Megszavazták a GMO-tilalom lehetőségét - még a magyar PM-es is
Az Európai Parlament (EP) környezetvédelmi és közegészségügyi bizottsága kedden megszavazta azt a javaslatot, amely - az eddigi szabályozást megváltoztatva - széles körben lehetővé tenné a tagállamoknak, hogy uniós szintű engedélyezés ellenére is megtiltsák genetikailag módosított organizmusok (GMO) termesztését a saját területükön.
2014. november 11. 19:47

Marco Contiero, a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet agrárpolitikai igazgatója nyilatkozatban méltatta az EP-szakbizottság által megszavazott javaslatot, amely - megfogalmazása szerint - lényegesen jobb a tagállamok által a Tanácsban elfogadott szövegnél, azt ugyanis erőteljesen befolyásolta a GMO-párti brit kormányálláspont. Contiero szerint a mostani szavazás elősegíti a szilárd jogi alap megteremtését az európai országoknak ahhoz, hogy saját területükön megtiltsák a GMO-alkalmazást, és megnehezíti a biotechnológiai iparág képviselőinek dolgát, ha bíróságon akarják megtámadni az ilyen termesztési tilalmat.

A parlamenti szakbizottsági javaslat megerősítené a tagállamok azon jogát, hogy környezetvédelmi aggodalmakra hivatkozva tilalmat rendeljen el GMO-termesztésre, és korlátozná a biotechnológiai vállalatok szerepét a döntéshozatalban, amit az EU-országok szakminisztereinek közös álláspontja értelében kulcsfontosságúnak kellene tekinteni. Ezek után az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak - az Európai Bizottság bevonásával - az elkövetkező hetekben kísérletet kell tennie az álláspontok összebékítésére.

A GMO-párti kormányok álláspontját is tükröző tanácsi álláspont értelmében a nemzeti tilalom elrendelésekor nem lehetne környezetvédelmi aggályokra hivatkozni, a tilalmat elrendelni akaró kormánynak kötelessége lenne konzultációt kezdeményezni a biotechnológiai vállalatokkal, és az uniós elvi engedély megadása után két évvel már semmiképpen nem lenne szabad fenntartani nemzeti tilalmat.

Magyarország alaptörvényében rögzítette: területén nem kíván GMO-növényeket termeszteni és ilyen szervezeteket tartalmazó élelmiszereket előállítani.

Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője a szavazás után nyilatkozatban hívta fel a figyelmet arra, hogy a szakbizottság által megszavazott előterjesztés tartalmazza az általa kezdeményezett módosításokat. Értékelés szerint a szöveg támogatja a tagállamok szabad döntését, és erősíti a határon átnyúló szennyezések elkerülésére vonatkozó szabályozást.

"Hosszú út áll előttünk, de osztrák, horvát, szlovén, olasz és francia képviselőtársaimmal együtt bízunk abban, hogy a ma megszavazott felhatalmazással az Európai Parlamentnek sikerül minél előbb megegyezésre jutnia a tagállamokkal" - fogalmazott nyilatkozatában Hölvényi.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért (PM) EP-képviselője ugyancsak arról számolt be nyilatkozatában, hogy az általa is kezdeményezett és most megszavazott módosító javaslatok érdemben csökkenthetik a mezőgazdasági géntechnológia használatával kapcsolatos kockázatokat, ideértve a határon átnyúló szennyezéseket. Egy új pénzügyi felelősségi rendszer garantálná, hogy a GMO-termelők viseljék az esetleges szennyezésekből eredő költségeket - tette hozzá.

A PM-es képviselő kiemelte, hogy az EP-szakbizottsági verzió kibővíti a GMO-termesztés tiltásának alapjául szolgáló indokok körét, valamint szigorú követelményeket fogalmaz meg a génmódosított és a nem GMO-növények együtt termesztésére vonatkozóan.

mti
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó