Vida Ildikó még nem döntött a vízumkérelemről
Az adóhatóság elnöke még nem döntötte el, hogy igényel-e vízumot az Egyesült Államokba. Vida Ildikó jogi képviselője úgy vélte, erre nem kerül sor.
2014. november 12. 09:59

Ha ugyanis elindítanák az eljárást, akkor sem biztos, hogy megkapják Amerikától az ügyfele korrupciós érintettségét állítólag alátámasztó bizonyítékokat. A kormány továbbra is bizonyítékokat vár André Goodfriendtől, akit két parlamenti bizottságban is meghallgatnának.

Vida Ildikó jogi képviselője, Futó Barnabás tegnap este nem tudott beszámolni arról, hogy ügyfele vízumot igényelt volna az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén. Mint az ügyvéd mondta, tudomása szerint a Nemzeti Adó- és Vámhatóság (NAV) elnöke még nem döntött a kérdésben. Futó Barnabás az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, szerinte nem kérik az eljárás elindítását. Ezt megelőzően a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arról beszélt: ha kérnének vízumot, akkor sem biztos, hogy megkapnák Amerikától az ügyfele korrupciós érintettségét állítólag alátámasztó bizonyítékokat, mint ahogy az amerikai követségen André Goodfriendnél tett hétfői látogatásukkor sem jutottak hozzájuk. Ennek oka szerinte, hogy semmiféle korrupciós bűncselekmény nem terheli a NAV elnökét – ahogyan ezt a legfőbb ügyész is kijelentette –, így bizonyítékok sincsenek.

Az amerikai kitiltási ügy téma volt az Országgyűlés tegnapi ülésén is. Az igazságügyi minisztérium államtitkára szerint a NAV elnöke „végigmegy az amerikai ügyvivő által ajánlott úton, és vízumot kér, hogy tisztázhassa, mivel is vádolják őt az amerikaiak” – jelentette ki az ülésen Répássy Róbert. Hangsúlyozta, a Vida Ildikó elleni amerikai eljárás „elképzelhetetlen egy jogállamban”, és ideje tisztázni, méretes blöffről van-e szó, vagy valóban van bizonyíték az amerikaiak kezében. Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes elnöke is kiemelte, André Goodfriend október 21. óta semmilyen fórumon nem tudott semmilyen bizonyítékot felmutatni, megmaradt az alaptalan vádaskodás szintjén.

A politikus közölte, a külügyi és nemzetbiztonsági bizottság együttes ülésén is kísérletet tesznek az ügyvivő meghallgatására. Mivel szerinte egymást érték a különböző, egymásnak ellentmondó nyilatkozatok a kormány és a NAV vezetőjének részéről egyaránt, Volner János péntekre összehívja az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságát. A Jobbik politikusa bejelentette, Vida Ildikó mellett az amerikai ügyvivőt, a kormány képviselőjét és Heim Pétert, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnökét is meghívják a helyzet tisztázására.

Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácselnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta: a magyar köztisztviselők kitiltása és az alapjául citált 2004-es amerikai elnöki rendelet kísértetiesen emlékeztet a kommunista koncepciós perek fő teoretikusának, Andrej Januarjevics Visinszkij egykori szovjet főügyésznek az alaptételére. A Visinszkij-elv megszüntette az ártatlanság vélelmét, és a korlátozott lehetőségekkel rendelkező védelemre hárította az ártatlanság bizonyításának terhét. Völgyesi drámainak tartja, hogy a magát demokratikusnak tartó Egyesült Államok a kommunista diktatúrát idéző rendeleteket alkotott.

Az Origó eközben a Magyar Postától úgy értesült, nem náluk kallódott el Vida Ildikó levele, amelyben a kitiltásáról tájékoztatta volna a kormány illetékeseit. Korábban L. Simon László parlamenti államtitkár beszélt arról, hogy szerinte Vida Ildikó hivatalosan értesíthette felettesét, de lehet, hogy a levél elveszett a postán.

Eközben Molnár Csaba és Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselői levélben kérték az EU Csalás Elleni Hivatalát a NAV átvilágítására. Ara-Kovács Attila, a Gyurcsány-párt külügyi kabinetjének vezetője a Stop.hu-nak pedig arról beszélt: szakértők egyetértenek abban, hogy Amerikának forgatókönyve van a magyar kormány megregulázására, éppen ezért folytatni fogja a nyomásgyakorlást. A Fidesz felszólította a baloldalt, „ne szaladgáljon Brüsszelbe saját országát elárulni”.

MNO
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
  • Az egyházak jelenléte a járvány idején is eleven
    Az egyházak társadalmi jelenléte a koronavírus-járvány idején is élő, eleven maradt - mondta a köztársasági elnök a magyarországi történelmi egyházak vezetőinek tiszteletére rendezett adventi ebéden kedden a Sándor-palotában.
  • Politikai nyilatkozatot nyújtott be a parlamentnek a KDNP
    Politikai nyilatkozatot nyújtott be az Országgyűlésnek a KDNP, hogy utasítsák el a migrációt és a genderszemléletet is pozitív színben feltüntető megállapodást.
MTI Hírfelhasználó