Futó Barnabás: Ezt mondta Goodfriend Vida Ildikónak
Nincs végleges döntés arról, hogy Vida Ildikó megpróbáljon-e amerikai vízumhoz jutni – mondta Futó Barnabás, Vida Ildikó NAV-elnök jogi képviselője.
2014. november 11. 12:21

Mint ahogy az ügyvéd hozzátette, neki az az érzése, hogy ha elindítják ezt az eljárást, akkor sem biztos, hogy megkapják Amerikától az ügyfele korrupciós érintettségét állítólag alátámasztó bizonyítékokat.

Ha Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke amerikai vízumeljárását kezdeményez, akkor van rá lehetőség, hogy esetleg megkapja azokat a bizonyítékokat, amelyek az őt is érintő beutazási tilalom ügyében az Egyesült Államok rendelkezésére állnak. Vida Ildikó ügyvédje, Futó Barnabás így idézte fel a 180 perc keddi adásában, mit mondott nekik André Goodfriend, Amerika budapesti ügyvivője hétfőn.

A jogi képviselő elmondta, részükről még nincs végleges döntés afelől, hogy Vida Ildikó megpróbáljon-e vízumhoz jutni, át kell beszélniük, hogy mit tegyenek. Mint ahogy hozzátette, neki az az érzése, hogy ha elindítják ezt az eljárást, akkor sem biztos, hogy megkapják a bizonyítékokat, mint ahogy a követségen tett hétfői látogatásukkor sem jutottak hozzájuk.

Hétfőn a NAV elnöke és jogi képviselője azért sétált el az amerikai nagykövetségre, hogy megtudják, Vida Ildikó milyen okból nem kaphat vízumot az Egyesült Államokba. A NAV-elnök ügyében küldött levélben az szerepel – mint Futó Barnabás mondta –, hogy Vida Ildikó beutazása nemkívánatos az Egyesült Államokba korrupcióval való érintettsége miatt.

Az amerikai nagykövetség október 6-án tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy magyar kormányzati intézményben dolgozó vezetők ellen az Egyesült Államok beutazási tilalmat vezetett be. André Goodfriend, Amerika budapesti ügyvivője neveket és részletes indoklást nem fűzött a tájokoztatáshoz. Később Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke közölte, ő a listán szereplő egyik személy, valamint a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt is mondta, rajta kívül vannak még érintettek az adóhatóságnál, akiket személyesen ismer, és biztos benne, hogy tisztességesek.

Futó Barnabás szerint azért mentek el hétfőn az amerikai nagykövetségre, mert André Goodfriend azt nyilatkozta a sajtónak, Amerikának sziklaszilárd bizonyítékai vannak, amelyeket azért nem hoznak nyilvánosságra, mert nem akarnak személyiségi jogot sérteni. A tárgyaláson az ügyvivőnek azt mondták, ha nem kifelé szolgáltatják ezeket a bizonyítékokat, hanem nekik átadják, akkor nem sértenek semmiféle személyiségi jogot. A kért iratokat azonban nem kapták meg, Futó Barnabás szerint az ügyvivő azt hajtogatta, hogy erre ő nem köteles, ezt nem teheti meg, ezt más eljárásban kell lefolytatni. Ennek oka a jogi képviselő szerint, hogy ténylegesen semmiféle korrupciós bűncselekmény nem terheli a NAV elnökét – ahogyan ezt a legfőbb ügyész is kijelentette –, így bizonyítékok sincsenek.

Futó Barnabás arról is beszélt a Kossuth Rádió műsorában, Vida Ildikóval abban maradtak, hogy átnézi az ügyben megjelent sajtóanyagokat. Ezt követően alkalmasint a sajtó azon képviselőivel vagy politikusokkal szemben, akik az addig rendelkezésre álló információk alapján azt állították, a NAV elnöke bűncselekményt követett el, akár büntetőfeljelentést is elő tudnak terjeszteni rágalmazás miatt, avagy jó hírnév megsértése miatt keresetet tudnak beadni a bíróságra – tette hozzá.

Arra a riporteri kérdésre, Vida Ildikó lemond-e NAV-elnöki posztjáról, Futó Barnabás azt mondta, tudomása szerint ügyfelének nincs ilyen szándéka, egy ilyen lépés egyenlő lenne a beismeréssel. Annak pedig, hogy ki lehet a beutazási tilalommal sújtott többi személy, az ügyvéd szerint ebből a szempontból nincs jelentősége. Az ügyvéd szerint annak sincs jogi relevanciája, hogy Vida Ildikó kit és mikor tájékoztatott az ügyben a szakmai felettesei közül, erről nem is kérdezte ügyfelét. Ez politikai kérdés – tette hozzá a Kossuth Rádió műsorában a NAV-elnök jogi képviselője.

MTI
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
  • Az egyházak jelenléte a járvány idején is eleven
    Az egyházak társadalmi jelenléte a koronavírus-járvány idején is élő, eleven maradt - mondta a köztársasági elnök a magyarországi történelmi egyházak vezetőinek tiszteletére rendezett adventi ebéden kedden a Sándor-palotában.
  • Politikai nyilatkozatot nyújtott be a parlamentnek a KDNP
    Politikai nyilatkozatot nyújtott be az Országgyűlésnek a KDNP, hogy utasítsák el a migrációt és a genderszemléletet is pozitív színben feltüntető megállapodást.
MTI Hírfelhasználó