felhívta Templinben élő édesanyját, és annyit mondott neki, hogy figyelje az eseményeket, mert valami történni fog. Visszaemlékezett arra is, hogy a család - bár nemigen hitt benne - egy ízben megfogadta: ha a fal egyszer majd nem létezik többé, közösen elmennek Nyugat-Berlin egyik leghíresebb útján, a Kurfürstendammon lévő Kempinski Hotelbe, ahol osztrigát esznek majd. 25 évvel később elismerte, hogy erre végül mégsem került sor.

A Schabowski-bejelentés november 9-én délután még nem hozta különösen lázba a mai kancellárt, aki a televíziós nyilatkozat után este 6 óra körül barátnőjével - mint minden csütörtökön - egy kelet-berlini szaunába ment. Amikor 9 óra körül eljött onnan, már látta, hogy az emberek özönlenek át Nyugat-Berlinbe, és a Bornholmer Strasse-i átkelőnél ő is csatlakozott a tömeghez. Nyugat-Berlinből Hamburgban élő nagynénjét akarta felhívni telefonon, de nem volt nyugati pénze. Ezután egy ideig teljesen ismeretlen emberekkel ünnepelt együtt, majd egy nyugat-berlini család lakásában kötöttek ki, ahonnan telefonálhatott. Később azonban már nem tartott a többiekkel, mert - " fegyelmezett ember lévén" - másnap korán kellett munkába állnia. Éjszaka fél kettő körül ért haza, miután megitta első nyugat-berlini sörét, amely egy dobozos sör volt, és különösebb emléket nem hagyott benne. November 10-én délután testvérével, Irenével azonban visszatértek Nyugat-Berlinbe, és végigsétáltak a Kurfürstendammon. 

hirado.hu - MTI
 • Fel vörösök, proletárok
  Hablatyolt, hogy zöld és szabad Budapestet akar, amit vissza kell foglalni. Hogy kitől, természetesen a magyar kormánytól.
 • Soros legyőzte Budapestet
  Lehet persze hőbörögni, lehet hisztériázni meg reggelig antiszemitázni, mondom, hogy lehet, de ettől még a Hálózat kiválóan teljesített.
 • Orbán: 1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak
  1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából a Zeneakadémián rendezett díszünnepségen.
 • A teheráni konferencia idejéig vezethetők vissza az 1956-os forradalom előzményei
  Hatvanhárom évvel ezelőtt ezen a napon, Budapesten a műegyetemisták felvonulásával kezdődött az 1956-os forradalom. Közvetlen előzménye az egy nappal korábban tartott nagygyűlésük volt. De valójában az embereknek az ÁVH korlátlan hatalmából, a diktatórikus kormányzásból, a koncepciós perekből és a kommunista vezetésből lett elegük.
 • Mert fényesebb a kard
  A dicsőséget kivívtuk, a falatnyi szabadságunkat elveszítettük. Az elesettekből hősök, a kivégzettekből mártírok lettek. A világ bennünket csodált. Fejezet lettünk a történelemkönyvekben.
MTI Hírfelhasználó