Volt szcientológus a bíróságon
A Magyarországi Szcientológia Egyházhoz való kötődése miatt, a katonai elhárítás utasítására kellett távoznia a Honvédelmi Minisztériumból N. Dénesnek, a tábornokper harmadrendű vádlottjának. Erről maga az érintett beszélt a Debreceni Törvényszék előtt október végén tett vallomásában. N. Dénes marketingigazgatója volt annak a Gyermekrák Alapítványnak is, amelynek vezetője ellen hűtlen kezelés gyanújával folyik eljárás.
Utoljára frissítve: 2014. november 12. 16:02
2014. november 11. 10:04

Magas állami szinten, a Honvédelmi Minisztériumban (HM) is megpróbált hidat verni a Magyarországi Szcientológia Egyház a Gyurcsány-kormány idején – tudta meg a Magyar Nemzet. Forrásai szerint a katonai elhárítás közreműködésével sikerült a magát egyházként bejelentő szervezet képviselőjét kiszorítani a szaktárca tanácsadói közül. Információi alapján az ügy egyes részleteiről tájékoztatták a parlament akkori nemzetbiztonsági és honvédelmi bizottságát is.

A testület előtt ezenkívül szóba került az is, hogy az „egyház” számára haditechnikai eszközöket szállítottak be Magyarországra külföldről. A Magyar Nemzet úgy tudja, a nemzetbiztonsági kockázat az e-meter (elektropszichométer) nevű készülék kapcsán vetődött fel, amely a hazugságvizsgáló eszközökhöz hasonlóan működik, és a szcientológusok előszeretettel használják az auditálásnak nevezett előzetes káderezésük során.

A szervezet „beépülési” kísérlete nemrég nyilvánosságra is került a Debreceni Törvényszéken, ahol a szocialista Juhász Ferenc által vezetett Honvédelmi Minisztériumban zajló több száz millió forintos vesztegetés vádjával folyó tábornokper harmadrendű vádlottja maga ismerte el a szcientológusokhoz való korábbi kötődését. N. Dénes a vallomásában konkrétan arra utalt: azért kellett távoznia a szaktárca akkori közigazgatási államtitkára mellől, mert az „egyházzal” való kapcsolata miatt a főnökeit erre utasította a katonai elhárítás volt főigazgatója.

Ezt – a szervezet nevének megismétlése nélkül – a bíróság előtt megerősítette maga Fapál László korábbi HM-es államtitkár is, aki közölte: a tábornokper vádlottjai közül két személyt, N. Dénest és L. Szilárd ezredest Stefán Géza, a Katonai Biztonsági Hivatal akkori főigazgatója távolíttatta el vele a minisztériumból. N. Dénes egyébként a tábornokper legutóbbi tárgyalásán hangsúlyozta, hogy elszakadt korábbi „felfogásától”, megtért és keresztény lett, ezért nyugodtan beszélhet bármiről az előéletével kapcsolatban.

Ismeretes, N. Dénes a tábornokperben ellene felhozott vádak szerint egyfajta „táskás ember” szerepet tölthetett be a honvédelmi tárcánál kialakult bűnszervezetben. Az ügyészség szerint a magáncégektől vaskos állami megbízások fejében begyűjtött kenőpénzek ötven százalékát a minisztérium három legfőbb vezetőjének (közigazgatási államtitkár, kabinetfőnök és miniszter) kellett közvetítenie. Ezt az érintettek tagadják, Fapál állítása szerint N. Dénes szakmai tudása miatt lett tanácsadó és a HM médiacége, a Zrínyi Kht. ügyvezetője.

N. Dénes eközben más területeken is mozgott, egy évig például marketingigazgatója volt a Gyermekrák Alapítványnak, amelynek vezetője, Balogh István ellen jelenleg hűtlen kezelés gyanújával folyik eljárás. A harmadrendű vádlott jelenleg pályázatírással foglalkozik, alapítványoknak segít ezzel a tevékenységgel. A vállalkozónak lehet is tapasztalata ezen a területen, hiszen több száz milliós európai uniós támogatást kapott az ötlete alapján 2010-re megvalósult Magyarkert elnevezésű jakabszállási ökopark, amelyhez N. Dénes cége szintén uniós támogatással hozott létre egy szánkózódombot közel ötvenmillió forintért.

* * *

Nincs tudomásunk olyan esetről, hogy valakinek a hozzánk való kötődése miatt kellett volna távoznia a munkahelyéről, de ha hasonló történne, akkor az sértené a vallásszabadságot és az egyetemes emberi jogokat – közölte Gaal Zsuzsanna, a Szcientológia Vallási Egyesület Központi Szervezetének elnöke tegnapi cikkre reagálva.

Gaal Zsuzsanna kijelentette: az általunk rendelkezésre álló adatok alapján N. Dénesnek nem volt posztjából adódóan hivatalos kapcsolata az egyházukkal. Természetesen előfordulhat, hogy mint hívő részt vett vallási szolgáltatáson, de erről a legtöbb esetben nem tud és nem is nyilatkozhat, mert egy személy vallása, illetve bármilyen egyházzal való ilyen jellegű kapcsolata a személy magánügye, az erre vonatkozó adatok pedig ezáltal különleges adatnak minősülnek.

Úgy tudjuk, az üggyel a nemzetbiztonsági bizottság is foglalkozott, ahogyan a szcientológusok által használt e-méter nevű készülék behozatalával és használatával is. – Az igazság az, hogy 2008 októberében zárult le egy alapos bírósági per ebben a témában – közölte Gaal. Hozzátette, a bíróság kimondta, hogy az e-méter vallási eszköz, és más célokra nem alkalmas, illetve nem kell engedély a behozatalához vagy a használatához. Az egyház ebben a témában Amerikában is pert nyert, ahol kimondták, hogy az e-métert kizárólag a szcientológialelkészek használhatják vallási célból, amit az eszközön fel kell tüntetni. A jogosulatlan használat esetén az egyház jogi lépéseket tenne.

Magyar Nemzet
MTI Hírfelhasználó